Hvordan opdrager man en hvalp?

I Tottelands blog 0 kommentar

Der er mange glæder ved at få en ny hvalp i hjemmet. En hvalp kan nemlig være en energibombe, som er legesyg og nysgerrig, og familiens medlemmer vil typisk glæde sig til at komme hjem og lege med den. Men selvom det er vigtigt at lege med hvalpen, så er det også vigtigt at sikre, at den bliver opdraget ordentligt, og at den lærer korrekt adfærd.

Det med at opdrage hvalpen er ikke lige nemt for alle, og særligt for nye hundeejere kan det være en lidt overvældende opgave. Derfor har vi samlet nogle retningslinjer og gode råd her i artiklen, så du kan blive klædt godt på til at opdrage det nye firbenede familiemedlem.

De vigtigste grundregler

Vi vil i løbet af artiklen komme ind på mange forskellige områder indenfor opdragelsen af en hvalp, men der er nogle helt særlige grundregler, som er vigtige at slå fast fra start. De er:

  • Lær hunden, at den ikke må bide.
  • Lær hunden at gå i snor
  • Lær hunden at komme, når du kalder på den
  • Beløn god opførsel
  • Beløn aldrig dårlig opførsel

Disse fem punkter er ekstremt vigtige, når man ønsker at opdrage hvalpen, og det er derfor nogle af de ting, man i særdeleshed skal fokusere på, så man kan få den opdraget korrekt.

Belønninger hjælper hunden med at lære

Den bedste måde for en hvalp at lære ting på er ved, at den bliver belønnet for at gøre de rigtige ting. Denne form for motiveret læring bygger på, at hvalpen får en godbid, eller ved at du kan klappe eller rose hunden, når den gør noget godt. Lige fra den er en lille hvalp vil den nemlig begynde at forstå, at den får en belønning, når den gør det rette, og den vil derefter bestræbe sig på at følge den ønskede adfærd.

Huske at rose hunden

Selvom man måske er nået til et punkt, hvor man ikke længere giver hvalpen godbidder for den specifikke handling, så kan det stadig være en god ide at rose den, klappe og ae den eller på anden måde minde den om, at den gør et godt stykke arbejde. Det bekræfter nemlig din hvalp i, at den gør det rigtige - men det gør også hvalpen glad, når den får ros og bliver nusset. Derfor er det en god ide at sørge for at rose din hundehvalp.

Straf aldrig uønsket opførsel

Det virker måske som et naturligt modstykke til belønning af god opførsel, men at straffe dårlig opførsel kan have en direkte modsat effekt af det ønskede. Hunde og hvalpe lærer nemlig ikke ved at blive straffet, og det eneste resultat deraf vil være, at hunden bliver ked af det, og at det i værste fald kan bryde den tillid, der er opbygget mellem jer.

Vær i stedet konsekvent overfor uønsket adfærd

I stedet for at straffe hvalpen bør du blot være konsekvent, når den gør ting, den ikke må. Det vil sige, at du aldrig må belønne den forkerte adfærd, og du må heller ikke "lege med", når den gør noget forkert. Ved at gøre disse ting på en konsekvent måde, kan du vise hvalpen, at den ikke skal gøre disse ting. Det handler nemlig om konsekvent at sætte grænser, så hvalpen forstår, hvilke handlinger, den skal afholde sig fra.

Lær børnene dette også

Hvis der er børn i huset, så er det vigtigt, at de også lærer, at de ikke skal belønne den uønskede adfærd. Det kan godt være lidt svært for børnene at være konsekvente og strenge overfor hunden, men det er alligevel vigtigt at sikre sig, at de ikke belønner den lille hvalp for dårlig opførsel – selvom de måske synes, at det, den gør, er sjovt. For det kan hurtigt komme til at virke som om, at hunden får lov til disse ting, og det kan have en negativ indflydelse på en hundehvalps opdragelse.

Hunden skal kende sit navn

Det er en god ide allerede fra start at lære hunden, at den har et navn. En god måde at gøre dette på er ved at fange hundens opmærksomhed og belønne den for det. Det kan du typisk gøre ved at sige navnet på hvalpen, og når hvalpen så kigger på dig, så får den en belønning.

Efterhånden som hvalpen bliver god til at reagere på denne måde, så bør du naturligvis nedtrappe godbidderne - men du skulle gerne stadig få hvalpens opmærksomhed, når du siger navnet.

Når hvalpen begynder at kende sit navn, så vil du opleve, at det bliver meget nemmere at få den til at gøre ting. Den kommer nemlig til at forstå, at du taler til den, og den vil derfor være mere opmærksom på den kommando, som følger.

Lær hunden at komme til dig, når du kalder

Når en hvalp har lært at kende sit navn, så kan du begynde at bruge dette til at kalde hunden til dig. Det er både praktisk at kunne derhjemme, men det er også ekstremt vigtigt, når I er ude at gå, en tur i parken eller andet. Du skal altid have mulighed for at kalde hunden til dig, så I kan undgå ulykker eller lignende, men også for at kunne trække hvalpen væk fra andre, hvis de ikke er trygge ved situationen.

En god måde at lære hunden at komme til dig er ved at kalde på den derhjemme, mens du er lidt væk fra den - men til at starte med skal den gerne kunne se dig. Det kan være en fordel at tale til den i en lys stemme, og gerne kalde på den, mens den er på vej hen til dig. Når den når dig, så bør du belønne den enten med en godbid eller kærlige klap, så du lader din hvalp vide, at den gjorde det rigtige.

Træn det på gåturen

Du kan gradvist træne dette fra længere afstande og eventuelt fra andre rum i hjemmet. Når I er ude at gå, så kan du med fordel lade hvalpen løbe et stykke væk og undersøge ting, hvorefter du kan kalde den til dig - den skal nemlig gerne lære, at selvom der er spændende ting omkring den, så er det vigtigere at komme tilbage til dig. For at hjælpe med at træne på turen, så er det en god ide at have en godbidstaske med.

Det er vigtigt, at du træner dette koncentreret allerede så tidligt som muligt, så det er noget, der bliver slået fast fra start. Det skal nemlig være noget, som sidder fast både som hvalp og voksen hund, så man kan garantere hundens sikkerhed, men også at den ikke gør andre utrygge.

Lær hvalpen at gå i snor

Når man går tur, så bliver det ekstra nemt med en lydig hund, som reagerer når man kalder - men det er stadig vigtigt at lære hvalpen at gå i snor. De daglige gåture kan nemlig være ekstremt spændende for en nysgerrig hundehvalp, men det kan også godt blive problematisk, når der både er trafik, andre mennesker og dyr og meget andet undervejs.

Derfor er det vigtigt at træne din hvalp til at opføre sig pænt, når den har snor på. At gå pænt handler i høj grad om, at hvalpen ikke skal trække i snoren - for den må naturligvis gerne undersøge området, men den skal altid være kontrolleret, og den skal altid overholde de rammer, du sætter for den.

Den må godt være nysgerrig

I samme øjeblik man forlader huset, så vil der være en masse nye ting at udforske. De fleste hvalpe er ekstremt nysgerrige, og det kan derfor være ekstra spændende for en hvalp, eller endda en voksen hund, at forlade huset og komme udenfor. Det er en god ide at lade dem udforske verden, specielt når en hund gerne vil opleve de mange ting derude - men det er bare vigtigt, at du altid har kontrol over hvalpen, når I er afsted, og at den kan gå pænt. Her er det også en god ide at have trænet hvalpen til at komme, når du kalder på den.

Når hunden trækker i snoren

Hvis hvalpen prøver at stikke af eller trækker for meget i snoren, så kan det godt forekomme naturligt at trække imod, så hvalpen trækkes hen mod dig - men det bør du undgå, da hårde træk faktisk kan skade hundens nakke og ryg. Du bør i stedet stoppe bestemt op, når den lille hvalp bliver lidt for ivrig. Du bør først begynde at gå igen, når hvalpen slapper af og opfører sig pænt - på den måde lærer din hvalp nemlig, at den kun får lov at gå, når den opfører sig pænt, og det hjælper med at bekæmpe uønsket adfærd.

Sikker i trafikken

Hvis der er mange veje, som skal krydses på jeres gåtur, så handler det om at lære trafiksikkerhed. Det kan være svært for en hvalp at forstå, og derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom. Når I skal passere en vej med biler, så bør du sikre dig, at hunden sidder stille. Hvis hunden endnu ikke har helt styr på det med at sidde, når der bliver sagt "sit", så kan det være en god ide at holde en hånd på hvalpen, så den er rolig.

Når den møder en voksen hund

Når man går tur, så er det ikke unormalt, at man møder en anden hund på vejen. Det kan godt blive lidt overvældende for en hvalp, som måske ikke er vant til andre hunde - specielt hvis den anden hund er større. Det kan derfor være en god ide at opdrage hvalpen til at være rolig, når den møder andre hunde, og der det kan man typisk hjælpe på vej ved langsomt at nærme sig den anden hund, så man også kan få en fornemmelse af, hvordan den hund, man møder, er opdraget. Der er nemlig ingen garanti for, at den anden hund er social, og derfor skal man også være klar til at give den nødvendige afstand. For selvom den kan se venlig ud, så er der ingen garanti for, at hunden gerne vil være social.

Væn den til kontakt med mennesker

Det er vigtigt, at du lærer din hvalp at omgås mennesker. Det er vigtigt for en hvalp, at den lærer sin nye familie at kende, og at man opbygger tillid allerede fra start af. Derfor skal man lade hvalpen vænne sig til de uvante omgivelser på en rolig måde, hvor man kan give den lidt tid til både at udforske hjemmet, men også at lære familiemedlemmerne at kende.

En god måde at opbygge tillid allerede fra start er at vente roligt på, at hvalpen kommer hen til jer. Her kan man så stille og nænsomt nusse, ae eller klappe dem, så længe man sikrer, at hunden føler sig helt tryg ved situationen. Særligt med mindre børn er det vigtigt, at du er til stede, når de er sammen; både børn og hvalpe kan nemlig godt blive lidt for ivrige, og det kan godt skræmme den anden part.

Leg med hunden

En af de bedste måder at vænne din hvalp til familien er ved at lege med den. Hunde elsker at lege, og det gælder i særdeleshed også for hvalpe, og de har typisk en masse energi at brænde af. Her er det en god ide at sørge for, at man har noget godt hvalpelegetøj, så man kan hygge sig med den legesyge hvalp.

Et godt stykke legetøj kan hjælpe jer med at have det sjovt, og det kan på mange måder også være godt for stimuleringen af hvalpen. På denne måde kan man opdrage hunden til at have god kontakt med mennesker.

Når hvalpen møder nye mennesker

Der er ingen tvivl om, at hvalpe er nogle bedårende små skabninger, og når der kommer gæster på besøg, så vil de gerne møde den. Men selvom hvalpe elsker opmærksomhed og folk, som vil lege med dem, så kan det godt give lidt for mange nye indtryk, når der kommer fremmede mennesker, og det kan være lidt svært at overskue.

Så selvom de fleste hvalpe vil elske den opmærksom, de får, så kan det også godt blive for meget, og man bør derfor introducere nye mennesker lidt langsomt, så man kan give hunden en chance for at vænne sig til situationen.

Børn og babyer

Med børn og babyer kan det typisk være lidt sværere for hvalpen, og det er derfor vigtigt, at man opdrager den ordentligt, så den ikke kommer til at skræmme børnene - eller omvendt. Børn har nemlig ikke altid samme forståelse for, at de skal være rolige omkring hvalpen, ligesom hvalpen ikke altid vil forstå børn. Derfor er det altid en god ide, at du er til stede, når dit barn er sammen med den lille hundehvalp.

Opdragelse af hvalpen sammen med et barn kan nemlig være lidt svær, men når de først bliver gode venner, så er der ingen tvivl om, at det er det hele værd. Børn og hunde kan nemlig blive de absolut bedste venner, og det kan allerede starte fra de er helt små. Det handler om at lære dem at være rolige og blide overfor hinanden, da larmende børn hurtigt kan være overvældende for hvalpen, ligesom en aggressiv hund kan have en skræmmende eller endda traumatisk effekt på barnet.

Babyer

Babyer kan være svære for hvalpen at forstå. Voksne hunde kan ofte være meget beskyttende overfor babyer, men hvalpe vil ikke altid forstå, at de skal passe på, og de kan også hurtigt blive påvirket af skrigende babyer. Derfor er det en god ide at introducere dem meget langsomt overfor hinanden, men hvis det ikke fungerer, så kan det faktisk også være en god ide at holde hvalpen lidt adskilt fra barnet i sine første levemåneder.

Hvalpen må ikke bide

Det er meget vigtigt, at man allerede helt fra start lærer hvalpen, at den ikke må bide.

Der er ingen, som ønsker at blive bidt af en hund eller en hvalp, og selvom der kan ske mange ting, som leder til bidet, så er det faktisk din pligt, som ejer, at opdrage hunden til aldrig at bide. Det er faktisk også ulovligt, at en hund bider mennesker eller andre hunde, og det er noget, som i visse tilfælde kan lede til aflivning.

Hvad gør man, hvis hvalpen bider?

Det kan være svært for en hvalp at forstå, at den ikke må bide - for hvalpe kan ofte i leg bruge deres tænder til mange ting, og det kan derfor virke helt naturligt for en hvalp at bruge tænderne, når den leger med mennesker. Men selvom det er naturligt, at en hvalp opfører sig sådan, så er det stadig noget, man er nødt til at vænne den af med.

Hvis hunden vælger at bide i leg, så er det vigtigt, at man meget bestemt gør det klart for den, at dette ikke er i orden. Det kan man typisk gøre med et meget bestemt "NEJ!" - og selvom den måske ikke helt har forstået betydningen i ordet, så kan en hårdere tone godt hjælpe lidt; hvalpe forstår nemlig i mange tilfælde, at tonen betyder, at det ikke er godt.

Det er også en god ide at stoppe legen og endda vende dig væk fra hunden i nogle sekunder, efter den bider, så den indser, at man ikke vil lege med den, når den gør det. I kan naturligvis genoptage legen efterfølgende.

Lad ikke hvalpen trække med tænderne

Det er normalt for en hvalp at trække i ting med tænderne. Det er sådan, den løfter og bærer ting, og det er derfor naturligt for den også at prøve at trække mennesker på denne måde. Det er dog vigtigt, at man lærer hunden, at det ikke er noget, den må gøre. Selvom den ikke bider hårdt sammen, når den gør det, så kan det alligevel lede til ulykker, hvis der skulle ske noget. Det er heller ikke alle, som er trygge ved, at en hvalp prøver at trække i deres arm eller tøj - og den kan jo også komme til at bide huller i tøjet, hvis den prøver at trække deri.

Lær de grundlæggende kommandoer

Der er mange forskellige kommandoer, man kan lære en hund. Det kan være alt fra at hente ting med "apport" til at lære hunden ikke at spise en godbid, fordi den er tysk - som vi alle husker fra grisehandler Larsen og hans hund Kvik i den danske klassiker Matador.

Men der er nogle kommandoer, man absolut bør lære sin hvalp fra en tidlig alder, da det kan være vigtigt for den almindelige adfærd. Det er naturligvis helt op til dig at bestemme hvilke ord, du bruger som kommando, men der er nogle ord, som har vundet en fast plads i hundeopdragelse. De vigtigste kommandoer til typisk være:

Sit!

At lære en hund eller hvalp at sidde stille er ekstremt nyttigt, og der vil være mange situationer, hvor det kan være nødvendigt. Det kan være i alle slags situationer, lige fra trafikken til et møde med nye mennesker, hvor en rolig hund eller hvalp kan gøre situationen mere sikker og behagelig. Derfor er det en god ide at træne dette allerede fra din hundehvalp er helt lille.

Dæk!

At få hvalpen til at lægge sig ned kan også være nyttigt. Det kan hjælpe med at holde den ivrige hvalp i ro, og det kan også være med til at gøre andre mennesker mere rolige omkring hunden - og det er særligt godt, hvis der er børn eller andre omkring den, som måske ikke er helt så trygge ved hunde.

Hvornår skal jeg begynde at opdrage min hvalp?

Der er en myte om, at en hvalp først kan opdrages fra den er ca. et halvt år gammel, men det er slet ikke tilfældet. Du kan faktisk begynde meget tidligere end dette, hvilket i nogle tilfælde kan være helt ned til en alder på blot en måned. Og det er faktisk en god ide, at en hvalp lærer de basale ting allerede fra start, så man får langt et godt fundament for videre læring.

I forhold til opdragelse af en hvalp er nogle ting ekstra vigtige fra start, så man ikke skal til at lære en hvalp af med dårlige vaner, fordi den har fået lov til ting, den ikke burde - det kunne f.eks. være, at hunden hopper op i sengen eller sofaen, selvom den ikke må. Men hvis den har fået lov til det tidligere, så kan det være svært at forstå, at den pludselig ikke længere må disse ting. Derfor er det en god ide at begynde at opdrage en hvalp så tidligt som muligt.

Overdriv ikke

Selvom man begynder at træne sin hundehvalp tidligt, så skal man også passe på, at det ikke bliver for meget. Det er naturligvis vigtigt, at hunden lærer de mange forskellige ting, den skal, i løbet af opdragelsen, og man kan ofte ønske, at det går ekstra hurtigt. Men det er også vigtigt, at hvalpen er klar til at lære de forskellige ting, og at den kan følge med til det.

Al den nye læring, og alle de nye indtryk, kan hurtigt blive trættende for en hvalp, ligesom det kan for et barn, og derfor bør man giver den tid til at slappe af også.

Prøver du at træne hvalpen for hurtigt, så kan det også gå ud over dens koncentration, og den vil derfor blive påvirket af alt for mange forstyrrelser, hvilket giver en dårligere læring. Derfor er det en god ide ikke at prøve at presse den alt for meget, og måske holde træningen til kortere perioder et par gange dagligt, så man kan få mere ud af hvalpens udvikling.

Du bør heller ikke overdrive med at give din hund godbidder. Det er ofte en god ide at give disse, når den gør noget godt, så den ved, at god opførsel belønnes med en godbid - på den måde beholder de deres betydning, og det gør det nemmere at opdrage hvalpen.

Opdrag hvalpen til at være alene hjemme

At træne en hvalp til at være alene hjemme kan godt være en større omgang. Det kan nemlig være lidt svært at vurdere, hvornår en hvalp er klar til det, og hvornår den vil føle sig tryg ved at skulle være alene hjemme. Dette er typisk noget af det, som kan gøre det lidt svært at få en ny hvalp, da man jo gerne skal have den flettet ind i en travl hverdag med arbejde, skole og meget andet, hvor den lille hvalp jo vil være nødt til at være alene hjemme uden sin ejer, fordi arbejdet skal passes.

Da dette er et lidt mere omfattende område, har vi valgt at lave en specifik artikel om, hvornår man kan lade sin hvalp være alene hjemme. Der har vi derfor samlet nogle retningslinjer og gode råd for dette, så du kan få helt styr på opdragelsen af hunden. Tjek derfor vores artikel om, hvornår hvalpen kan være alene hjemme.

Har man brug for noget udstyr til at opdrage en hvalp?

Der er meget udstyr til hvalpen, som kan hjælpe med at gøre tingene lidt lettere. Men der er også nogle ting, man har brug for. Der er selvfølgelig behov for godbidder, som kan være absolut nødvendige i forbindelse med opdragelsen, men det er naturligvis også vigtigt at have det nødvendige udstyr til en gåtur. Vi har faktisk lavet en samlet guide til dig, for at gøre tingene lettere. Du finder vores guide til de ting, du skal have til den nye hvalp lige her.

Andre blogindlæg