Uanset om man selv har oplevet det eller ej, så ved alle, at stress er noget, man absolut skal undgå. Men det er ikke kun os mennesker, som lider af stress. Det kan nemlig også ramme dyr – og det gælder også vores firbenede bedste ven.
Hvordan rammes en hund af stress, og hvordan kan man afhjælpe det, eller endda forebygge det?
Hvorfor får hunden stress?
Der kan være et væld af årsager til, at hunden får stress, og det kan være svært at finde den helt klare årsag. Nogle af de hyppigste ting, som resulterer i hundens stress, kan være:
- Nye omgivelser eller ting der er ændret i hjemmet. Det kan også være uvante situationer, såsom at hunden ikke er klar til at være alene hjemme.
- Selvom det er godt at stimulere hunden, så skal den have tid til at slappe af og bearbejde sanseindtryk.
- For mange nye mennesker. Dette vil typisk være i forbindelse med mange gæster på én gang, men det kan også være hvis der meget ofte kommer nye mennesker ind i hjemmet.
- Larmende ting i hjemmet, såsom støvsugere, plæneklippere eller andet.
- Høje lyde, såsom fyrværkeri, tordenvejr eller høj musik. Du kan i nogle tilfælde træne din hund til nytårsfyrværkeri og andre høje lyde.
- Negative forhold i hjemmet. Hunden kan f.eks. godt blive påvirket, hvis husets beboere skændes meget.
- Sygdom eller andre lignende forhold, herunder også hvis hunden ikke får mad eller vand nok.
Dette vil være nogle af de mest hyppige årsager til, at en hund kan være stresset. Der kan også være adskillige andre faktorer, som spiller ind, og de kan i nogle tilfælde være meget svære at opdage.
Hvordan ved man, om der er tale om en stresset hund?
Symptomerne er meget vigtige at kende. For med så mange ting, der kan spille ind, så kan det godt være svært at opdage, hvis hunden bliver stresset. Derfor er det vigtigt, at du altid er opmærksom på nogle af de almindelige tegn på en stresset hund, såsom:
- Hunden bliver meget urolig, og den har svært ved at finde ro.
- Hunden slikker overdrevet meget på ting; det kan være alt fra mennesker til møbler.
- Hunden udviser pludselig aggressiv adfærd.
- Hunden begynder at bide meget i ting, herunder i nogle tilfælde også sine egne poter.
- Hunden tager afstand fra familien.
- Hunden har nedsat appetit.
- Hunden piber, gør eller klynker.
- Hunden begynder at fælde ekstra meget.
- Din hund har diarre. Stress kan lede til diarre hos hunde.
Disse er de tegn, du i højeste grad bør være opmærksom på, i forhold til om din hund er blevet stresset. Du skal dog være opmærksom på, at flere af dem også godt kan være et tegn på, at hunden er syg, og derfor kan det være svært at vurdere, om det er stress eller sygdom.
I disse situationer bør du konsultere en dyrlæge, så I sammen kan finde årsagen. Du kan også afvente og se, om symptomerne stopper, når du afhjælper hundens stress.
Er der nogle øvelser til en stresset hund, som kan hjælpe?
Der er heldigvis nogle ting, du kan gøre for at hjælpe din hund af med sit stress. Det er vigtigt, at du sørger for fjerne eller mindske de faktorer, som er med til at stresse hunden, men vi ved godt, at det ikke altid er så nemt. Derfor er der nogle forslag til, hvad du kan gøre, herunder.
Slap af
Vi ved godt, at det måske lyder åbenlyst, men at slappe af kan være en ekstremt god måde at afhjælpe stress. Det er bare sværere end man lige tror at slappe helt af. For det handler nemlig om mere end bare at lægge sig ned og lave ingenting – og det kan nemlig være svært for hunden at forstå.
Derfor kan det være en god ide at slappe af sammen. Vær ekstra opmærksom på hunden, sæt jer sammen og sørg for at der ikke sker noget voldsomt; du kan sagtens læse en bog, se en film eller andet, så længe du bare sørger for at hunden er sammen med dig, og at den holder sig i ro, ved at du f.eks. aer den, snakker roligt til den eller lignende.
Det kan nemlig være beroligende til en stresset hunden, når deres ejere er der, og det vil derfor være en stor hjælp.
Hunden kan også have godt af et roligt og trygt sted at slappe af, såsom en hundehule.
Gør alting mere roligt
Noget af hundens stress kan faktisk også komme fra måden, den gør ting på. Mange hunde, særligt yngre hunde, kan nemlig være meget eksplosive i deres entusiasme. Her mener vi, at ting altid skal foregå i fuld fart – så snart I kommer i parken eller på stranden, så flyver den af sted; når I skal ud at gå, så farer hunden rundt, løber i cirkler om dig, osv.
Disse ting er selvfølgelig noget hunden selv gør, men det kan faktisk være en stor faktor i hvorfor hunden bliver stresset.
Derfor er det en god ide at træne hunden til at være mere rolig, i disse situationer. At gøre hunden mere rolig i disse situationer kan typisk ske ved, at du først lader hunden få snor på, når den slapper af, og lignende handlinger, så du undgår, at din hund stresser på turen.
I takt med at dette sker, vil hunden generelt blive mere rolig, og det kan være med til at afhjælpe fremtidig stress hos hunden.
Snak med dyrlægen
Det er altid en god ide at tage en dialog med dyrlægen, hvis du oplever, at din hund udviser stress symptomer. Her kan du nemlig få nogle gode råd, som passer særligt til din hund og som passer ind i din dagligdag også.
På denne måde kan du også få tips til at afhjælpe nogle af de specifikke årsager til din hunds stress; bil ture, overdrevet stimulering, nye omgivelser og nærmest enhver anden årsag til hundens stress.