Derfor ruller din hund sig i afføring

I Tottelands blog 0 kommentar
Det svigter aldrig: Efter at have givet din hund et bad, så han lugter dejligt, løber han udenfor og ruller i pølser

Hunde og hvalpe lever gennem næsen, og som mange hundeejere kan fortælle dig, får skarpe dufte en rullende adfærd. Tænk på det som en følelse, svarende til hvad katte oplever, når de udsættes for kattemad. Når en hund finder, hvad han betragter som en attraktiv lugt, ruller han for at gnide skuldre, ryg og nakke ind i lugten.

Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor hunde drages til at rulle rundt i ting, der lugter modbydelig for mennesker. Men der er et par mulige forklaringer.

Hunde har en nuanceret lugtesans

Det er ingen hemmelighed, at hundenes næser er meget mere følsomme end menneskers. Men det er ikke kun, at hundenes lugtsans er skarpere end vores, hunde kan faktisk opdage flere lag af dufte.

For eksempel, når et stinkdyr sprøjter sin lugt på en rosenbusk, lugter et menneske kun stinkdyrets lugt, da det er en nyere og stærkere lugt end rosebuskens egen duft. Men hvis en hund snuste den samme rosenbusk, ville den være i stand til at lugte både stinkdyret og roser og sandsynligvis også utallige andre lugte.

Dette er sandsynligvis en evolutionær egenskab, der hjalp hunde med at kommunikere med deres flokke, da vilde hunde strejfe omkring på jorden. At "parfumere" sig selv med sådanne dufte kan gøre det muligt for hunden at bære den "lugtende" besked hjem, så andre hunde i flokken kan lære om en potentiel fødekilde.

Hunde prøver muligvis at markere deres territorium

Det er velkendt, flok- og territorie dyr markerer deres område ved at urinere på det. Denne duft lader andre rivaliserende flokke vide at de skal undgå et givet område, medmindre de vil kæmpe for det. En vild hund eller ulv, der ruller i afføring, forsøger muligvis at tilsidesætte et andet dyrs duft eller med vilje efterlade sin egen duft som en advarsel.

Igen, ikke den klareste forklaring på, hvorfor kæledyrshunde engagerer sig i denne opførsel, men det giver i det mindste nogle evolutionære spor.
Hunde der ruller i afføring bruger det måske som camouflage
Som deres forgængere kan kæledyrshunde rulle sig i afføring og andet ubehageligt lugtende materiale for at maskere deres egen duft. Især ulve ønsker ikke at et potentielt byttedyr såsom et hjort, skal kunne lugte at de kommer. Hvis dens egen lugt var camoufleret med lugten af afføring, ville rovdyret have lettere ved at jage sit bytte.

Nogle gange keder hunde sig bare

Det er også velkendt at en hund der keder sig eller er understimuleret vil engagere sig i destruktiv opførsel som at tygge og grave. Så det er ikke helt galt hvis man tror at rulning i afføring kan være et tegn på, at du er nødt til at være mere opmærksom på din hund og holde den beskæftiget med andre, mindre ildelugtende hobbyer

Andre blogindlæg