Hvorfor kradser hunde i gulvtæppet?

I Tottelands blog 0 kommentar

Det kan være et kæmpe problem, hvis man har en hund som går og kradser i gulvtæpperne. Hundens kløer kan hurtigt forårsage store skader på et fint og lækkert gulvtæppe, og det kan jo ske, at man først opdager det for sent.

Men hvorfor vælger nogle hunde at kradse i gulvtæpper, selv når de normalt ikke kradser i andre ting, såsom møbler eller lignende? Og hvad kan man gøre for at undgå, at de kaster sig over de lækre tæpper, man har i hjemmet?

Det ser vi nærmere på her.

Hvorfor kradser hunde i gulvtæppet?

Årsagen kan være alt fra at hunden mangler noget, til i nogle tilfælde at være et tegn på enten sygdom eller stress. At identificere årsagen til, at hunden kradser i gulvtæppet, er derfor et vigtigt første skridt.

De hyppigste årsager vil være:

  • Hunden keder sig eller mangler stimulering, og det kan få den til at udvise destruktiv adfærd.
  • Hunden mangler opmærksomhed, og derfor gør den noget ”den ikke må” for at få en reaktion.
  • Hunden er stresset.
  • Hunden er ikke opdraget til at lade være med at ødelægge ting i hjemmet.

Dette vil være de hyppigste årsager til, at hunden forårsager skade på hjemmets gulvtæpper. De fleste af dem er heldigvis lette at løse – eller endda at forebygge, som jo vil være bedre.

Skyldes det manglende opdragelse, så tjek vores artikel om hvordan man opdrager hunden her.

Hunden keder sig eller mangler stimulering

Den mest normale årsag til hvorfor hunden kradser i gulvtæppet, eller på anden vis forårsager skade på hjemmets interiør, er at den ganske enkelt keder sig eller er understimuleret. Det leder nemlig til destruktiv adfærd. Det er den hyppigste årsag – men vi vil også mene, at det er den nemmeste at forebygge eller afhjælpe.

Den bedste måde at løse eller undgå dette problem er ganske enkelt at sikre dig, at hunden har noget legetøj, som kan stimulere den mentalt. Det hjælper nemlig med at sørge for, at hunden altid har noget at lave, og at den kan få lov til at bruge sin hjerne. Det holder hunden aktiv og underholdt, og det sørger for, at den ikke ødelægger ting.

Vi anbefaler, at du prøver dig frem med forskellige slags aktiveringslegetøj, såsom f.eks. et aktiveringsspil, fordi det netop er noget, som holder hundens hjerne i gang.

Du kan også læse vores artikel om hvor vigtigt det er at aktivere hunden, så du kan gøre det på den bedste måde.

Hunden mangler opmærksomhed

Hvis hunden føler sig meget overset, så kan den godt finde på at gøre noget, den ikke må – præcis som børn også gør. Det er nemlig en måde at fremprovokere en reaktion, og derved får den noget opmærksomhed.

Hunden vil typisk udvise andre former for opmærksomhedssøgende adfærd først, og derfor er det generelt en god ide at give hunden opmærksom, når den har brug for det – fordi på den måde kan du nemlig undgå, at den må ty til mere ekstreme metoder.

Stress eller andre sygdomme

Stress og lignende sygdomme kan godt lede til, at hunden kradser i tæppet – der er nemlig mange forskellige symptomer på dette, og denne slags adfærd kan godt være en af dem.

At undgå stress er ikke altid helt så ligetil, som man måtte håbe. Det kan skyldes alt fra en overstimulering til ændringer i hjemmet. Det kan skyldes uvante omgivelser, og hunden kan faktisk også få stress, hvis hjemmets andre beboere udviser negativ adfærd, såsom hvis der er skænderier eller lignende.

At forebygge stress er derfor et større emne, og vi har derfor samlet en artikel om hvad man skal gøre for at undgå en stresset hund, som kan give dig hjælp i denne situation.

Andre problemer med hunden og hjemmets gulvtæpper.

Oplever du i stedet hunde-opkast på gulvtæppet, så vil det jo typisk være et tegn på, at hunden enten er syg, eller at den har spist noget, den ikke burde. Tjek vores guide til hvorfor hunden kaster op her.

Mind hund slikker på gulvtæppet, hvordan stopper jeg det?

Oplever du dette, så kan det faktisk også godt være et stress-tegn. Stressede hunde har nemlig en tendens til at slikke overdrevent, og det kan på alt fra mennesker til gulvtæpper. Derfor bør overveje at undersøge, om hunden måske lider af stress.

 

Andre blogindlæg