Skal hunde være i snor?

I Tottelands blog 0 kommentar

De fleste hunde elsker at komme udenfor. Uanset om der blot er tale om en almindelig gåtur i gaderne, eller om det måske er en aktiv tur i parken eller på stranden, så er det en sand fornøjelse for hunden. Der er nemlig frisk luft, men der er også en masse forskellige og anderledes ting, som kan undersøges, og mange hunde får virkelig åbnet op for deres nysgerrighed, når de kommer ud.

Men for ejeren er der jo nogle ting, man skal have styr på. Først og fremmest skal man have styr på selve hunden – og det involverer jo ofte en snor. Men hvordan er reglerne reelt set for at have hunde i snor i Danmark? Det ser vi nærmere på her. Har du ikke en snor til hunden, så har vi et stort udvalg af hundesnore, hvor du finder noget til enhver smag.

Skal hunde være i snor i Danmark?

Svaret er som udgangspunkt, at hunde skal holdes i snor, når de er udenfor. Hundeloven siger mere specifikt, at hunde skal være i snor, så længe de opholder sig på åbne steder i byer eller områder med lignende bebyggelse. Derudover er det også vigtigt, at du altid har fuld kontrol over hunden, og at du har mulighed for at gøre snoren kort nok til at hunden holdes tæt til dig.

Et af de primære formål med denne lov er, at din hund ikke kommer til at gøre andre mennesker utrygge. For selvom du ved, at din hund er venlig og aldrig vil bide eller lignende, så er det ikke noget alle andre ved, og det kan derfor godt være ubehageligt for dem, når din hund kommer tæt på. Nogle mennesker lider desuden af allergier eller fobier, som gør, at de ikke kan være i nærheden af hunde, og derfor er det netop vigtigt, at du kan holde hunden tæt ved dig, så de ikke bliver påvirket deraf.

Reglerne for at have hund i snor er også vigtige i forhold til trafikken, da det kan være et meget farligt sted for en hund, som får lov til at løbe rundt. Har du ikke din hund i snor kan den nemlig godt ende med at løbe ud på vejen, og det kan have skrækkelige konsekvenser, som man til enhver tid gerne vil undgå.

Gælder reglerne alle steder?

Loven gælder som udgangspunkt alle steder indenfor byer eller bebyggelse, som ikke er privat grund. Det vil sige, at den skal være i snor på gader, veje og stier, uanset om det er inde i skoven eller lignende. Der findes dog nogle særlige undtagelser til dette.

Bor du i et område med en særlig hundepark eller -skov, så kan du faktisk lade hunden løbe frit rundt der, da det netop er designet derefter. Formålet med disse er nemlig at give hundene muligheden for at socialisere og lege uden begrænsninger, og derfor er det nemmest at give dem frihed; disse er også steder, hvor det er forventeligt at møde hunde, og derfor må det formodes, at folk som er utrygge ved hunde næppe kommer der.

En tur på stranden uden snor

Der eksisterer dog også nogle særlige elementer i lovgivningen, når det kommer til de danske strande. Her skal du have hunden i snor i sommerhalvåret, som spænder fra april til og med september. I denne periode vil der i mange tilfælde være mange andre mennesker på stranden, og derfor forventes det, at du holder hunden i snor.

Der er dog nogle strande, hvor det er helt forbudt at medbringe hunde, så du bør altid være opmærksom på skilte ved stranden.

Udenfor denne sæson er der dog ingen lov om snor, og du kan derfor godt tage hunden med på stranden fra oktober til marts, hvor den kan få lov at løbe frit rundt og lege. Det kan være en enormt spændende og sjov oplevelse for hunden, da stranden byder på mange anderledes ting, som kan undersøges – og når den ikke er begrænset af en snor, så kan den få fuld frihed til at undersøge alting, som den ønsker.

Du kan med fordel vælge en praktisk hundesele, hvor det er nemt at montere og afmontere hundesnoren, så strandturen bliver lettere.

Bemærk dog, at det stadig er en forudsætning, at du har kontrol over hunden i det omfang, at du kan kalde den til dig, hvis der sker noget. Dette er gældende på stranden, men også alle andre steder, og det er noget, man skal opdrage hunden til. Ønsker du at vide mere om hvordan, dette foregår, så kan du med fordel læse vores artikel om opdragelse af hvalpe lige her.

Hvad sker der, hvis man ikke har hunden i snor?

Hvis ikke du har din hund i snor, så er der en mulighed for, at den kan løbe hen til mennesker, som ikke umiddelbart er trygge ved dens tilstedeværelse. Uanset hvor flink din hund er, så kan den godt virke skræmmende for nogle mennesker, som ikke er vant til hunde – heriblandt særligt børn, som godt kan blive meget bange i den situation.

Der vil også være en bøde, som du får, hvis du går med din hund uden snor. Bøden for dette lovbrud ligger på 2.000 kroner, da der faktisk er tale om en ret seriøs sag, og derfor er det altid vigtigt at have snoren med – både for hundens skyld og for andres skyld, men også for økonomiens skyld.

Skal hunden være i snor i bilen også?

Loven om at hunden skal være i snor gælder generelt set kun når I er ude på åbne områder, og den gælder derfor ikke, når I kører i bilen, ligesom den heller ikke gælder derhjemme. Så snart du lukker hunden ud af bilen et offentligt sted, skal du dog sørge for, at den får monteret en snor med det samme, så der er styr på den.

Ønsker du at vide mere om regler for at transportere hunden i bilen, så er det værd at læse vores artikel om hvorvidt hunde skal være fastspændte i bilen.

Andre blogindlæg