Hvorfor fælder min hund?

I Tottelands blog 0 kommentar

De fleste hundeejere har nok oplevet at finde hundehår i hjemmet. Mange hunde fælder, og det er en helt naturlig ting for dem at gøre. Der foregår nemlig en konstant udskiftning i hundens pels, og det er ikke noget, man behøver at bekymre sig om.

Der kan dog være nogle tilfælde, hvor det kan være et problem, som man bør være opmærksom på. I nogle tilfælde kan en hund nemlig fælde ekstra meget, og det kan skyldes helbredsmæssige årsager. Vi ser derfor lidt nærmere på hvorfor hunde fælder i dette indlæg, og hvad man eventuelt kan gøre som hundeejer.

Hvorfor fælder hunde?

Den mest almindelige årsag til, at hunde fælder, er at der foregår en konstant udskiftning i hårene på hunden. Af og til dør hårene, og de vil derefter falde fra kroppen. Det er disse hår, du typisk finder i hjemmet. Ofte bliver de dog siddende iblandt resten af pelsen og falder først af ved kontakt – det er derfor du ofte finder dem i møbler, på dit tøj og andre lignende steder.

Skift af pels

Med mange hunde oplever man, at de fælder markant mere omkring skiftet fra vinter til forår. Det skyldes, at nogle hunderacer har en særlig vinterpels, som hjælper dem med at holde sig varme gennem vintermånederne. Når foråret så rammer, så er der ikke længere brug for denne tykkere pels, og hunden vil derfor fælde mere.

Når dette skift sker, så kan det som ejer være en god ide at hjælpe hunden lidt på vej. Med en god hundebørste kan du nemlig hjælpe den af med mange af disse hår på én gang, så den slipper for at sprede dem ud i hele hjemmet. Det gør også situationen mere behagelig for hunden, så det er en perfekt løsning for alle.

Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Selvom det er helt naturligt for hunde at fælde, så kan der godt være tilfælde, hvor det er et tegn på, at der er noget galt. Der kan godt være sygdomme eller andre faktorer, som resulterer i, at din hund pludselig fælder meget mere end normalt, og der kan det være vigtigt at finde ud af hvorfor.

Hvis din hund pludselig begynder at fælde meget, så bør du altid kigge på, om der er andre symptomer på spil også. Det kan nemlig være et tegn på, at hunden er syg eller stresset, og det handler derfor om at hjælpe den til at blive rask igen.

Hund fælder i totter

Hvis du oplever, at din hund begynder at fælde i store totter ad gangen, så er der en stor sandsynlighed for, at den har fået en hudsygdom. Pelstab sker nemlig normalt i enkelte hår ad gangen, og det vil ikke være noget, man normalt kan se på hunden. Hudsygdomme vil også ofte resultere i, at hunden klør sig ekstra meget, fordi huden er irriteret.

Hvis du oplever dette, så bør du i høj grad kontakte dyrlægen med det samme. Det kan være meget svært at vurdere den egentlige sygdom som almindelig person, og derfor er det vigtigt at få en professionel vurdering af sagen. Derved kan man nemlig få sat gang i en behandling, så hunden igen kan blive sund og rask.

Stress kan ofte være en faktor

Stress er også en hyppig faktor, når man snakker om pelstab hos hunde. En stresset hund kan nemlig i mange tilfælde fælde meget mere end normalt, og det er derfor et advarselstegn, man skal være opmærksom på, hvis man i forvejen har mistanke om, at hunden er stresset.

Oplever du stress hos hunden, så handler det om at hjælpe den med at falde til ro. Det kan i mange tilfælde skyldes, at hunden bliver udsat for lidt for meget – lidt for mange nye steder, nye mennesker, eller simpelthen bare, at hverdagen er lidt for travl for hunden.

Pelstab vil typisk ikke være det tydeligste tegn på dette, men det er stadig en faktor, du bør have med i tankerne. Hvis det er tilfældet, så skal du lade hunden få ro og lade den komme lidt væk fra de ting, som overvælder den.

Hvordan kan man begrænse at en hund fælder?

Med mange hunderacer kan du ikke helt undgå, at den fælder. Du kan dog i nogen grad begrænse det ved at sikre, at hunden har en sund pels, og at hunden har det godt. Der er nogle ting, som i høj grad kan hjælpe på dette.

Et af de bedste midler til at sikre hunden en sund og flot pels er faktisk lakseolie, som indeholder nogle stoffer, som kan være fantastiske for hundens pels. Derudover kan andre fodertilskud også være gode, da de hjælper med at holde hunden sund.

Regelmæssig pelspleje er også vigtig. Her mener vi alt fra at trimme pelsen, hvilket du kan gøre selv med en god hundetrimmer, til en god omgang med børsten i ny og næ. Disse ting hjælper med at holde hundens hud og pels sund, og så gør det også, at hunden ser ekstra pæn ud.

Fælder alle hunde?

Nej, der er nogle hunde, som ikke fælder, og det kan være en fordel, hvis man f.eks. lider af allergi overfor hunde – men det kan selvfølgelig også bare være en fordel, hvis man ikke ønsker hundehår i hjemmet.

Andre blogindlæg