Hvornår skifter hvalpe tænder?

I Tottelands blog 0 kommentar

Måske husker du tilbage, da du var barn, hvor du pludselig begyndte at få løse tænder, som efterhånden faldt ud – de såkaldte mælketænder. Det er faktisk ikke et fænomen, som er unikt for mennesker, for hunde oplever det også. Hundehvalpe har nemlig mælketænder ligesom os, og der kommer et tidspunkt, hvor disse vil begynde at falde ud, så der kan blive plads til de tænder, som passer til den voksne hund.

Hvornår får hvalpe tænder?

Nyfødte hvalpe har ingen tænder, og det er noget, den gradvist vil begynde at udvikle over de første par uger. Fra en alder på ca. 3 uger vil disse mælketænder begynde at dukke op, så hunden kan begynde selv at tygge mad – og alt andet, den kommer i nærheden af. Men spørgsmålet bliver derefter, hvornår taber hvalpen disse tænder og får dem erstattet med et nyt sæt?

Hvornår får hvalpe nye tænder?

Hvalpe begynder typisk at bytte deres mælketænder ud i en alder af ca. 4 – 6 måneder, hvorefter den vil få de tænder, som skal holde resten af livet ud. Det kan være en lidt underlig oplevelse for hunden, når tænderne pludselig falder ud, og det er en lidt særlig tid, hvor du skal være forberedt på, at hvalpen ikke vil kunne have de helt samme spisevaner, som den er vant til.

Overvej en anden kost for at skåne hvalpens tænder

Når den udskifter sine hvalpetænder vil hvalpen nemlig ikke være i stand til at tygge helt så hårdt, som den normalt vil kunne, da det kan være meget ubehageligt med de løse tænder, og derfor kan det være en god ide at prøve sig frem med en lidt anden kost – vådfoder er ofte det bedste valg i denne periode.

Hvis du i perioder vælger at skifte hvalpens kost, så er det vigtigt at sikre, at den stadig får den næring, den har brug for. Det kan være en god ide lige at tage et kig forbi vores artikel om hvor meget mad, hvalpen har brug for.

Hold hundens tænder ved lige

Det er vigtigt, at du sikrer, at hundens tænder bliver holdt ved lige. Ligesom med mennesker, så skal hundehvalpen nemlig leve med de tænder, den skifter til, resten af livet, og derfor er det vigtigt at sikre, at disse bliver passet. I disse tilfælde kan man i høj grad ty til mange af de særlige typer legetøj, som hjælper med at rense hundens tænder, ligesom man naturligvis også kan bruge en hundetandbørste. Vi går mere i dybden med det i vores guide til hundens tandpleje, som du finder her.

Hvis du begynder at opleve problemer ved hvalpens tænder, uanset om der er tale om almindelige tænder eller mælketænderne, så er det værd at konsultere dyrlægen for at se, om man kan gøre noget. Hunden kan nemlig ikke selv gøre så meget, og det er ekstremt vigtigt for dens velvære, at tandplejen bliver holdt ved lige, da hunden ellers kan miste lysten til at spise – det kommer nemlig til at gøre ondt at spise, hvis tænderne ikke holdes ved lige.

Andre blogindlæg