Hvorfor trækker min hvalp vejret så hurtigt?

I Tottelands blog 0 kommentar

Når man lige har fået en lille hvalp, så er man ofte meget opmærksom på alle tegn på, om den har det godt. I nogle tilfælde vil man derfor opleve, at den lille hvalp trækker vejret hurtigt, men hvad betyder det reelt set, og er det noget, man kan gøre noget ved?

Har du lige fået en ny hvalp, så anbefaler vi også, at du lige læser op på, hvordan man opdrager hvalpen bedst.

Hvorfor trækker min hvalp vejret så hurtigt?

Det kan skyldes flere forskellige ting, som både kan være helt normale, men også nogle ting, som kan være et problem. Det er vigtigt at overveje, om hunden har været i gang med fysisk aktivitet, da det ofte resulterer i hurtigere vejrtrækning, ligesom det også gør ved mennesker.

Det kan både skyldes, at den er udmattet og har brug for ekstra ilt, fordi den har været aktiv, men der kan også være en anden årsag i denne forbindelse – det kan nemlig skyldes, at hvalpen har det varmt, som sagtens kan ske i forbindelse med ekstra aktivitet. Hunde kan nemlig ikke svede, og derfor bruger de luft til at køle kroppen ned. De vil derfor trække vejret ekstra hurtigt for at få en masse kølig luft ind, hvilket hjælper med at køle ned efter en omgang aktiv leg.

I forbindelse med ovenstående kan det dog også skyldes, at hunden har det for varmt, uden at der er fysisk aktivitet involveret. Det sker typisk på varme sommerdage, eller hvis der er meget indelukket i hjemmet, og det er vigtigt for hvalpens helbred, at den bliver kølet ned. Du skal i disse tilfælde derfor sørge for, at den kan få rigeligt med skygge, men også at den får væske nok, så den ikke dehydrerer.

Vi anbefaler en kølemåtte til de varme dage, de hjælper hunden med at blive kølet ned.

Kølemåtte benformet - Totteland.dk

Hurtig vejrtrækning kan også skyldes sygdom

Hvis du oplever at din hvalp trækker vejret hurtigt, så kan det desværre også være et symptom på at hvalpen er syg. Hvis den trækker vejret hurtigt, og det ikke umiddelbart skyldes aktivitet eller varme, så kan det være værd at undersøge, om hunden måske fejler noget. Det er særligt vigtigt, hvis den hurtige vejrtrækning bliver ved i længere tid, og vi anbefaler kraftigt, at du konsulterer dyrlægen, hvis det sker.

Nogle af de typiske sygdomme, som kan være skyld i den hurtige vejrtrækning, kan blandt andet være hjerte-kar-sygdomme, problemer med luftvejene eller shock. Det er derfor vigtigt, at du får hunden undersøgt, hvis den ofte har hurtigt vejrtrækning uden nogen umiddelbart årsag.

Stress eller angst

Den hurtige vejrtrækning kan også være forårsaget af stress eller angst. Her skal du være opmærksom på, om der er noget, som fremprovokerer den hurtige vejrtrækning, som du derefter kan fjerne, så det ikke fortsat er et problem for hunden. Hvis hunden generelt har tendenser til at være stresset eller opleve angst, så anbefaler vi, at du skaber nogle trygge rammer for hunden, som den kan søge mod, når den ikke føler sig tryg.

En hundehule eller lignende er en fantastisk løsning på dette, fordi det giver et aflukket og sikkert område, som hunden kan søge mod, når den har brug for det. Det er vigtigt, at du lader hvalpen gøre dette, og at du giver den fred og ro, når den har brug for at få tingene lidt på afstand i sit lille skjul.

Min hvalp trækker vejret hurtigt når den sover

Hvis hvalpen trækker vejret hurtigt, når den sover, så kan det faktisk skyldes noget så harmløst som hundens drømme. Hvis hunden har en ekstra spændende drøm, hvor den måske leger meget eller bare er meget aktiv, så kan det faktisk godt få hunden til at trække vejret hurtigere – og i nogle tilfælde kan du også opleve, at den faktisk bevæger benene, som om den løber. Dette er ganske harmløst, og der vil ikke være nogen grund til at vække hunden eller bekymre dig. Hvalpen bruger meget tid på at sove, så det er vigtigt at holde øje med vejrtrækningen for en sikkerheds skyld.

Når hunden trækker vejret hurtigt, mens den sover, så skal du dog stadig være opmærksom på de samme ting, som når den er vågen. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med om den har det for varmt, og hvis det sker ofte, når den sover, så kan det stadig være en god ide at konsultere dyrlægen for at være på den sikre side. Af samme årsag bør de være ekstra opmærksom på hundens vejrtrækning i dagstimerne, så du bedre kan afgøre, om det bare har været en aktiv drøm eller om det skyldes noget andet.

 

Andre blogindlæg