Det kan være en almindelig opførsel af en hund, at den gør af forbipasserende, men det kan skabe ubehagelige situationer, både for dig som hundeejer, men også for dem omkring jer. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i nogle af årsagerne til at hunden gør, når I går forbi andre, eller når de går forbi jeres grund. Derudover vil vi foreslå nogle metoder til hvordan I kan løse problemet.
Hvorfor gør hunde når vi går tur?
En hunds gøen kan skyldes en række faktorer, herunder territorialitet, angst, opmærksomhedssøgning eller en reaktion på nye eller truende stimuli. Derfor er det vigtigt at forstå den konkrete årsag til din hunds gøende, så du kan adressere problemet på en effektiv måde.
Terrorialitet:
Nogle hunde er naturligt meget terroriale og vil derfor gø, for at advare hvis nogen nærmer sig jeres område. Det kan både være hvis de nærmer sig på gåturen, men også hvis de blot går forbi jeres grund.
Angst:
Hvis en hund føler sig usikker eller bange, når den støder på fremmede eller andre hunde, så kan det udløse at den gør.
Opmærksomhedssøgning:
Din hund kan finde på at gø hvis den vil have opmærksomhed. Det kan være opmærksomhed fra dig såvel som fra forbipasserende.
Reaktion på stimuli:
En hund kan reagere på nye omgivelser, lyde, bevægelser og lugte ved at gø.
Hvad kan du gøre, når din hund gør af fremmede?
Der er flere forskellige ting du kan gøre, hvis din hund gør af fremmede. Hvad der virker for netop din hund kan variere, og det afhænger også af hvilken årsag der er skyld i dens gøen. Nedenfor ser du nogle trin, som kan hjælpe med at minimere dens gøen overfor fremmede.
Træning:
Som med så mange andre ting, så kan det hjælpe at træne forskellige ting med din hund, for at begrænse hvor meget den gør. Det kan være i form af basis lydighedstræning, hvor du træner din hund til at reagere på kommandoer som ”stille” eller ”nej”.
Socialisering:
Uanset om du har en hund der gør meget af fremmede, eller kun en gang imellem, så bør du socialisere den. At socialisere sin hund er godt, og skal gerne startes helt fra den er hvalp. Socialisering bør ske med andre mennesker, men også med andre dyr. Sørg for at det ikke er de samme mennesker, dyr og steder din hund socialiseres med hver gang, så den vænner sig til fremmede.
Positive forstærkninger:
Når du er ude at gå, eller hvis du holder øje med din hund i haven, så kan du belønne den når den reagerer roligt på forbipasserende eller fremmede. Det kan du gøre med ros, men også gerne med en lækker godbid.
Undgåelse:
Hvis din hund har meget svært ved at håndtere visse situationer, så kan det være en god idé at undgå de triggere der måtte være, indtil du har fået trænet nok med den. På den måde begrænser du tilbagefald og ubehagelige oplevelser.
Professionel hjælp:
Det kan være en stor mundfuld med alle informationerne ovenfor, og det er ikke sikkert at du kan magte det hele selv. Her kan det være en god idé at få professionel hjælp af en hundetræner eller en adfærdsspecialist. De kan give dig nogle redskaber, som du kan bruge i hverdagen, for at få de bedste mulige resultater.
Konklusion
At forstå, hvorfor din hund gør af forbipasserende eller fremmede er det første skridt i den rigtige retning, hvor du får problemet løst. Herefter kan du med tålmodighed, træning og positiv forstærkning hjælpe din hund med at føle sig mere sikker og reagere mindre udadgående i sociale situationer.