Hvorfor hikker min hvalp?

I Tottelands blog 0 kommentar

De fleste af os har nok prøvet at have hikke mange gange, og selvom det kan være irriterende, så er det jo reelt set ikke farligt. Det sker dog også for hunde og hundehvalpe, og det kan være svært for den lille hvalp at forstå, hvad der foregår.

Så hvad er årsagen til at en hvalp hikker, og kan man på nogen måde hjælpe den med at undgå det? Det ser vi lidt nærmere på herunder.

Det er ikke farligt hvis en hvalp har hikke

Det første du skal vide er, at det ikke er farligt for hvalpen, ligesom det ikke er farligt for os mennesker. Det skyldes en sammentrækning i hvalpens mellemgulv eller diafragma, og det er faktisk præcis det samme, som sker for os. Det er noget, som også sker for voksne hunde, men det vil oftere ske for hvalpe.

Det kan godt være lidt irriterende for hvalpen, særligt hvis den er lille, og hele kropper bevæger sig, når den hikker – selvom det kan se vældig sødt ud. Det går som regel over efter et par minutter, men i nogle tilfælde kan det være en smule længere.

Hvorfor får hvalpen hikke?

Der kan være flere årsager til, at hvalpen får hikke. De mest almindelige årsager er typisk:

  • Hvalpen har spist eller drukket for hurtigt, og kroppen har derfor svært ved at følge helt med. Det vil i høj grad ske, hvis hvalpen er aktiv efterfølgende.
  • Hvalpen er træt eller stresset, hvilket kan få kroppen til at reagere på denne måde.
  • Hikke hos hunde og hvalpe kan faktisk også skyldes kulde.
  • I nogle tilfælde kan det dog også skyldes, at hunden ikke kan tåle visse fødevarer.

Det kan være svært altid at udpege den specifikke årsag, men hvis det er noget, der ofte sker, så er det særligt disse ting, man skal være opmærksom på, så man kan prøve at begrænse det. Det kan derfor være en god ide at holde øje med, hvornår det sker – feks. hvis hvalpen hikker efter den har spist, eller hvis det i stigende grad sker i vintertiden.

Hvordan undgår man, at hvalpen får hikke?

Det afhænger jo selvfølgelig lidt af, hvilken af ovenstående årsager, der er skyld i at hvalpen hikker. Heldigvis kan man faktisk i nogen grad undgå alle årsagerne, så længe man ved, hvad man skal gøre.

Bjaf Hundetæppe

Bjaf Hundetæppe

129,00 krFra 99,00 kr

Hikke hos hvalp på grund af spisevaner

Den hyppigste årsag til hikke hos hvalpen vil typisk være, at den spiser for hurtigt, og at kroppen derfor ikke helt kan følge med. Det vil ofte være nemt at opdage, fordi hikken indtræffer efter hvalpen har spist.

Den bedste måde at afhjælpe dette er ved at sørge for, at hvalpen spiser langsommere. Den bedste måde at stoppe denne adfærd er ganske enkelt ved at benytte en slow feeder, som er en særlig type madskål, som gør, at hunden faktisk ikke kan spise hurtigt. Det er vigtigt at nævne, at det på ingen måde er ubehageligt for hunden at bruge disse.

Opstår hikken efter spisetid, så kan det dog også skyldes, at hunden ikke helt kan tåle maden. Det vil særligt være tydeligt, hvis det opstår, når man er begyndt på noget nyt foder. Du kan derfor prøve med noget andet foder i en periode for at se, om det skulle være årsagen.

Temperatur eller stress

Skyldes det ikke hundens spisevaner, så kan det i mange tilfælde skyldes, at det er koldt. Det ses særligt i vintermånederne og oftest med de mindre hunderacer. Sørg derfor altid for, at hunden ikke fryser, og giv den eventuelt et varmt sted med et tæppe, den kan søge hen, hvis den har brug for det. Du kan også prøve dig frem med en lækker hundetrøje, som kan hjælpe hunden med at holde varmen derhjemme.

I enkelte tilfælde kan hvalpens hikke også skyldes stress. Her skal du sørge for, at hunden får lidt ekstra ro, og at den bliver udsat for færre indtryk. Du kan i disse tilfælde opleve andre stress-signaler fra hunden også, såsom at den begynder at humpe ting, og i nogle tilfælde endda at den også piver lidt. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, at den får mulighed for at slappe af.

Oplever du, at din hvalp hikker meget, eller at det står på i alt for lang tid, så kan det være en god ide at konsultere din dyrlæge. Det behøver ikke at være noget kritisk, men det er altid en god ide at være på den sikre side.

Andre blogindlæg