Når sommervarmen bevæger sig ind over landet, så kan det blive meget varmt at være en hund. For den lækre pels, som holder hunden varm om vinteren, kan godt ende med at blive lige en tand for varm, når solen står højt på himlen, og vejret bare er lækkert.
Så hvad kan man som ejer gøre i disse situationer, når man gerne vil sikre, at det firbenede familiemedlem kan nyde sommeren?
Hvornår er det for varmt for hunden?
Det kan være svært helt præcist at vide, hvornår det er for varmt for hunden. Den kan jo godt have lidt svært ved at udtrykke det – men der er heldigvis nogle tegn, du kan være opmærksom på:
- Hunden hyperventilerer, gisper, eller lignende. Det kan også være, at den har tungen ude af munden, og her skal du være opmærksom på, om denne er hævet.
- Hundens hjerte banker meget hurtigt; ligesom med vejrtrækningen, så kan en forhøjet hjerterytme godt være et tegn på, at hunden har det alt for varmt, og at den derfor prøver at pumpe blod rundt for at køle ned.
- Hunden savler meget; dette kan også være et tegn på, at den prøver at regulere varmen.
- Hunden har brug for flere pauser; hvis hunden pludselig har brug for flere pauser, f.eks. når I går tur, så kan det godt være fordi den simpelthen har det for varmt til at bevæge sig.
- Hundens kropstemperatur stiger; hvis hundens indre temperatur stiger, kan det være et kritisk tegn på, at hunden har det alt for varmt. Det kan dog være svært at opdage, da det kræver, at man tager hundens temperatur.
Opdager du nogle af disse tegn, så er det vigtigt, at du gør noget for at hjælpe hunden med at køle ned. Lad os se nærmere på nogle af de ting, du kan gøre i denne situation.
Oplever du nogle af tingene på jeres gåture, så kan det være en god ide at holde turene lidt kortere – for det kan være ubehageligt for hunden at gå lange ture i varmen.
Hvordan køler man en hund ned?
Det vigtigste er at sørge for, at hunden kommer ud af den direkte sol, og at den opretholder en sund væskebalance.
Hvis du starter med at få hunden over i skyggen, eller måske endda indenfor, så bliver det nemlig markant mere behageligt for hunden; den direkte sol kan nemlig blive meget varm at opholde sig i, og den kan være en stor trussel i forbindelse med solstik og lignende.
Væskebalancen er også meget vigtig. Det er nemlig ekstremt farligt for hunden at blive dehydreret i varmen – ligesom det er for os mennesker. Dehydrering kan nemlig lede til mange problemer med de indre organer, og det er i særdeleshed en trussel i sommervarmen.
Sørg for at hunden altid har adgang til vand
Det er naturligvis altid vigtigt at sørge for, at hunden har adgang til frisk vand – men det er endnu vigtigere i sommermånederne. Derfor skal du altid holde øje med hundens vandskål og sikre dig, at den ikke løber tør for vand.
Husk på, at hunden generelt drikker mere i de varme måneder – specielt hvis den er meget aktiv.
Er I på tur eller lignende, f.eks. i parken, på stranden eller måske en længere køretur, så skal du have vand med til hunden. Her kan det være en god ide at have en af de praktiske vandflasker til hunde. De gør det nemlig lidt lettere at have vand med, og det kan være en god måde at huske vandet på.
Du skal også være opmærksom på, at saltvand ikke er godt for hunden. Så hvis I tager en tur på stranden, og du tænker at der er rigeligt med vand – så er du faktisk lidt forkert på den. Hunden bør nemlig ikke drikke det saltrige havvand, da det i mange tilfælde kan gøre hele situationen værre.
Hav de rette ting til at køle hunden ned
Der er selvfølgelig også nogle ting, som kan hjælpe med at holde hunden nedkølet. To af vores klare favoritter til dette er:
Is. Du kender det jo godt selv – en lækker is i sommervarmen er noget af det absolut bedste. Og det synes hunden også. Det er derfor altid en god ide lige at have hundeis i fryseren sammen med dit eget is, så I begge kan nyde en lækker forfriskning i sommersolen.
En kølemåtte kan også være en fordel, når det bliver varmt. Den holder en lækker temperatur, og det giver hunden et sted at vende tilbage til, når den lige har brug for en pause til at køle ned. Læg den i skyggen sammen med hundens vandskål, og så bliver sommeren meget nemmere og mere behagelig for hunden.
Et par yderligere tips til at holde hunden glad i sommervarmen:
- Et badebassin, som hunden kan lege i, kan være en fantastisk og sjov løsning – specielt hvis der er børn i familien også, som kan lege sammen med hunden i vandet.
- Lad ikke hunden sidde i en aflukket bil; hvis du er nødt til at efterlade hunden i bilen i en KORT periode, så sørg for at vinduerne er åbnet nok til at der kan komme lidt luft ind, og sørg for at hunden har rigeligt med vand.
Hvad gør man, hvis hunden har fået det for varmt?
Er hunden blevet overophedet, så skal du have den ind i skyggen hurtigst muligt. Sørg for at den får drukket noget vand, og hjælp den med at køle ned. Det kan gøres ved at lægge et vådt, køligt håndklæde over hunden, eller ved at give den et køligt bad; badet må dog ikke være for koldt, så sigt efter ca. 15 – 20 grader.
Hvis hunden ikke får det bedre, efter du har gjort disse ting, så anbefaler vi, at du kontakter dyrlægen med det samme.