Kan hunde se farver?

I Tottelands blog 0 kommentar

Der har i mange år hersket en ide om, at hunde enten ikke kan se alle farver, eller at de endda ser alting i sort/hvid, og det har for mange været en almindelig kendsgerning – men er det rigtigt?

Det er faktisk delvist korrekt, da hunde ser færre farver end vi gør, men de ser dog ikke verden i sort/hvid.

Hvordan ser hunde farver?

Den helt store forskel, man oplever mellem vores syn og hundes syn ligger i mængden af nuancer, der ses. Hundes syn svarer faktisk til det syn, man ser, hvis man er rød-grøn farveblind, og du skal derfor ikke være bange for, at din firbenede ven ikke kan værdsætte farverigt legetøj.

Forskere mener faktisk, at de grønne nuancer ofte vil forekomme grålige for hunden, og den kan derfor have meget svært ved at skelne mellem forskellige nuancer af grøn, hvorimod de røde angiveligt skulle få en mørk farve, som ligeledes er svær at skelne.

Hvilken betydning har det for hunden?

I praksis er hunde generelt lige så gode som mennesker, når det handler om de blå og gule nuancer, og du kan derfor med fordel vælge disse nuancer, hvis du ønsker særligt farverigt legetøj til hunden. På samme tid betyder det også, at du måske ikke vælge så meget grønt legetøj, for det kan faktisk godt være svært for hunden at se dette, når det ligger ude på græsplænen.

Men selvom legetøjet måske falder i ét med baggrunden, hvis du f.eks. har grønt legetøj liggende på en græsplæne, så behøver det dog ikke være et problem. Hundens andre sanser er nemlig meget stærkere end vores, og selvom de måske ikke har så nemt ved at se legetøjet, så kan de uden problemer snuse sig frem til det.

Du kan med fordel tage et kig på vores udvalg af hundelegetøj, som vi netop har i en bred vifte af farver, så der er noget for enhver hund.

Er der andre forskelle på syn ved mennesker og hunde?

Farver er faktisk ikke det eneste punkt, hvorpå vores syn adskiller sig. Hundes øjne sidder i en bredere vinkel, og det giver dem et bedre perifært syn, hvilket kan giver dem et fantastisk overblik – men til gengæld betyder det også, at de ikke får helt den samme evne til at vurdere dybder, som netop er noget af det, mennesker er særligt gode til.

I praksis betyder det, at hunde af og til kan have lidt svært ved at se den præcise afstand til et objekt, hvilket også er årsagen til, at nogle hunde kan have meget svært ved at gribe en godbid, når man kaster den. Der er dog ingen grund til at være bekymret over dette, da det er helt naturligt.

Hunde er dog enormt gode til at se bevægelser, og det er derfor nemt for dem at følge en bold i luften – men så snart den lander, så kan den godt være svær at lokalisere. Derfor kan en anbefaling være at vælge en bold med særlige farver eller former, som skiller sig markant ud fra enhver baggrund.

Andre blogindlæg