Hvornår er en hund voksen?

I Tottelands blog 0 kommentar

Vi har nogle regler og love som definerer hvornår vi selv overgår fra at være børn til at være voksne, men hvad med vores loyale, firbenede venner – hvornår overgår en hund fra at være en hvalp til at være en voksen hund?

Det er lidt sværere at præcisere.

Det kan nemlig afhænge meget af racen, men også hundens egentlige udvikling, som godt kan være forskellig fra den ene hund til den anden. Normalt siger man, at en hund er voksen på et tidspunkt mellem den dens første og anden fødselsdag – men lad os se lidt nærmere på, hvad dette egentlig betyder.

Hvor længe er en hund hvalp?

Man siger typisk, at en hund bliver voksen mellem 1 og 2 års alderen, men hvad betyder det for hunden? Reelt set vurderer man en hund til at være voksen, når den er færdig med at vokse, hvilket jo virker simpelt og logisk. Når hunden er færdig med at vokse, og den har nået sin fulde størrelse og vægt, så anses den ikke længere for at være en hvalp, men det afhænger meget af hunden og dens race.

Der er mange stadier i hvalpens udvikling, og der sker hele tiden nye ting, som gør tilværelsen ekstra spændende for både hunden og for dig som ejer. Et særligt punkt er blandt den første gang hvalpen får lov til at lege udenfor, som åbner en helt ny verden at udforske.

Det kan svært at præcisere det tidspunkt, hunden er voksen; for man ved jo reelt set ikke, om hunden er færdig med at vokse. Selvom den måske har nået den gennemsnitlige størrelse for sin race, så kan den jo sagtens fortsætte med at vokse – og omvendt så kan den også være voksen inden den når gennemsnitsstørrelsen. Derfor ved man reelt set først om den er voksen efterfølgende, når man kan konkludere, at den ikke længere vokser.

Forskel mellem racer

Der er som sagt stor forskel mellem de forskellige hunderacer, men hvad betyder det i praksis? Hvor længe vokser en stor hund i forhold til en lille hund? Der kan faktisk være ret stor forskel på dette – for større hunde bruger nemlig meget længere tid på at vokse end mindre hunde; hvilket jo kan virke logisk nok, når man tænker over det.

De større hunderacer, hvilket inkluderer mange populære hunde som labradors og golden retrievere vil typisk først være voksne i en alder fra 12 og op til 18 måneder, og de helt store hunde, som dobermans og en grand danois, vil ofte være omkring 24 måneder, når de er færdige med vokse.

Ser man derimod på mindre hunderacer, såsom chihuahuas, pomeranians og lignende, så vil de faktisk typisk være voksne allerede omkring en alder på 7 - 9 måneder. Der findes en mellemklasse mellem disse, som typisk vil være voksne i en alder på 9 – 12 måneder, og heriblandt tæller man blandt andet cocker spaniels og hunde af lignende størrelse.

Ikke kun størrelsen på hunden

Det er naturligvis ikke kun størrelsen på hunden, som er en del af det at være voksen. Det handler nemlig i høj grad også om hundens mentale udvikling, som jo foregår sideløbende med at hunden vokser. Der er også mange andre ting, som ændrer sig for hunden, i takt med at den vokser.

Typisk ser man blandt andet, at hunden har brug for mindre søvn efterhånden som den bliver voksen. En hvalp har brug for ekstra meget søvn, hvorimod en større hund har et nedsat søvnbehov i forhold til dette – hvalpen har nemlig brug for ekstra tid til at bearbejde alle de indtryk og oplevelser den får, mens den også skal lade energi op til at vokse.

Vær opmærksom på hundens foder

Hvornår hunden stopper med at vokse har faktisk også en indflydelse på hvilken type foder, den har brug for. En hvalp i voksealderen har nemlig brug for en særlig type foder, som giver den nødvendige næring og de vitaminer og mineraler, som hunden har brug for, når den skal vokse. Får hunden ikke det rette foder, så kan man godt opleve problemer i forhold til dens vækst, og det kan faktisk give nogle problemer på længere sigt også.

Vi har et stort udvalg af hvalpefoder, som indeholder alt det, en hvalp har brug for, når den skal vokse sig stor og sund.

Når hunden er voksen, så kan man begynde at skifte over til almindeligt hundefoder, hvor man kan vælge mellem næringsrigt tørfoder og det mere smagfulde vådfoder ud fra hvad hunden foretrækker, og hvad man mener giver bedst mening.

Andre blogindlæg