Sådan træner du din hvalp til at være alene hjemme

I Tottelands blog 0 kommentar

Hvis der er noget der kan skære i hjertet på en hundeejer, så er det, hvis hunden står og ser bedrøvet ud, fordi man skal afsted og på arbejde eller andet. Men alt dette kan man komme til livs, ved at lave alene hjemme træning, når den er hvalp. Og det er noget der kan give ro i maven, hvis hunden står og er glad, når man skal afsted.

En hvalp er utryg alene

For en hvalp, så er det en stor og farlig verden. Den har trodsalt kun været i denne verden i 2-3 måneder, når du får den. Derfor er det hele stadig meget nyt, og der er mange ting, den skal lære. Derudover, så vil dens mor aldrig efterlade en så ung hvalp for sig selv, fordi den er forsvarsløs og vil være fortabt.

At være alene kan derfor være meget angstprovokerende for en hvalp. Af den årsag, så er det også noget man bliver nødt til at træne, og tage det stille og roligt med. Går man for hurtigt frem, så kan man risikere, at hunden får separationsangst eller føler sig ensom.

Start stille ud

En af de vigtigste faktorer der er, når du skal træne din hvalp til at være alene hjemme. Det er, at du starter stille ud. Vi kan desværre ikke fortælle hvalpen, at der ikke er noget at være bange for, og forsikre den om, at vi kommer hjem igen. Men, vi kan starte stille og roligt ud, og give den erfaring med, at når vi går, så kommer vi altså tilbage igen.

Læs mere om hvornår en hvalp kan være alene hjemme her.

Alene hjemme træning med hvalp fra 8 – 16 uger

Som helt lille, så er det vigtigt, at vi ikke forlader hvalpen helt. Derfor kan der være nogle måder, hvorpå du kan tilvænne den at være alene på en god måde, så den lærer det stille og roligt, uden at blive stresset med det.

Brug et gitter, men bliv hjemme

En god måde at starte på, det er ved at bruge et hundegitter, som du kan montere i en døråbning. Det kan f.eks. være ud til en baggang, eller til et bryggers. På hvalpens side skal der være det mest nødvendige, så det er f.eks. en kurv, noget den kan tygge i og vand.

Det er vigtigt, at du ikke giver den legetøj, eller andre ting, som kan holde den aktivt beskæftiget. Har den dette, så vil den ikke lære at slappe af, når den ikke er sammen med dig.

Et godt tip er også at sørge for den er luftet og træt, så den har nemmere ved at falde til ro.

Sådan gør du:

  • Start med at få hvalpen ud i rummet, hvor den skal være. Gå herefter ud af rummet og luk gitteret imellem jer. Bliv siddende ved gitteret på den anden side, så den stadig kan se dig, men undlad at give den meget opmærksomhed.
  • Når du har gjort ovenstående et par dage, så skal du nu begynde at bevæge dig væk fra gitteret, men så den stadig kan se dig og høre dig.
  • Når det går godt, så prøv at bevæge dig væk fra hvalpen, så den ikke længere kan se dig, men fortsat kan høre dig.
  • Til sidst, så skal du prøve hvor hvalpen hverken kan høre eller se dig.

Ved hvert trin, så er det i meget korte perioder, du skal starte med at gøre det. Det er tidsintervaller på 10-30 sekunder, som du så kan udvide løbende, når du kan fornemme hvalpen, er klar til det.

Det er også vigtigt, at du ikke giver hvalpen for meget opmærksomhed, når du åbner gitteret ind til den igen. Du må gerne bekræfte den i den har været dygtig, men ikke noget med at give en masse ros.

Hvis hvalpen piver, når du har lukket gitteret, så er det vigtigt, at du ikke åbner for gitteret. Undersøg hvad der førte op til at den begyndte at pive. Var det fordi du gik for langt væk, fordi den ikke længere kan høre dig, eller var det af en anden årsag? Måske er du gået for hurtigt frem, og skal tage et skridt tilbage, før du går videre.

Luk døren, men bliv hjemme

Når du har lært hvalpen at være alene bag et gitter, så kan du begynde at udvide træningen. Gør som du gjorde ovenfor med gitteret, men brug nu en dør i stedet. Sæt f.eks. hunden ind i et lokale, imens du skal tage opvasken, lave kaffe, gå på toilet eller noget fjerde. I skal begge fortsat være indenfor hjemmets rammer, og du skal fortsat gå stille til værks med hvor længe den er alene.

Gå udenfor, men lad hvalpen blive indenfor

Når hvalpen klarer det godt med en lukket dør, så kan du gå videre til næste skridt. Her skal du forlade hjemmet, men i korte perioder. Det kan f.eks. være hvis du skal hente posten, hente noget i bilen, tømme skraldespanden eller lignende opgaver.

Opgaver, hvor det højest tager dig 30 sekunder at klare dem. Når det går fint, så udvider du tidsrammen på samme måde, som du har gjort tidligere, når du har trænet det.

Lær mere om at opdrage din hvalp her.

Hvordan lærer man en hvalp at være alene hjemme længere tid?

En hund skal selvfølgelig kunne være alene hjemme i længere tid end blot 30 sekunder. Dette kræver yderligere træning, men det er vigtigt, at du følger ovenstående tips, inden du går i gang med at lære den at være alene i længere tid. På den måde får hvalpen den bedste oplevelse med det.

Når alt det ovenstående går godt, så kan du træne hunden til at være alene i længere tid, ved at du sørger for at aktivere den først. Dette gør du, for at den er træt, når den skal være alene. Lad nu hvalpen falde til ro, og når den er faldet til ro, så går du. Du skal ikke liste dig afsted, men bare gå, som var det helt normalt.

Når du er ude af døren, så tager du tid, og går ind igen efter et minuts tid. Se hvordan hvalpen reagerer på det. Ud fra dens reaktion, kan du så udvide tiden de næste par gange. Men undlad at udvide tiden mere end et par minutter ad gangen til en start.

Piver hvalpen i processen?

Hvis din hvalp begynder at pive i processen, hvor du træner alenetid med den, så er det fordi du har presset den for meget. Sørg derfor altid for at holde øje med hvor længe du har været væk, og hold øje med hvornår der kommer et piv fra hunden.

Det giver en indikation af, hvor meget du skal nedsætte tiden næste gang.

Tips til hvis hunden piver:

  • Undlad at gå ind til hunden, hvis den piver. Så vil den tro det virker hver gang. Her skal du dog lytte efter, for hvis den er ulykkelig, så skal du selvfølgelig gå ind til den, så den ikke får angst.
  • Når du går ind til hunden, så undlad at hilse på den på en vild måde. Snak roligt til den og undlad at gejle den op. Når den er faldet til ro, så kan du kæle den yderligere.
  • Hold nøje øje med, hvor meget du udvider tiden ad gangen. Undlad at udvide tiden for hurtigt, og undlad at udvide med mere end et par minutter ad gangen, indtil du kan gå 30 minutter før problemerne opstår.

Andre blogindlæg