Hvornår må hvalpen komme udenfor?

I Tottelands blog 0 kommentar

Der er få ting så fantastisk som en ny hvalp. Det lille firbenede væsen er ekstremt sødt, og det er sjovt at følge dens udvikling fra helt lille til voksen. Men der er mange ting, som man også skal tage højde for – for alting er nyt for hvalpen, og den har jo ikke mulighed for at kommunikere sine ønsker og behov.

En af de ting, som folk ofte er i tvivl om, er det med hvornår, hvalpen må komme udenfor. Hvis det er noget, du også har gået og tænkt over, så skal du bare læse med her, hvor vi netop gennemgået emnet.

Hvornår må hvalpe komme udenfor?

Det er faktisk ikke så ligetil at svare på, fordi der er mange ting, som spiller ind. Reelt set kan man allerede efter de første par uger tage dem med ud, hvor de kan tumle rundt på græsplænen eller lignende, men man bør alligevel tage højde for nogle forskellige ting.

Man kan i mange tilfælde med fordel tage et lækkert hundetæppe med udenfor, hvis man vil sikre, at jorden ikke bliver for kold for hvalpene.

Du kan roligt tage dem udenfor derhjemme, men vi anbefaler ikke, at du i en for tidlig alder tager dem med til steder, hvor de kan møde andre hunde. Dette skyldes, at hvalpene generelt først får deres vaccination omkring en alder på 8 uger, og inden da vil de derfor ikke været beskyttet mod virus og andre sygdomme, som de kan blive ramt af, hvis de andre hunde har det. Derfor bør man kun tage dem udenfor før vaccinerne, hvis det foregår derhjemme.

Hold dem under opsyn

Ønsker du at tage dem ud mens de er små, så er det vigtigt, at dette foregår under opsyn. Du bør derfor altid være sammen med dem, så du kan holde øje med, at der ikke sker noget – og du bør naturligvis også have deres mor med, fordi hun har en stor effekt på deres opdragelse, når de leger.

Ved at holde dem under opsyn kan du bedst sikre dig, at der ikke sker noget farligt undervejs, og du kan også få en god fornemmelse for, hvornår de begynder at blive trætte og derfor bør komme tilbage indenfor. Og så er det selvfølgelig også sjovt at se de små hvalpe lege ude i græsset – det er jo en helt ny verden for dem, og der er mange ting, de gerne vil undersøge.

Det kan også være en god ide at have en hundegård, som hvalpene kan lege i. Her kan du nemlig være sikker på, at de ikke kommer rundt de steder, hvor de helst ikke må være.

Vejret er også vigtigt at overveje

Når man spørger ”hvornår må hvalpe komme udenfor”, så tænker man typisk på hundenes alder – men det er faktisk også vigtigt at overveje sæsonen, som har en ret stor effekt på svaret også. Har du lige fået et kuld hvalpe i løbet af vintermånederne, så kan det godt være en dårlig ide at tage dem med ud, da de hurtigt vil komme til at fryse – og hvis det er sne eller slud, så vil de også blive meget våde, hvilket blot gør det endnu koldere for de små hvalpe. Det kan hurtigt blive ret farligt for deres helbred.

Sommeren kan også blive meget varm for dem, og i disse tilfælde er det vigtigt, at man sørger for, at der er godt med skygge, hvis der skal leges udenfor. På denne måde kan du nemlig sørge for at temperaturen bliver behagelig uden at den enkelte hvalp kommer til at blive overophedet.

Hvornår må hvalpe komme ud selv?

Det afhænger i meget høj grad af den individuelle hvalp, men også om den er veltrænet. De fleste hvalpe kan have godt af at rende rundt udenfor og brænde energi af, men nogle har også en tendens til at lave ulykker, hvis de ikke er under opsyn.

Når det foregår udenfor, så handler det om, at haven skal være perfekt sikret – der skal være hegn eller lignende sat op, så den ikke slipper ud, men der må heller ikke være farlige ting, hunden kan få fat i eller spise. Hvis der er styr på dette, så bør du som udgangspunkt kunne lade hunden være udenfor på samme vilkår, som der er indenfor – men du bør nok lige holde lidt øje med den de første par gange for en sikkerheds skyld.

Hvis der er trapper udenfor, så bør du også være ekstra opmærksom på dette, og sørge for at hunden ikke har mulighed for at gå på dem. Vi har skrevet en artikel om, hvornår hvalpe må gå på trapper, som går mere i dybden med dette.

Hvornår må hvalpe komme ud at gå tur?

Der kommer jo også et punkt, hvor hundene gerne skal lære at gå tur, og det vil man jo gerne starte på så tidligt som muligt. Vi har skrevet en artikel om dette, hvornår skal hvalpen begynde at gå tur, hvor vi kommer godt ind på netop dette. Vi har også valgt at se på hvor langt en hvalp skal gå, så man ikke skal være bange for at overanstrenge hvalpen med lange ture – og det kan også være en god ide at have dette i tankerne, når du overvejer om hvalpen skal udenfor.

 

Andre blogindlæg