Træn din hund til nytår

I Tottelands blog 0 kommentar

Nytårsaften er mange hundes største skræk, og som hundeejer er det ubehageligt at se hunden være så skræmt. Men hvad kan man egentlig gøre som hundeejer for at hjælpe hunden med at komme nemmere gennem aftenen?

Der er heldigvis et svar: Man kan nemlig træne hunden til at blive mindre utryg ved nytårsaften.

Væn din hund til høje lyde

Problemet for mange hunde ved nytårsaften er de høje lyde, som hunden ikke er vant til. Mange hunde forbinder nemlig de høje lyde fra fyrværkeri med noget skræmmende, og de mange pludselige brag gør derfor hunden meget utryg. Derfor handler det om at gøre hunden mere tryg ved dette inden nytårsaften, så man er klar, når fyrværkeriet bryder ud.

For at gøre hunden mindre bange for fyrværkeri handler det derfor om at vænne hunden til høje, pludselige lyde, og det kan man gøre på forskellige måder. Hvis hunden ikke oplever decideret angst ved fyrværkeriet, så vil det nemlig oftest være muligt at træne den til, at høje lyde generelt ikke vil skræmme den.

Det er ikke noget, som vil virke for alle hunde, da der kan være stor forskel fra hund til hund, ligesom der er ved mennesker. Men du vil i mange tilfælde opleve, at træningen kan hjælpe hunden med at finde ro, og at det ikke vil være helt så skræmmende for hunden, selv hvis den stadig er utryg.

Forebyggende træning hjælper ofte

Hunden forbinder de høje lyde med noget negativt og skræmmende, fordi de er uvante og fordi hunden ikke ved, hvor de kommer fra. Derfor er det godt at træne hunden ved at vænne den til høje lyde i almindelighed.

Det gøres typisk ved, at man afspiller høje lyde for hunden, mens man leger med den eller bare er sammen med den, så den kan lære, at lydene ikke gør noget farligt. Ved at lege, mens man afspiller høje lyde gennem højttalere eller lignende, kan man nemlig distrahere hunden, så den ikke fokuserer på lydene, selvom den naturligvis stadig hører dem - og det kan være med til at lære den, at de mange lyde ikke er farlige. Det kan være en god ide at bruge søgeøvelser og lignende aktiviteter, som virkelig hjælper med at holde hunden engageret.

Det handler om at få hunden til at føle sig rolig og tryg, mens der er er lyde, som minder om fyrværkeri. Hunden kan derved få et indtryk af, at den er helt sikker indenfor, selvom der er larmende fyrværkeri i gang.

Gentag proceduren igen og igen

Det er vigtigt, at man ikke kun træner det én gang, men at man gentager det flere gange for at sikre sig, at det sætter sig helt fast, og at hunden kommer til at føle sig helt tryg. På denne måde kan man nemlig være med til at sikre, at hunden er klar til nytårsaften.

I nogle tilfælde kan det også være en god ide at træne disse ting mens hunden er alene hjemme. Det bør naturligvis først gøres, når hunden er rolig under træningen i dit selskab, og man bør starte med at træne få minutter ad gangen. Dette kan nemlig være en fordel i perioden omkring nytårsaften, da der godt kan blive affyret fyrværkeri i den tid, hvor man er på arbejde og hunden netop er alene.

Du kan læse mere om hvordan man træner en hund til at være alene hjemme her.

 

Nedtrap afledningen

De første gange vil det typisk være nødvendigt at gøre lidt ekstra ud af det; det vil være nødvendigt med lidt mere leg og lidt flere godbidder til at aflede hunden, men de fleste hunde vil gradvist blive bedre og bedre til lydene, og de lækre godbidder og den spændende leg vil derfor ikke være helt så nødvendig senere.

Når selve nytårsaften kommer, så kan man dog igen få brug for at gøre lidt mere ud af det, da der typisk vil være meget fyrværkeri i perioden omkring midnat, og der skal måske lidt mere til for at hunde kan føle sig helt trygge.

Det skal ikke gå for stærkt for hunden

Det er dog vigtigt, at man holder øje med hvordan, hunden reagerer under træningen. Den kan nemlig godt blive lidt overvældet eller lidt for utryg, og det er i disse tilfælde vigtigt, at man lader hunden bestemme tempoet. Hvis den bliver for utryg, kan det derfor være en god ide at afspille lyden lidt lavere, eller måske tage en pause fra at træne lyde, så man ikke går for hurtigt frem. Det kan i værste fald godt ende med at have den modsatte effekt.

Hvordan bliver man klar til nytår?

Når det bliver nytårsaften, så kommer træningen på prøve. Men der er naturligvis mange ting man kan gøre for at gøre aftenen lidt bedre for hunde; det kan være alt fra at være hjemme og lege med hunden selve nytårsaften til at trække gardinerne for, så lysglimt holdes ude. Du kan læse vores gode råd til nytårsaften her.

Mange hundeejere vælger faktisk også at tage hjemmefra, så man undgår de høje brag, og det kan resultere i, at hunden får en afslappet aften. Her tager nogle faktisk på særlige hundehoteller, hvor du og din hund får en god oplevelse sammen væk fra angst og larm.

Andre blogindlæg