At kastrere sin hund kan i mange tilfælde være en beslutning, som kræver en del overvejelse. Der er mange gode fordele ved operationen, men der kan også opstå nogle ulemper, som man bør kende til inden. Vi har derfor samlet denne artikel til jer, så du kan danne dig et overblik over processen og overveje, om det er noget for jer.
Hvorfor kastrerer man hunde?
En af de mest hyppige årsager til kastration er, hvis hunden til dagligt, eller bare ofte, omgås hunner – fordi man ved kastrationen derfor undgår drægtighed. Tilstedeværelsen af en hun kan også få hannen til at agere anderledes, og det kan faktisk ske blot ved at den kan lugte hunnen – og det kan være et problem, hvis det f.eks. er naboens hund eller lignende, som altid vil være i nærheden. Derfor er kastration ofte en praktisk løsning, som kan spare dig for mange problemer ude i fremtiden, men det er ikke den eneste årsag.
Har man både en han og en hun i hjemmet, så kan særligt hunnens løbetid blive en enormt krævende omgang, hvis hannen ikke er kastreret. Vi har en artikel om hundes løbetid, hvor du kan læse meget mere om, hvad dette indebærer.
Kan dæmpe uønsket adfærd
Kastrering påvirker hunden på flere forskellige måder, og det kan være en måde at afhjælpe uønsket adfærd. Hunde, som ikke er kastreret, kan nemlig typisk være mere aggressive og dominante overfor andre hunde, og det kan være problematisk, når man er ude at gå – specielt hvis det er børnene, som går med hunden.
Ligeledes kan en hanhund også have tendenser til at prøve at strejfe, og de vil i mange tilfælde forsøge at finde ud af haven, hvilket både kan medføre at den bliver væk, men også at der sker større ulykker, f.eks. i trafikken.
Kastration kan også sørge for, at hunden holder op med at strinte indendørs. Det er et problem man oplever ved nogle hunde, og det kan ødelægge møbler og gulve i hjemmet, mens det også generelt er ulækkert. I langt de fleste af disse tilfælde kan det hjælpe at kastrere hunden.
Hvordan kastrerer man en hund?
Der er to forskellige måder, det kan foregå på. Der er tale om kemisk kastration, som er en midlertidig løsning, og kirurgisk kastration, som er permanent.
Mange bruger den kemiske kastration som en form for prøveperiode, hvor man kan se om det har den ønskede effekt, hvor man ønsker at hjælpe hunden af med den uønskede adfærd. Det varer generelt mellem et halvt og et helt år, og det kan derfor også bruges, hvis hunden forventes at være i nærheden af mange hunner i den periode.
Den kirurgiske kastration er en permanent løsning. Det kan i mange tilfælde være det rette valg, hvis man ikke har planer om, at hunden skal have hvalpe i fremtiden, og man blot ønsker at dæmpe hundens problematiske adfærd. Det kan i mange tilfælde være den rette løsning, men det kan alligevel være en god ide at prøve sig frem med en kemisk kastration først, for at få et indblik i, hvordan hunden reagerer på det adfærdsmæssigt.
Foretager man ikke en kastrering mens man har hunde af begge køn i hjemmet, så skal man være forberedt på muligheden for, at hunnen bliver drægtig. Du kan læse mere om hundes drægtighed her.
Skal man kastrere hunden på et bestemt tidspunkt?
Hvornår er det bedst at kastrere en hund? Er der regler for det? Det er der faktisk, ja. Det er nemlig vigtigt, at man lader hunden blive voksen inden man foretager operationen, da den ellers kan opleve problemer i forbindelse med udviklingen gennem pubertetsperioden. Derfor skal man generelt altid vente indtil hunden er mindst ét år gammel – men man kan i enkelte tilfælde opleve undtagelser på dette, hvis det er pga. sygdom eller lignende, at operationen udføres.
Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med kastrering?
Du skal regne med, at hunden i de fleste tilfælde vil ændre adfærd. Det kan være småting, men det kan også være større træk – og vi fremhæver mange af de positive i starten af artiklen, men der kan også være nogle, som er mere problematiske.
Et af de hyppigste steder, man ser ændringer, er nemlig også ved hundens appetit. Efter en kastrering vil man typisk opleve, at hundens appetit kan blive forøget ret markant, og det vil typisk være nødvendigt at købe særligt mad til kastrerede hunde. På samme tid har hunden ikke brug for samme mængde kalorier, og den kan derfor hurtigt blive overvægtig.
Derfor kan det være en god ide at være opmærksom på, hvor meget hunden spiser og måske prøve sig frem med kombinationer af det spændende vådfoder og det mere nærende tørkost, for at ramme den perfekte balance.
Er det dyrt at kastrere hunden?
Der er tale om en operation, som skal udføres, og derfor skal man regne med en udgift, som heldigvis vil være en engangsudgift – men hvad koster det at kastrere en hund? Det afhænger naturligvis af klinikken, hvilken hund der er tale om, og potentielt flere faktorer, men du kan typisk regne med en pris som ligger mellem 1.800 og 3.000 kroner.
Er det synd at kastrere en hund?
Dette er et spørgsmål man ofte ser, altså om det er synd at kastere en hund, og det er svært at give et egentligt svar på. Det kan nemlig i mange tilfælde gøre tilværelsen nemmere for hunden, fordi den ikke har samme trang til at parre sig, som i nogle tilfælde kan gøre hunden både stresset og lignende. Derfor kan det i mange tilfælde være positivt for hunden – men det kan også føles som om, at man tager noget fra den.
Det vil derfor altid være op til dig at vurdere, om det er noget du ønsker at foretage.