Hvornår skal hvalpen gå tur?

I Tottelands blog 0 kommentar

Hundehvalpe har en fantastisk energi og nysgerrighed, som virkelig kan sætte fart over feltet. De lærer hurtigt hjemmet at kende, men det slutter jo ikke der; for der er en hel verden udenfor også, som skal udforskes, så snart hvalpen begynder at komme ud. Og det er særligt, når I går tur sammen, at hvalpen vil komme til at lære verden at kende.

Men nysgerrigheden er ikke den eneste årsag til, at I skal gå tur. Hunden har jo også nogle ting, den gerne skal af med, og det klarer man typisk ved at gå en tur. Men det kan godt være lidt svært at vide hvornår, man faktisk bør begynde at gå tur med hvalpen.

Hvornår skal hvalpen gå tur?

Der vil naturligvis være forskel på hunde, både på baggrund af deres race og deres individuelle udvikling, men det er meget normalt at begynde at gå ture med hvalpen fra den er ca. 8 uger gammel. Her er den nemlig udviklet nok til, at man kan begynde at gå ture, men den vil også typisk have fået sin første vaccine, som gør den meget bedre egnet til at færdes steder, hvor den kan møde andre hunde.

Til at starte med må I ikke gå særlig langt, da hvalpen på dette tidspunkt ikke er vant til at gå. Det ændrer sig meget over tid, og du kan med fordel tjekke vores artikel om hvor langt en hvalp skal gå, hvor du finder meget mere information om, hvor lange ture, I bør gå sammen.

Lad hvalpen være nysgerrig

Der er ingen tvivl om, at det er enormt spændende for hvalpen at komme udenfor og opleve mere af verden. Den har formentligt på dette tidspunkt været vant til hjemmet og eventuelt haven, og det har givet den en enorm mængde sanseindtryk – men gåturen vil kunne byde på så meget mere, og så mange forskellige ting og lugte, som hvalpen måske aldrig har oplevet før.

Af den årsag vil en stor del af jeres første gåture sammen involvere, at hvalpen skal snuse til ting. Man siger faktisk generelt, at de i den første tid vil bruge ca. 80% af gåturen på at snuse til ting – og det bør du faktisk lade den gøre. Hvalpen er nemlig stadig meget ung, og den har derfor ekstra godt af at lære forskellige ting at kende. Så på de første ture sammen bør du væbne dig med tålmodighed – men du kan selvfølgelig også more dig med hvalpens overdrevne nysgerrighed, som kan være absolut bedårende.

Husk for øvrigt hundeposerne, når I går tur – det er dit ansvar at samle op efter den.

Min hvalp gider ikke gå tur – hvad gør jeg?

Selvom de fleste hvalpe er nysgerrige og gerne vil ud, så vil der også være nogle, som ingen interesse har i det, og det kan være ganske naturligt. I disse tilfælde er det en god ide at vænne hunden til det, og måske endda lokke den med en lækker godbid eller andet godt i starten.

Der kan være flere forskellige årsager til dette. Måske er det bare ikke noget, hunden synes om, men det kan også være, at det er ubehageligt for hunden. I vintermånederne kan det i mange tilfælde skyldes kulde, og her kan du løse problemet med et varmt hundedækken eller måske endda en hundejakke, så det igen bliver behageligt for hunden at komme ud.

Særligt for små hvalpe kan det også skyldes utryghed – for selvom verden er spændende, så kan den også godt være overvældende eller endda skræmmende. I disse situationer er det vigtigt, at du gør oplevelsen behagelig for hunden, og at du beroliger den ved at snakke til den, nusse den eller måske ved at have en godbidstaske med godbidder med til den.

Gode huskeregler til gåturene

Ved de første ture kan der være mange ting, man ikke helt har styr på endnu, så dem får du lige med her til sidst.

Vælg en rute uden trapper. Hvalpe er sjældent klar til at gå på trapper, og det kan faktisk blive farligt for dem, hvis de falder. Vi har skrevet en artikel om hvornår hvalpe må gå på trapper, men du kan risikere at skulle løfte den op og ned på de tidlige ture.

Det er også ekstremt vigtigt, at sikkerheden er i orden. Det kan du sikre med godt udstyr, hvor en god hundesnor er ekstremt vigtig – men i vintermånederne bør du også have et hundelys på hunden, så den kan blive set.

Og så skal du selvfølgelig også huske hundetegnet fra hunden er 4 måneder gammel.

Andre blogindlæg