Hvornår må hvalpe gå på trapper?

I Tottelands blog 0 kommentar

Hvalpe og trapper er ikke den bedste eller sikreste kombination, og det er derfor noget, du som hundeejer skal være meget opmærksom på. For hvalpe har ikke udviklet evnerne til at gå hverken op eller ned ad trapper, og særligt sidstnævnte kan hurtigt blive en meget farlig omgang for den lille hvalp.

Men hvornår må en hvalp begynde at gå på trapper, og hvordan lærer man den bedst at gøre det? Det kigger vi nærmere på herunder.

Hvornår må hvalpe gå på trapper?

Der er ikke noget konkret svar på dette, da det afhænger af mange forskellige ting. Hunden og dens race er en stor faktor, da der vil være ret stor forskel på f.eks. en chihuahua og en labrador, når de skal op og ned ad trinene.

Selve trappen har også meget at sige. Der kan være stor forskel på hvor gode overfladerne er at gå på, men også hvor højt hvert skridt er. Derfor handler det meget om at vurdere den enkelte sag.

Vær sikker på, at hvalpen har styr på motorikken

Det er ekstremt vigtigt, at hunden har styr på sin krop, når den begynder at skulle gå på trapper. Det kræver nemlig, at den er meget sikker i sin gang, og hvis den stadig tager lidt usikre skridt, eller den måske ikke har helt styr på både for- og bagben på samme tid, så er det bedst at vente lidt med træningen.

For hvis hunden har problemer med motorikken, så kan det desværre godt lede til, at den måske får sat poten forkert, eller at den mister balancen – og det kan godt blive en hård omgang, hvis man er på vej op eller ned ad en trappe.

Er hunden ikke klar til trapper, så kan du overveje en praktisk hunderampe, som kan bruges til nogle af de steder, hvor hunden har brug for at gå op og ned, men måske ikke helt har højden til det.

Træn hunden til trapper

Det er dog vigtigt, at hunden lærer at gå op og ned. Mens den er helt lille, kan du godt bære den op og ned, men den må ikke vænne sig for meget til dette, da det kan gøre træningen svær, og det kan opbygge dårlige vaner.

Du kan overveje at anskaffe en hundetrappe, som er designet til at gøre det nemt for hunden at gå op og ned; i vores udvalg af hundetrapper finder du modeller til hunde i flere forskellige størrelser.

Når hvalpen skal lære at gå på trapper, så er det naturligvis en god ide at starte i bunden. Hjælp den med at gå op ad de første par trin, og lær den derefter at gå ned igen. På denne måde kan du sikre, at den lærer det i trygge rammer, fordi den ved, at du er der til at hjælpe – og på samme tid kan du også sikre, at den ikke kommer til skade, hvis den skulle falde ned, som ellers ville være tilfældet, hvis I startede i toppen af trappen.

Trappegang giver mange muligheder

At lære hunden at gå på trapper gør tingene meget nemmere; det er både tilfældet, hvis der er en trappe i hjemmet, men også når hvalpen begynder at gå ture, hvor der også kan være trapper. Ønsker du at vide mere om hvordan, man laver den rigtige gåtur med eller uden trapper, så kan du læse vores artikel om Hvor langt skal en hvalp gå?, hvor du finder gode råd. Er du derimod i tvivl om, hvorvidt hvalpen er klar til at komme ud, så har vi også en artikel om hvornår hvalpe må komme udenfor.

Andre blogindlæg