Hvor længe er en hund drægtig?

Det er helt fantastisk, når der kommer et nyt kuld hvalpe til verden, uanset om man ønsker at beholde dem eller har planer om at sælge dem. Men inden den dag er der en længere periode med ventetid, og den kan føles meget lang; men hvor lang tid er en hund gravid – eller drægtig, som det faktisk hedder?

Hvor længe varer drægtighed ved en hund?

Normalt er en hund drægtig i en periode på mellem 54 og 72 dage – og her vælger man ofte at sætte et gennemsnit på 63 dage, som svarer til 9 uger. Det er derfor markant kortere end graviditeten for mennesker, og udviklingen af de små hvalpe går meget hurtigt.

Følger man udviklingen ved en drægtig hund uge for uge, så vil man se, at hvalpene udvikler sig meget hurtigt efter de første 3 uger; ved 4. uge kan man begynde at skelne bag- og forben i scanninger, og allerede to uger efter dette vil hvalpene have alt fra øjne og knurhår til poter og endda kløer. Blot en uge efter dette, i 7. uge, vil hunden være nået et punkt, hvor det eneste, der stadig ændrer sig, er størrelsen.

Ønsker I at undgå drægtige hunde? Så kan det være en god ide at overveje kastrering – vi har en artikel specifikt om kastrering af hunde, hvor I finder al den information, I har brug for.

Hvad skal man være særligt opmærksom på i denne periode?

Generelt skal man sørge for, at hunden er komfortabel og føler sig tryg. Du vil nok opleve, at hunden måske ikke vil, eller kan, gå så langt. Omkring den 7. uge bør man begynde at give hunden særligt foder for at sikre, at den får den nødvendige næring – men du bør stadig ikke overfodre den. Kort før fødslen bør du sænke dette igen, og du skal ikke være urolig, hvis hunden intet spiser i døgnet op til fødslen – det kan nemlig være helt normalt.

Hvordan ser man tegn på drægtighed ved hunden?

Det kan faktisk være svært at se, om hunden er drægtig, før et par uger inde i denne drægtighed. Hunde har en forholdsvis kort drægtighed, og da du typisk først vil se tegn på det efter 2 – 4 uger, så kan det godt være, at ting pludselig bliver lidt hektiske.

Typiske tegn vil være forstyrrelser i hundens appetit, men også at den pludselig bliver meget mere kontaktsøgende. Det kræver naturligvis, at hunden har været sammen med en hanhund, men vurderer du, at der er tegn på en mulig drægtighed, så er det en god ide at opsøge dyrlægen hurtigst muligt for at være sikker.

Falsk drægtighed

Du kan også opleve det, der kaldes for en falsk drægtighed ved hunde. Dette opleves ved, at hunden udviser de almindelige tegn på drægtighed, men uden faktisk at være det. Det skyldes en ubalance i hundens hormoner, som får den til at tro, at den skal have hvalpe – og derfor ændrer den sin opførsel derefter.

Det kommer tilbage fra den tid, hvor hunde levede i flokke, hvor det ofte kun var en eller to tæver, som fik hvalpe ad gangen. De andre hunner udviklede typisk også symptomer, og begyndte endda at danne mælk, så de kunne hjælpe med at tage sig af de nye hvalpe.

Hvornår kan en hund blive drægtig?

En hund kan blive drægtig, hvis den parres med en anden hund, mens den er i løbetid – du kan læse mere om løbetiden her.

I forhold til alderen varierer det meget fra hund til hund – både på basis af racen, men også på baggrund af mange af dens unikke træk, heriblandt dens temperament og udvikling. Typisk anbefaler man, at hunde først får hvalpe i alderen 2 – 3 år, hvor man vil være sikret, at hunden er klar til det.

Hvad gør man med hvalpene?

Det handler om at beslutte sig for, om man ønsker at beholde det nye kuld hvalpe, eller om man ønsker at give dem væk eller sælge dem. Der er nogle særlige regler for, hvornår hvalpe må sælges, som du kan læse mere om her.

Ønsker I i stedet at beholde de små nuttede hvalpe, så er det værd at kigge forbi vores guide til, hvad man skal købe, når man får en ny hvalp.

Andre blogindlæg