Hund med allergi

I Tottelands blog 0 kommentar

Selvom man måske ikke selv lider af det, så kender de fleste nok til allergi overfor hunde. Det kan virkelig lægge en dæmper på humøret, som ellers burde være højt, når de elskværdige firbenede dyr er i nærheden – selvom man altid kan overveje en allergivenlig hund. Men vidste du, at hunde faktisk også kan have allergier?

Det er nemlig ikke noget, som kun mennesker skal døje med, og for hunde kan det være en ekstra svær omgang, fordi de ikke altid forstår det. Det kan være alt fra allergi overfor madvarer, som giver dårlig mave for hunden, til f.eks. hudallergier, som kan give kløe og andre problemer for hunden.

I dette indlæg ser vi lidt nærmere på hvad allergien betyder for hunden, hvad man som hundeejer skal være opmærksom på, og selvfølgelig også hvordan man kan gøre tilværelsen lidt bedre for hunden.

Hvad er allergi hos hunde?

Allergi er i bund og grund et problem i kroppens immunforsvar, som ofte overreagerer overfor en form for stimuli. Det betyder, at hundens krop reagerer voldsom på noget, den bliver udsat for – det kan være noget i luften, noget den rører ved eller noget den spiser. Det giver en form for reaktion, som kan være meget ubehagelig for hunden.

Den typisk reaktion er en form for udslæt, som også medfører kløe, og det kan få hunden til at kradse sig selv. I nogle tilfælde kan reaktionen også komme i form af hævelser. Ved madvarer vil en allergisk reaktion i nogle tilfælde få hunden til at kaste op eller give den dårlig mave, men det kan også vise sig i form af udslæt.

Hvordan får hunden allergi?

I mange tilfælde kan allergi være noget, hunden har arvet fra sine forældre. Allergi er nemlig arveligt, og det kan derfor snildt ligge i hundens gener. Man opdager det ikke altid med det samme, og det kan faktisk i nogle tilfælde også tage lidt tid om at udvikle sig.

Hunden kan også udvikle allergi i løbet af sit liv, ligesom vi mennesker gør. Det kan derfor være en god ide at være opmærksom på de forskellige tegn og symptomer, selvom hunden måske er i helt vante omgivelser.

Hvordan opdager man allergi hos hunden?

Der er nogle tegn og symptomer, som du skal være opmærksom på i forbindelse med allergi hos hunden. Disse kan nemlig hjælpe dig med at opdage problemet – og jo før dette sker, jo bedre. Det er dog ikke altid, at man nemt kan adskille symptomerne fra den almindelige opførsel. Nogle af de symptomer, du ser, kan også skyldes anden sygdom; i disse tilfælde kan du med fordel kigge på vores blogindlæg om tegn på hundens sygdom.

De typiske symptomer, som man skal være opmærksom på er:

Udslæt, kløe eller andre hudproblemer

Disse forekommer hyppigst, og de vil ofte være nemme at se, hvis du undersøger hunden. Hvis du oplever, at din hund klør sig meget, så kan det i særdeleshed være en god ide at kigge om der skulle være hudirritation eller røde hævelser på hunden. Udslæt på maven er også meget hyppigt i dette tilfælde, men det kan opstå alle steder.

Dårlig mave hos hunden

Dette vil ofte skyldes, at hunden har spist noget, den ikke kunne tåle, men det kan også være en allergisk reaktion. Oplever du derfor, at hunden har opkast eller diarré, så er det en god ide at være ekstra opmærksom.

Hævelser eller kløe ved ørerne

Der kan også være mange allergiske reaktioner, som er ekstra tydelige ved hundens ører. Det er et følsomt område, og derfor sker disse overreaktioner særligt i dette område, og det vil resultere i kløe eller hævelser – men det kan også manifestere sig ved rødmen eller en øget produktion af ørevoks. Du skal derfor være ekstra opmærksom på dette, hvis hunden klør sig meget ved ørerne – men det kan også være let at opdage ved regelmæssig ørepleje.

Hunden nyser meget

Hvis du har en hund, som nyser meget, så kan det også skyldes allergi. Det vil være tilfældet, hvis der er luftbårne allergener, som generer hunden, hvilket netop vil fremprovokere nysene. Det kan dog i mange tilfælde også blot skyldes en almindelig forkølelse – og derfor kan det være en god ide at tjekke med dyrlægen først.

Opdag tegnene i god tid

Ved at være ekstra opmærksom på disse tegn, kan du sikre at der bliver taget højde for allergien så tidligt som muligt. Det kan dog være svært at vurdere, hvornår hunden bare klør sig normalt i forhold til allergi-kløe; i disse tilfælde er det vigtigt at holde øje med, om det sker gentagende gange, og om der netop er synlige tegn på irritation.

Min hund nyser meget – skal jeg kontakte dyrlægen?

Hvis du har mistanke om, at din hund lider af allergi, så anbefaler vi, at du tager en snak med dyrlægen. På den måde kan du nemlig få bekræftet om det er tilfældet, eller om der måske ligger noget andet til grund for hundens symptomer.

Du kan også sammen med dyrlægen lægge en plan for, hvad der skal gøres, og hvordan man bedst sikrer hundens velvære fremadrettet.

Særligt ved en hund, som nyser meget, kan det være en ekstra god ide; her kan der nemlig ligge nogle andre sygdomme som grundlag for symptomerne, og det kan være afgørende, at disse bliver opdaget i tide.

Hvordan behandler man allergi hos hunde?

Allergi kan som udgangspunkt ikke behandles eller kureres. Det handler derfor i høj grad om at sørge for, at hunden ikke bliver udsat for de allergener, som skaber irritation. Det er derfor en god ide at holde hunden væk fra de ting, som kan forårsage denne allergiske reaktion.

Hvis man kan sørge for, at hunden ikke bliver udsat for disse allergener, så vil den være i stand til at leve helt normalt uden problemer eller andre følger, og derfor er det ideelt at stræbe efter dette. Det kan dog ikke altid lade sig gøre, da den kan være allergisk overfor nogle almindelige ting i hjemmet – men her kan man stadig gøre noget.

Hold hjemmets luft ren

Hvis der er noget i hjemmet, som hunden er allergisk overfor, men som man ikke kan fjerne, så kan det være en god ide at prøve at skabe et sundt og rent miljø – som man også gør ved menneskers allergier. Det er særligt tilfældet med luftbårne allergener, som netop også kan forårsage allergi ved hunde.

I disse tilfælde handler det om at holde hjemmet rent og sundt; det betyder, at man måske lidt skal være lidt ekstra omhyggelig i rengøringen, og at man i særdeleshed også skal huske at lufte ud jævnligt. Dette skaber nemlig et bedre indeklima og en bedre luftkvalitet, og det kan være afgørende, når man vil undgå allergier.

Hvis der stadig er problemer, så kan man også prøve sig frem med luftrensere, som i mange tilfælde kan fjerne mange af de irriterende allergener i luften.

Allergi overfor foder

I mange tilfælde kan allergier også skyldes hundens foder. Som nævnt længere oppe i indlægget, så vil det typisk resultere i dårlig mave eller opkast hos hunden, men det kan også skabe almindelige allergi-tegn, som irritation og lignende.

Hvis foderet er årsagen til hundens allergi, så bør du selvfølgelig skifte dette foder ud med en anden slags. Det er særligt nemt at opdage, hvis reaktionen er sket i forbindelse med, at man har skiftet til et nyt mærke eller en ny type foder.

Hvis der ikke er tale om en særlig type foder, men i stedet foder generelt, så kan det være lidt sværere at skifte. Her anbefaler vi derfor, at man skifter til noget allergivenligt foder, som er udviklet uden mange af de stoffer og madvarer, som ofte kan være synderen.

Andre blogindlæg