Hvorfor du skal lade din hund snuse på jeres gåtur

I Tottelands blog 0 kommentar

De fleste hundeejere anerkender vigtigheden af at holde deres hund mentalt og fysisk beriget. Det er ikke kun godt for hundens generelle velbefindende, men det kan også hjælpe med at reducere chancerne for at problemadfærd opstår, som følge af kedsomhed eller under stimulering.

Der er en hel række puzzle-legetøj til rådighed for at udfordre din hund, men ofte kan ejere overse en af de mest enkle, naturlige og berigende aktiviteter - at snuse. (Vi har blandt andet et rigtigt sjovt puzzle på tottelands webshop, som i kan købe her)

Ved at give din hund flere muligheder for at bruge deres kraftfulde lugtesans, vil de utvivlsomt nyde deres gåtur mere. De vil også blive mere stimuleret, få mere frihed og i sidste ende være roligere og afslappede.

Undervurder ikke kraften i din hunds næse

Det er vigtigt at huske, hvor kraftfulde vores hundes næser er. De kunne være op til 100.000 gange mere følsomme end vores egne. Et almindeligt citat er, at en hund ville være i stand til at opsnuse en enkelt dråbe blod fra et område så stort som et olympisk svømmebassin!!

Deres lugtesans er afgørende for at kommunikere, udforske og evaluere.

Sæt tempoet ned på jeres gåture, det giver din hund muligheder

Hundeejere begår ofte fejlen ved at antage, at en hurtigere, lang gåtur er det bedste valg for aktivere og trætte en hund ud. Ofte er hunden i en kort snor idet han går i højt tempo langs veje og fortove tæt ved deres ejers side, måske går de så til hundeparken, hvor de leger et stykke tid sammen med mange andre hunde.

Turen er måske ikke særlig interessant, og hundeparker kan være overstimulerende eller stressende, hvis interaktioner ikke styres omhyggeligt.

Ved at vælge en mere fredelig vandrerute med græs og andre ikke-vejbelægninger og lader din hund være i lang snor og følge deres næser, kan du tilbyde en meget mere stimulerende oplevelse.

Din hund tager meget få valg selv. Ved at give dig tid, og give dem mulighed for at bestemme, hvad de vil undersøge, og hvor lang tid de bruger på at gå en tur, giver du dem en meget positiv oplevelse.

At snuse og sniffe kan få din hund til at få det bedre

Nogle hunde kan blive overstimulerede, når de udfører aktiviteter på højt energiniveau, men at udnytte din hunds naturlige sniffende adfærd er en rolig og generelt afslappende mulighed for at få hunden stimuleret.

En undersøgelse fra 2019, der blev offentliggjort i Applied Animal Behaviour Science Journal, antyder endda, at det at give rigelig sniffemuligheder, kan få din hund til at føle sig mere optimistisk.

Snif og snus kan få din hund til at føle sig mere træt

Den mentale berigelse, din hund får på en langsom gåtur med masser af tid til at snuse, er meget større, end de ville få på en gåtur i højt tempo. Dette betyder at en kortere sniffende gåtur kan trætte dem ud, og de vil generelt være mere afslappede og opfører sig eksemplarisk når i kommer hjem.

Sniffing er en vigtig del af hunde kommunikation

Glem ikke at snusning også er en vigtig del af hvordan din hund kommunikerer. Du kan blive frustreret, når din hund ønsker at snuse hver lygtepæl ned ad vejen, men de tjekker normalt bare duftemærkerne fra en anden hund i nabolaget. Disse dufte giver dem mulighed for at fortælle, om hunden er en han eller hun, hvis den er en, de er bekendt med, og om de er i nærheden.

Ejere kan være generede når deres hund automatisk tynger mod at snuse en anden hunds bagdel, når de først mødes. For en hund er dette næsten som et håndtryk. De bliver kendt med den anden hunds forskellige lugte.

Andre sniffeaktiviteter til din hund

Ud over at give din hund mere mulighed for at snuse, når den er på gåture, er der andre aktiviteter, som du kan overveje, hvis din hund nyder at arbejde på deres næse.

Søgning efter mad
Spredning af tør fodder eller godbidder på jeres græsplæne og derefter lade din hund snuse sig frem til maden.

Dette er en fremragende aktivitet for mindre mobile hunde, der måske ikke kan holde til længere gåture. Det kan også være et nyttigt værktøj til at hjælpe nervøse hunde med at føle sig mere afslappet og selvsikker.

På en regnvejrsdag kan du stadig lave denne øvelse med en sniffe måtte, den kan købes de fleste steder på nettet. 

Så næste gang du er på tur med din hund, skal du ikke blive utålmodig, når de vil stoppe og snuse; tag dig tid, de resultere i sidste ende med en gladere hund.
Andre blogindlæg