Alt du har brug for at vide om at aflive en hund

I Tottelands blog 0 kommentar

At aflive en hund er noget af det hårdeste, man kan komme ud for. Uanset årsagen, så er det aldrig nemt at sige farvel til et kæledyr – for i mange tilfælde føles det jo som en del af familien, og det har været hos en i mange år.

Men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at gøre. Ofte sker det i forbindelse med sygdom, som ikke kan behandles, og som gør det svært eller meget ubehageligt for hunden at fortsætte; og i disse situationer handler det om at gøre det, der er bedst for hunden – men selvom man gør det af en god årsag, så gør det stadig ondt.

Vi har i denne artikel samlet alle de ting, du har behov for at vide i forbindelse med aflivningen af en hund, så du er bedre forberedt på de ting, der skal ske. I situationer som disse ønsker man nemlig ikke pludselige overraskelser, som kan gøre alting mere kompliceret.

Hvornår afliver man sin hund?

Det kan godt være svært som ejer at vurdere, hvornår man bør aflive sin hund. Det er en ekstremt svær beslutning at tage, selv når man inderst inde godt ved, at det vil være bedst for hunden. De typiske scenarier vil dog være at hunden enten lider af en sygdom, som gør tilværelsen svær for hunden og som ikke kan helbredes, eller at hunden ganske enkelt er nået dertil, hvor alder har bragt dens livskvalitet så langt ned, at den ikke selv ønsker at fortsætte.

At aflive en syg hund

Sygdom kan være en af de største grunde til, at man vælger at aflive en hund. Her handler det ofte om sygdomme, som påvirker hundens livskvalitet i en større grad, og som ikke er noget, man kan behandle eller på anden vis helbrede. Det afhænger meget af sygdommen, men der er nogle særlige punkter, som spiller ind:

  • Har hunden en dødelig sygdom, som kan være skyld i, at hunden dør indenfor den nærmere fremtid?
  • Er hunden i smerte på grund af sygdommen; er der tale om smerte, som ikke kan holdes på afstand med medicin?
  • Kan man behandle sygdommen på en måde, som giver hunden sin livskvalitet tilbage?
  • Har du råd til den behandling, der skal til, for at hunden kommer gennem forløbet? Behandling af sygdomme kan være en ekstremt dyr omgang, og det er desværre ikke noget, som alle har midlerne til.

Disse fire punkter er i særdeleshed noget, man skal have med i overvejelserne, når man skal vurdere, om hunden skal aflives eller ej, og det kan være en god måde at få et overblik over, om hvad der vil være bedst for hunden. En af de ting, man også er nødt til at spørge sig selv om er jo netop, hvad der er bedst for hunden. For er det bedst for hunden at leve videre, eller er det noget du ønsker fordi du ikke er klar til at give slip?

Når der er sygdom involveret, så er det en ekstra god ide at konsultere en dyrlæge eller anden ekspert. De ved ofte meget mere om sygdommene, og de kan forklare dig mere om, hvordan omfanget at sygdommen vil påvirke hunden, og hvad der reelt set vil være bedst for den.

Du kan læse mere om tegn på at din hund er syg her.

Nedsat livskvalitet

I takt med at hunde bliver ældre, så vil der være mange ting, som den ikke længere kan holde til. Alting bliver en smule langsommere, den har ikke samme energi til at lege, og man kan fornemme på hunden, at den ikke har samme livskvalitet og livsglæde tilbage. Det kan være svært at sige, hvornår dette indtræffer, og det er ikke noget, alle hunde kommer til at opleve. Men der vil være nogle ting, man som hundeejer lægger mærke til, som kan være tegn på, at tiden nærmer sig.

  • Hunden har ikke lyst eller energi til at lege eller være sammen med familien.
  • Hunden har ingen appetit længere og ønsker hverken mad eller godbidder.
  • Hunden har ikke lyst til at komme ud at gå eller for at få frisk luft.
  • Hunden har ikke længere mobiliteten til at bevæge sig rundt uden at det er ubehageligt for den.

Disse er nogle af de tegn, man bør være opmærksom på, som ejer. Man kan godt opleve dem enkeltvis i forbindelse med sygdom eller lignende, og man behøver derfor ikke blive bekymret med det samme, men hvis hunden begynder at udvise flere af disse symptomer, så kan det godt have en betydning. Du kender selvfølgelig bedst din hund, og det er derfor dig, som ved, om det er en indikation for, at hunden måske ikke længere har den livsglæde og -kvalitet, som skal til for at fortsætte.

Hvis du begynder at opleve disse tegn, så anbefaler vi, at du konsulterer din dyrlæge omkring dem. Sammen med dyrlægen kan du nemlig få et dybere indblik i, hvad det er, der foregår med hunden, og om det er noget, man kan gøre noget for at behandle hos hunden.

Disse symptomer vil generelt være noget, man oplever i forbindelse med alderdom, og det er derfor noget, som rammer ældre hunde. Selvom hunde måske ikke har en dybere forståelse for liv og død, så er det tydeligt, at de kan mærke, at deres liv lakker mod enden, og det vil deres opførsel og helbred afspejle på denne måde.

Hjælp børnene med at forstå situationen

Hvis der er børn i familien, så kan de have meget svært ved at forstå, hvad det er, der foregår. De vil ikke altid kunne forstå, at hunden måske ikke er så frisk og livlig, som den tidligere har været, og det kan også være meget svært for dem at forstå, hvis hunden skal aflives. Særligt mindre børn forstår sig jo ikke på, hvad alt dette betyder, og de kan derfor ikke forstå hvorfor et familiemedlem pludselig ikke er der mere.

Hvis der er tale om større børn, så er det især vigtigt, at man taler med dem om situationen – og det er vigtigt, at man gør det før hunden bliver aflivet. For hunden har jo formentligt også været en ekstremt vigtig del af deres liv, og de mister jo også en, de har kært. Derfor er det vigtigt, at de føler, at de har været inddraget i processen, og at de forstår hvorfor det sker.

Hvorvidt børnene skal være med til aflivningen kan være svært at vurdere. For større børn kan det være en god ide at få lov at sige farvel og være til stede – men det kan faktisk også være godt for børn, som ikke er helt så gamle, da det kan hjælpe dem med at forstå situationen. Det er derfor en god ide at snakke med børnene og lade dem selv beslutte, om de vil deltage.

Hvad koster det at få aflivet en hund?

Prisen på en aflivning vil variere meget ud fra forskellige kriterier. Det handler både om størrelsen på hunden, klinikken man får udført det på, men også hvordan processen skal foregå. Det handler f.eks. om hvorvidt man ønsker at få hunden kremeret efterfølgende. Generelt ligger priserne for aflivelse af en hund i et prisleje fra ca. 1000 kroner og op til omkring 3.000 kroner.

Må man selv aflive sin hund?

Som udgangspunkt må du ikke selv stå for aflivningen af din hund. Aflivningen skal udføres af en professionel for at sikre, at det gøres korrekt, og at hunden ikke lider undervejs.

Der er enkelte undtagelser, som i forbindelse med af voldsomme ulykker, hvor ejeren ikke kan kontaktes, eller når der er tale om hvalpe på under 3 dage. I disse særlige situationer gælder nogle andre regler.

Må en jæger aflive en hund?

En jæger har faktisk særlig tilladelse til at skyde sin hund, men der gælder naturligvis nogle særlige regler, som man lærer i forbindelse med optagelse af jagttegnet.

 

Andre blogindlæg