Hvor meget skal en hund drikke?

I Tottelands blog 0 kommentar

Det er vigtigt, at hunden får nok at drikke. Det er selvfølgelig gældende hver eneste dag – men særligt i sommervarmen er det ekstra vigtigt. Men hvor meget vand har hunden reelt set brug for?

Det ser vi på herunder.

Hvor meget drikker en hund om dagen?

Den generelle regel hedder, at hunde dagligt skal drikke 50 cl vand pr. kilo kropsvægt. Det vil i grove træk sige at:

 • En stor hund, f.eks. en granddanois, skal drikke 2,5 – 3 liter vand om dagen
 • En mellemstor hund, f.eks. en golden retriever, skal drikke ca. 1,5 liter vand om dagen
 • En lille hund, f.eks. en lhasa apso, skal drikke ca. 3-400 ml vand om dagen

Dette er naturligvis kun det anbefalede minimum, og der sker som udgangspunkt ikke noget ved, at hunden drikker mere end det. Du skal også være opmærksom på, at din firbenede ven har brug for mere væske om sommeren, så hunden kan køle ordentligt ned.

Hvorfor vil min hund ikke drikke?

Som udgangspunkt skal du altid give din hund vand at drikke. Hvis hunden nægter at drikke, så kan det i nogle tilfælde være fordi der er, eller har været, andet i skålen, som påvirker enten smagen eller lugten af vandet. Nogle hunde kan være meget følsomme omkring dette, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på.

Du bør derfor så vidt muligt sikre dig, at der aldrig er andet end almindeligt vand i hundens vandskål, og det kan også være en god ide lige at vaske den af og til, så den er så ren som muligt.

Har du problemer med at få hunden til at drikke nok, så kan du prøve med andre tricks:

 • Du kan give hunden en lækker hundeis, som er fyldt med væske.
 • Du kan også prøve at hælde lidt vand i dens foder, så den får væsken, når den spiser.

Citron i vandet er et no-go

Nogle hundeejere tænker af og til, at det kan være spændende at gøre hundens vand lidt mere friskt, og kan derfor finde på at komme lidt citron i vandet – som vi jo også af og til gør med vores eget vand om sommeren. Det bør du dog aldrig gøre ved hundens vand, da mange hunde finder det yderst ubehageligt.

Hvorfor drikker min hund så meget vand?

Har du derimod det modsatte problem, at hunden drikker for meget vand, så kan det skyldes øget drikkelyst. Man regner typisk øget drikkelyst for at være en fordobling af hundens egentlige behov, dvs. 100 ml pr. kg. kropsvægt.

Er der tale om enkeltstående tilfælde, så kan det godt skyldes varmen, en ekstra lang gåtur, eller andet i den dur, men er det en vedvarende situation, så kan det skyldes et væld af kritiske problemer, såsom f.eks.:

 • Blærebetændelse
 • Kræft i nyrer eller leveren
 • Sukkersyge
 • Livmoderbetændelse
 • Stofskifteproblemer
 • Adskillige andre sygdomme

Oplever du derfor, at hunden drikker ekstra meget vand generelt, så anbefaler vi, at du strakt kontakter din dyrlæge for at få undersøgt situationen – for det er jo altid godt at være på den sikre side, og skulle uheldet være ude, så er det godt at starte behandlingen tidligt.

Det kan nemlig godt skyldes en af disse sygdomme – men det kan selvfølgelig også bare være, at du har en ekstra tørstig hund.

Andre blogindlæg