Hund med filtret pels: Hvad gør man?

I Tottelands blog 0 kommentar

Uanset om din hund har en lang eller mellemlang pels, så vil du nok have været ude for, at den er blevet filtret fra tid til anden. En filtret pels kan være ubehageligt for hunden, da det klumper og hiver i hårene, og derfor er det noget, du bør hjælpe den af med.

Men hvordan gør man det?

Der er et par forskellige måder det kan gribes an på, som vi vil gennemgå i denne artikel. Vi vil også se lidt nærmere på hvorfor, pelsen bliver filtret i første omgang. Du kan derfor med fordel læse med herunder, så din hund kan få en flot pels, der ikke filtrer.

Hvorfor filtrer pelsen?

Den egentlige filtring sker oftest bare af at hårene bliver viklet sammen. Det kan ske helt af sig selv, og når det først opstår, så vil der typisk blive viklet flere hår ind i, hvis der ikke gøres noget.

Det sker oftest for hunde med lang pels, da hårene jo har bedre mulighed for at blive rodet sammen, men det kan faktisk også ske for hunde med kortere pels. En filtret pels hos hunde med lange hår vil dog være mere ubehageligt for hunden, og det vil ofte kræve lidt mere at rede ud.

Andre ting, der kan medføre en hund med filtret pels

Vejret kan faktisk også spille ind. Som ved mennesker kan regn og fugtige vejrforhold godt få håret til at klæbe eller blive sværere at holde styr på, og det sker faktisk også for hunde. Du kan derfor ofte opleve, at pelsen bliver lidt sværere at holde styr på i perioder med denne slags vejr.

Hundens aktivitetsniveau kan også være med til at gøre filtringen mere hyppig. En aktiv hund, der leger meget kan ofte blive mere filtret – og det sker ekstra ofte, hvis pelsen bliver lidt beskidt, eller hvis hunden render rundt i buske og lignende. Det er en sund adfærd for hunden, men det kan godt drille lidt i forhold til pelsen.

Problemer med pelsen, såsom ekstrem fældning eller lignende kan godt være et tegn på sygdom, og du bør være ekstra opmærksom hvis dette sker.

Hvad gør man ved en hund med filtret pels?

Det handler faktisk i bund og grund bare om, at pelsen skal redes ud – men vi erkender, at det godt kan være en større opgave. Hvis pelsen er blevet godt filtret, og særligt hvis hunden har lang pels, så kan det godt blive et kaotisk virvar af hår. Begynder du bare at rede direkte i dette, så kan det godt gøre ondt på hunden, og det er der ingen, der ønsker.

Du kan i disse tilfælde godt børste eller rede pelsen ud med en hundebørste, men det handler om at være nænsom. Tag det langsomt, prøv at se om du kan filtre det roligt ud og komme gennem eventuelle klumper, uden at du trækker for hårdt i hundens pels.

Overvej en udredningsspray

En anden løsning, du kan bruge i disse situationer, er en udredningsspray til hunde. Disse er særligt designet til netop disse situationer, og det gør oplevelsen noget lettere for dig og mere behagelig for hunden. Disse fungerer ved at gøre pelsen fugtig og blød, og det kan gøre det meget nemmere at komme gennem filt og klumper.

Du kan i nogen grad opnå dette ved at bade hunden, mens du reder pelsen ud, men du vil hurtigt opleve, at filtsprayen gør det endnu nemmere. Det skyldes, at den virker lidt ligesom en god balsam, som gør håret blødt og lækkert.

Kan man forebygge en filtret pels hos hunden?

Det kan man faktisk – og det er ret nemt. De to bedste måder at forebygge en filtret pels er ved at holde pelsen klippet i en god længde og ved regelmæssig børstning af hundens pels. Disse to ting kan hjælpe jer med at undgå problemer med pelsen.

At klippe pelsen til den rette længde behøver ikke være en dyr omgang, og du kan faktisk klare det selv. Alt du har brug for er en god hundetrimmer, og så kan du let klare opgaven – og spare mange penge i længden. Er du i tvivl om, hvornår hunden trænger til det? Så læs vores artikel om hvor ofte, hunden skal klippes.

En regelmæssig børstning af hundens pels er også en virkelig god måde at undgå filt. Det holder pelsen sund og flot, og du fanger eventuelle filtringer allerede i opløbet, så de ikke når at blive problematiske. Vi anbefaler derfor, at du gør dette i ny og næ, så hundens pels forbliver lækker.

Har du brug for lidt ekstra tips? Så tag et kig på vores artikel om hundens pelspleje, hvor vi hjælper dig godt på vej.

Andre blogindlæg