Guide til hundegården

I Tottelands blog 0 kommentar

En hundegård kan være med til at give hunden ekstra frihed, mens du på samme tid er sikker på, at den ikke laver ballade – eller at den i hvert fald kun laver ballade i et udvalgt område. Det er en enormt praktisk løsning, hvis man har en meget nysgerrig hund, måske endda en hvalp, som helst ikke skal have helt frit spil.

Hundegården kan nemlig hjælpe dig med at afgrænse det område, som familiens firbenede medlem kan boltre sig på – uanset om det er i haven eller indenfor.

Lad os derfor se nærmere på de fordele, som hundegården giver, såvel som hvilke muligheder du har, når du skal vælge den rette hundegård til din hund.

Hvorfor er hundegården god?

En hundegård er en praktisk løsning i mange hjem, fordi den hjælper med at holde styr på hunden. De største fordele er:

 • Du får ro i sindet, når du ikke er hjemme. Hundegården sørger nemlig for, at hunden kun er der, hvor den skal være.
 • Hunden kan se hundegården som et sikkert og trygt sted, som gør at den slapper af når den er der.
 • Det giver hunden frihed til at lege på et bestemt område.
 • Du kan lade hunden lege udenfor uden at den kan stikke af.
 • Hundegården kan give hunden et sted at være, når der f.eks. er gæster på besøg, som ikke er trygge ved hunden.
 • Du kan begrænse hundens færden uden lukkede døre. Det sørger for, at hunden altid kan høre dig, hvis du f.eks. arbejder hjemmefra.

Disse er blot nogle af de fordele, som mange oplever med en hundegård. Du kan hurtigt opleve, at der kan være nogle helt særlige fordel for dig og din hund, som gør tingene endnu bedre i hjemmet.

Fordelene ovenfor er gældende for stort set alle hundegårde. Der findes dog både hundegårde til inden- og udendørs brug, og de giver begge nogle fantastiske fordele. Vi ser derfor lidt nærmere på, hvad det er, de to typer har at byde på.

Indendørs hundegård

En indendørs hundegård kan sagtens bestå at den klassiske type hundegård, som er en form for hegn, som stilles op i en cirkel eller lignende form. Det giver en praktisk ramme for hunden at lege i, og det er præcis samme type, som bruges udendørs.

En mere almindelig løsning til en indendørs hundegård er dog, at man blot opsætter et hundegitter, typisk i en døråbning, som derved begrænser hunden til at opholde sig i et specifikt rum. Det kan være en praktisk løsning, som sørger for at hunden måske opholder sig i stuen, mens du f.eks. laver mad i køkkenet eller arbejder på kontoret.

Hunden lærer hurtigt at finde sig til rette i de rum, den må være i. Du skal bare altid sikre dig, at den har adgang til vand og legetøj, så den ikke mangler noget.

Mange bruger også den indendørs hundegård, når de skal lære hunden at være alene hjemme. På den måde kan man gradvist vænne hunden til, at du ikke er der, hvor den er. Du kan læse mere om at træne hvalpen til at være alene hjemme her.

Opsæt en hundegård udendørs

En udendørs hundegård vil typisk være typen med et hegn, som omgrænser et område, hunden kan være i. Det giver hunden mulighed for at lege udenfor i det lækre vejr, uden at du skal frygte for at den angriber havens blomster, at den graver en masse huller, eller at den på en eller anden måde slipper ud af haven.

Det giver også et sted, hvor familiens børn eller besøgende gæster kan lege med hunden, når de har lyst, mens de også kan tage lidt afstand, hvis de har brug for det.

Denne type hundegård er en sikker vinder, så længe du husker at tage hundens vandskål med ud, og at du sikrer dig, at hegnet er højt nok. Et underlag til hundegården kan være en fordel i nogle tilfælde, hvis man ikke ønsker at hunden skal grave i plænen.

En flytbar hundegård kan være en praktisk løsning, da det gør det lettere at slå græs.

Lad hvalpen lege udenfor med en hundegård

Mange vælger særligt en udendørs hundegård til hvalpe. Den lille hvalp kan nemlig være enormt nysgerrig, og det kan godt give store problemer, hvis den får frit spil i haven. Derfor bør du overveje en hundegård, når du gerne vil lade hvalpen komme udenfor og nyde sommervarmen.

Det er nemlig sundt for hvalpen at lege udenfor, så snart hvalpen er klar til at komme udenfor. Og her kan det give ro i sindet at have et afgrænset område, den kan være på.

Kan man bygge sin egen hundegård?

Byg selv hundegårde kan sagtens være en god løsning, hvis man er vant til at lave den slags projekter. Der er dog mange ting, man skal sikre sig, når man selv laver en hundegård. Nogle af de ting, du skal være særligt opmærksom på er:

 • At den er høj nok til, at hunden ikke kan slippe fri.
 • At den er solidt sammensat, så den ikke falder fra hinanden og lader hunden slippe ud eller skader hunden.
 • At overflader og kanter er slebet og rundet af, så hunden ikke kan komme til skade, få splinter eller andet, som kan gøre hunden ondt.
 • At de forskellige hundegårds elementer, du bygger den af, ikke kan vælte eller lignende.
 • Hvis den er til hvalpe, så skal den være sikret imod at hunden bider i det.

Som du kan se, så er der mange ting, som er vigtige at have med i tankerne, når du beslutter dig for at bygge hundegården selv. Det handler nemlig i høj grad om at gøre den sikker for hunden, så du undgår fremtidige ulykker.

Af den årsag kan det ofte være en ide at vælge en færdiglavet hundegård, hvis der netop er taget højde for dette.

Hvor stor skal en hundegård være?

Det afhænger meget af hundens størrelse og energiniveau. Der er ikke nogen specifikke krav til størrelsen på en hundegård, men den skal give frihed til at bevæge sig på, så den ikke føles som et fængsel.

Indendørs vil det typisk være en stue og måske et ekstra rum ved siden af.

Udendørs kan det afhænge af havens størrelse. En lille hund kan klare sig med få kvadratmeter, men for en mere energisk hund vil du typisk skulle inddrage et større område til hundegården.

Andre blogindlæg