Sådan holder du hundens pels sund

I Tottelands blog 0 kommentar

Det er vigtigt at holde hundens pels sund, men der er kan være mange forskellige ting, man skal tage højde for. Der er jo så mange forskellige hunderacer, og deres pelstyper varierer meget blandt disse – og derfor kan det jo godt være svært at vide, hvad man skal gøre som ejer.

Nogle tænker måske, at pelspleje er lidt ligesom at pleje vores eget hår – og selvom der er mange ting til fælles, så er der alligevel også flere punkter, hvor det skal gribes meget anderledes an. Derfor har vi samlet denne guide til at hjælpe dig, så du kan holde din firbenede vens pels sund og flot.

Hvis hunden fælder meget, eller taber pelsen i klumper, så anbefaler vi, at du læser vores artikel om hvorfor hunde fælder.

Hvordan foretager man god pelspleje til hunden?

Der er mange ting, man kan gøre, for at hjælpe hundens pels.

Det første, du bør gøre, er altid at sikre, at hunden har den rette kost. Kosten spiller nemlig en stor rolle for hundens sundhed generelt, og det inkluderer faktisk også hundens pels. Derfor er det værd at sikre, at hunden får den rette kost.

I mange tilfælde kan det også være en god ide at give hunden nogle kosttilskud, som kan være med til at forbedre kosten. Hvis du specifikt søger tilskud til hundens pels, så er lakseolie ofte anset for at være den bedste løsning, da det giver nogle af de stoffer, som er sunde for hundens pels.

Du skal dog være opmærksom på, at hundens pels bliver rød, eller får et rødligt skær, hvis den får for meget lakseolie. Dette vil ikke være farligt, men det er et tegn på, at du bør nedskalere mængden af olie, eller måske stoppe helt. Er du i tvivl, så kan det være en god ide at kontakte din dyrlæge.

Husk at klippe pelsen

En vigtig del af pelspleje til hunden er også at sørge for, at pelsen ikke bliver for lang. Dette kan nemlig skabe unødigt filter, men det kan også være meget ubehageligt for hunden, hvis den har for meget pels – særligt i de varme sommermåneder.

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvor ofte hunde skal klippes. Det er dog vigtigt, at du får det gjort, så hunden ikke får en stor og ubehagelig pels, hvor det kan være svært at opdage, når noget er galt.

Husk på, at du selv kan trimme hunden, og det behøver derfor ikke inkludere en dyr tur til hundesalonen. Du kan snildt klare trimningen og pelsplejen til hunden derhjemme med en god hundetrimmer.

Børst pelsen jævnligt

Som en del af pelsplejen til hunden er det også vigtigt, at du giver hunden en god børstning af og til. Hyppigheden afhænger meget af hundens race, men andre faktorer kan også spille ind, såsom hvor aktiv den er, hvor kort pelsen er klippet, og lignende.

Det er dog som udgangspunkt vigtigt, at du lærer hunden at sidde stille og blive børstet. Er hunden ikke vild med det, så kan du prøve dig frem med en mere behagelig hundebørste, eller du kan prøve at bestikke den med et par godbidder. At holde hundens pels børstet hjælper med at holde den pæn, det afhjælper døde hår, og det forebygger filt i pelsen.

Pelspleje til hunden afhænger af pelstypen

Som vi beskriver i indledningen til artiklen, så spiller hundens pelstype også en stor rolle. Hunde med lang pels har markant større krav, når det kommer til pelspleje, og det vil derfor typisk være mere tidskrævende. En korthåret hund har derimod ikke så store krav, og det kan derfor være noget nemmere for dig som ejer.

Opbygningen af pelsen har dog også noget at sige. Hundens pels har ofte en særlig underuld, som kan påvirke behandlingen af pelsen også, og derfor kan det være en god fordel at sætte dig særligt ind i hvordan din hunds race bedst skal plejes.

Hvad gør man, hvis man opdager skæl i hundens pels?

Hvis du oplever, at der er skæl i hundens pels, så kan der være flere forskellige årsager. Det kan nemlig både være en særlig type mider, men det kan også skyldes en hudsygdom, som får hundens hud til at overproducere olier, som tørrer huden ud.

Oplever man skæl, så er det vigtigt at behandle dette, da det kan skabe kløe og være irriterende for hunden. Derfor anbefaler vi, at du bruger en shampoo eller olie, som er beregnet til at bekæmpe tør hud og skæl.

Fedtet og tør pels

Det er af samme årsag en god ide, hvis man oplever fedtet pels hos hunden, eller hvis man oplever, at hunden har meget tør pels. Disse symptomer læner sig nemlig ofte op ad hinanden, og derfor kan man prøve sig frem med samme løsning.

Har du mistanke om, at hunden er syg, så kan du tjekke vores artikel om tegn på sygdom, men det kan også være en god ide at kontakte dyrlægen.

Filtrer hundens pels meget?

Nogle hundes pels har en tendens til at blive meget filtret, og det kan godt blive ubehageligt for hunden. Vi har en særlig artikel om hvordan du løser filt i hundens pels, som du kan læse også.

Filter i pelsen kan dog være et tegn på, at der er behov for at gøre mere i forhold til hundens pelspleje. Hvis det er noget, der begynder at opstå, så kan det også være et tegn på, at hunden trænger til en klipning eller trimning, som beskrevet tidligere.

Andre blogindlæg