Kan hunde se i mørke?

I Tottelands blog 0 kommentar

Der er ingen tvivl om, at hundes sanser på mange punkter er bedre end vores. De kan snuse sig frem til ting, som vi overhovedet ikke kan opfange, og deres hørelse er også på et helt andet niveau. Men når det kommer til synet, så har vi mennesker en fordel – eller har vi?

Hundes øjne har nemlig nogle områder, hvor de er ekstra gode i forhold til vores.

Kan en hund se i mørke?

Hunde kan i nogen grad se i mørket.

Det er et spørgsmål, som ofte bliver stillet, fordi mange netop bemærker, at deres hunde virker til at se meget bedre end dem selv. Og det er faktisk rigtigt; hunde kan nemlig se forholdsvis godt i mørket, men de har ikke perfekt nattesyn.

Hundes øjne er indrettet anderledes end vores, hvilket giver dem en meget bedre evne til at se i dårlige lysforhold, som ofte er det, man oplever om aftenen. Den egentlige årsag til dette er, at hundens øjne har en pupil, som samler mere lys ind. Dette gør den i stand til at fange lyset, selv når der er mindre mængder af det, og derfor kan de se mere. Det er særligt bevægelser, som hundene vil opfange i mørket, og det er derfor ikke garanteret at de ser ting, som står stille.

Hundes evne til at opfange ting om aftenen skyldes dog ikke kun deres bedre syn i disse forhold. Deres skarpe næse kan i mange tilfælde også være årsagen til, at de opdager mange af de ting, du måske ikke har muligheden for at opfange. Hunden er nemlig ikke så afhængig af den enkelte sans, og de er i højere grad vant til at bruge flere sanser i dagligdagen.

Hundenes øjne reflekterer også lys

Måske har du haft hunden med ude om natten og bemærket, at hundens øjne er meget tydelige, hvis der er lys i nærheden. Det skyldes også øjets opbygning, og det kan ofte få hunden til at være meget synlig, hvis du lyser en lygte hen mod den, eller hvis du tager billeder med blitz.

På billeder kan de have røde øjne, som er meget tydelige, og som godt kan få hunden til at se lidt skræmmende ud – det er ganske enkelt et resultat af opbygningen af deres helt særlige øjne.

Selvom hundens øjne reflekterer lys i visse situationer, så kan den stadig være svær at se om aftenen. Derfor anbefaler vi altid, at du har lys på hunden, når I går aftenture – tjek derfor vores udvalg af hundelys her.

Hvordan er hundens syn om dagen?

Hundens syn om dagen er ikke så godt som menneskets, og det kan man særligt bemærke, når der er tale om objekter på længere afstand. Hunde er nemlig nærsynede, og de kan derfor i mange tilfælde have lidt svært ved at se ting på afstand – og det er særligt gældende, hvis disse ting ikke er i bevægelse. Hundens syn er nemlig bedst egnet til at opfange bevægelser.

Ser hunde bedre i mørke end katte?

Nej, kattens evne til at se i dårlige lysforhold er noget bedre end hundens. Det skyldes, blandt andet, at katte fra naturens side er udviklet til at jage i de tidlige morgentimer og de sene aftentimer, hvor deres syn kommer som en stor fordel. Det betyder dog ikke, at katte kan jage om natten, som i mange år har været en myte.

Er det rigtigt, at hunde ser i sort/hvidt?

Det er ikke korrekt, nej. Men hundes evner til at se farver er dog lidt begrænset. Det kan du læse meget mere om i vores artikel om hvorvidt hunde kan se farver, som besvarer alle dine spørgsmål om den firbenedes sans for farver.

Ønsker du at vide mere om hundens sanser, så har vi faktisk også en artikel om deres sans for tid. Du finder svaret på om hunde har tidsfornemmelse lige her.

 

Andre blogindlæg