Nytår med hund: Hvad gør man?

I Tottelands blog 0 kommentar

De fleste ved nok, at nytårsaften kan være et af de værste tidspunkter på året for en hund, den ofte vil blive alvorligt påvirket af det, der sker udenfor. Der er nemlig mange høje og uvante lyde, såvel som en masse blink udenfor, og det kan godt gøre, at hunden føler sig meget utryg, fordi den ikke forstår, hvad det er, der foregår udenfor.

Hunde og nytår er derfor en dårlig kombination, men det kan være svært helt at undgå - men hvad kan ejere gøre for deres firbenede venner, for at sikre den bedst mulige oplevelse?

Gør hjemmet til et trygt sted

Som hundeejer bestræber man sig nok altid på, at hjemmet skal være trygt for hunden - men når det kommer til nytårsaften, så skal der lidt mere til. Her er nogle tips til, hvordan du kan gøre aftenen tryg for din hund:

Vær hjemme nytårsaften, hvis det er muligt

Der er ingen tvivl om, at det mest betryggende for hunden vil være din tilstedeværelse. For selvom hunden måske er bange nytårsaften, så hjælper det meget, hvis den kan komme til dig og blive trøstet eller hvis den bare ved, at du er der. Som ejer har du nemlig en beroligende effekt på hunden, som kan hjælpe den gennem de fleste ubehagelige situationer.

Skal hunden være alene hjemme nytårsaften, så er det vigtigt at sikre, at hunden har alt det, den kan få brug for.

Hav det nødvendige legetøj

Et andet godt tip er at sikre, at hunden har alle de ting, den skal bruge for at føle sig tryg. Her tænker vi primært på en god og hyggelig hundeseng eller et hundebur, hvor den kan søge ind for at føle sig lidt mere isoleret, hvilket kan give en tryghedsfornemmelse. Derudover er det også vigtigt, at en hund har adgang til legetøj og eventuelt en bamse, hvis det normalt er noget, den bruger til at føle sig tryg.

Legetøj er også vigtigt for hunden i disse situationer, fordi det kan være en fantastisk måde at aflede hundens opmærksomhed, så den måske endda kan glemme den ubehagelige larm udenfor. For hvis I først er godt i gang med at lege, eller hvis hunden blot leger selv, så kan det nemlig aflede hunden, og det kan i mange tilfælde hjælpe med at give hunden en god aften.

Det er naturligvis også en god ide at have mange godbidder klar, så man kan gøre hunden lidt gladere. Man kan i samme forbindelse prøve at lege eller træne lidt med hunden, så den både får nogle lækre godbidder, som kan gøre den glad, men det afleder samtidig hundens opmærksomhed fra de ting, der foregår udenfor.

Undgå at fyre fyrværkeri af

Det kan være en god ide at undgå at affyre fyrværkeri derhjemme. Det er selvfølgelig sjovt for mange at skyde fyrværkeri af, men når I selv gør det, så kan det være lidt for tæt på huset, og det vil derfor være lettere for hunden at høre det.

Hvis I vælger at affyre fyrværkeri, så bør I derfor tage en lidt længere afstand til huset for en sikkerheds skyld, så I ikke gør jeres hund utryg.

Det er også en god ide at undgå at fyre bordbomber og andet af indendørs. For selvom de ikke virker farlige, så giver de nogle høje og pludselige lyde, som godt kan være med til at forstærke angsten for mange hunde - og det vil netop være noget, som bliver affyret i de rolige omgivelser, man har skabt for hunden. Det kan derfor resultere i en meget bange hund, når den pludseligt ikke kan finde et trygt sted at være

Forbered din hunds nytårsaften

Det er en god ide at forberede sig til aftenen, så det bliver lidt nemmere for din hund. Nytår kan nemlig være en skræmmende oplevelse, og din hund vil uden tvivl have svært ved at komme udenfor. Derfor er det en god ide at tage hunden med ud og tisse af tidligt på dagen, inden der fyres fyrværkeri af.

Tag derfor hunden med på en lang gåtur i løbet af selve dagen, så I kan være sikre på, at den får sin gåtur. Det kan også hjælpe med at gøre hunden naturligt træt, så den ikke har så meget energi tilbage, når selve aftenen går løs.

En hund reagerer på de mange blink fra fyrværkeriet

Det er også en god ide at begrænse lyset udefra, da de mange blink godt kan gøre en hund bange. Træk gardinerne for, så det ikke bliver så synligt for hunden - og hvis I selv ønsker at kigge ud, så sørg for at hunden ikke bliver påvirket af det. I kan derfor sagtens nyde fyrværkeriet uden at hunden får en dårlig oplevelse.

Væn hunden til høje lyde

Man kan også i nogen grad træne hunden op til at kunne håndtere de høje lyde. Det kan også være en fordel, hvis fx. torden gør din hund bange. Det er selvfølgelig noget, man skal begynde i god tid, men man kan få mange gode midler til at hjælpe med træningen, ligesom man også kan besøge en professionel adfærdsbehandler, hvis man vil være helt sikker, så hunden kan klare en svær tid som nytår uden problemer.

Læs mere om at træne din hund til nytår her.

Overvej noget beroligende til din hunds nytårsaften

Hvis hunden tidligere har følt meget angst nytårsaften, så kan det være en god ide at overveje beroligende medicin til hunden, som kan hjælpe med at holde hunden i ro. Det kan være en rigtig god ide, hvis hunden er meget bange for fyrværkeri, og det derfor er ekstra svært at få den til at slappe af.

Er du i tvivl om, hvorvidt dette er det rette valg, så kan det være værd at besøge dyrlægen, for at høre nærmere om det. For når skuddene begynder nytårsaften, så kan det godt ende med at give din hund angst, hvis den ikke er glad for ukendte lyde, og det er særligt i disse situationer, at det kan være en fordel at få hunde-medicin ordineret, så hunden kan slappe mere af på aftenen.

Typisk vil det kun være nødvendigt at give en hund medicin til afslapning nytårsaften, for selvom der kan være fyrværkeri på de andre dage, så vil det typisk ikke være helt så slemt. Mange vælger f.eks. at bruge baldrian til hunde ved nytår, som hjælper dem med at slappe af, når fyrværkeriet er i gang.

Man kan I nogle tilfælde også prøve sig frem med angstdæmpende kosttilskud, som kan være en god løsning i nogle tilfælde, og det kan du høre mere om hos dyrlægen, som ofte vil kunne svare dig på, om det er det rette for jer. Dette er dog noget, man bør begynde på nogen tid forinden, og derfor er det en god ide at opsøge en dyrlæge i god tid.

Undgå fyrværkeri helt

En lidt anden måde at undgå nytårets brag kan være ved at søge væk hjemmefra og i stedet tage til et roligt sted. Nogle søger mod sommerhuse eller lignende, men der er faktisk også særlige hundehoteller, som kan være en stor hjælp nytårsaften - og særligt hvis hunden er ekstra bange for fyrværkeri.

Andre blogindlæg