Hvad må hunde spise af menneskemad?

I Tottelands blog 0 kommentar

De fleste hundeejere kender nok til de der længselsfulde hundeøjne, som klæber sig fast til en, når man spiser. Og det kan være ganske forståeligt, for den mad, vi selv spiser, er jo anderledes end hundens mad, og den lugter jo lækkert. Så du har nok på et eller andet tidspunkt tænkt, at den godt kunne få lov at smage – måske lige en hurtig bid ved siden af bordet, eller måske nogle af resterne efterfølgende. Vi kender situationen alt for godt.

Men når det kommer til at give hunden menneskemad, så kan man godt komme lidt i tvivl om, hvorvidt det faktisk er godt for den. Vi har tidligere lavet en liste med madvarer, du ikke må give hunden, og den kan give et fantastisk indblik i, hvad du skal undgå. Men hvilke former for menneskemad kan vi roligt fodre vores firbenede ven med?

Hvad må hunde spise af menneskemad?

Du kan faktisk give hunde mange forskellige slags menneskemad, så længe det ikke er overbehandlet eller krydret for meget. Du kan uden problemer give den de fleste former for fisk og kød, da det netop er ting, som hunde er udviklet til at spise. Æg er faktisk også okay at give til hunden, når de er kogte.

Selvom du næppe tænker, at grøntsager er en del af hundens almindelige diæt, så kan du faktisk også give hunden mange forskellige slags grøntsager uden problemer. Med grøntsager kan du også godt tilberede dem ved kogning, uden at det giver problemer for hunden – faktisk vil det i langt de fleste tilfælde gøre fordøjelsen endnu nemmere.

Brød og lignende er heller ikke farligt for hunden, men det er ikke noget, du bør give den alt for meget af.

Undgå overkrydret mad

Selvom meget af det mad, du fodrer hunden med, kan være ganske fint, så kan tilberedningen godt blive problematisk. Det er særligt gældende, når der er tale om mad med mange krydderier, som nemlig kan give hunden nogle problemer med maven. Du bør derfor ikke give hunden krydrede madrester, selvom det måske er madvarer, den normalt godt kan spise uden krydderierne.

Undgå for meget fedt

Du bør heller ikke give hunden mad med alt for meget fedt. Mange hunde vil synes, at det fedtede mad kan være ekstra lækkert, men det kan desværre godt give nogle ret omfattende problemer for hundens mave. Det vil i mange tilfælde lede til diarré, men det kan også give værre problemer, såsom mavebetændelse eller lignende, hvis den konstant får for fedtrig mad.

Der sker dog ikke noget ved at give den en skive flæskesteg til jul eller nogle rester fra grillaftenerne om sommeren – så længe det holdes i en moderat mængde.

Hundemad designet som menneskemad

Der eksisterer også en trend med at lave menneskemad til hunde – i den forstand at maden er lavet med ting, som er beregnet til hunden, men som ligner den mad, vi får. Et godt eksempel er den sjove Trixie Donut, som er designet til at ligne en lækker donut, men som er lavet til at appellere til hundens lugte- og smagssanser, og det er en fantastisk godbid til de specielle dage. I vores udvalg af hundemad finder du mange andre spændende og sjove former for hundemad, som er designet som menneskemad.

Må hunde få menneskemad som normal kost?

Det helt optimale er selvfølgelig at give hunden specifikt hundefoder, men der er mange madretter, hunden gerne må smage. Du skal naturligvis bare huske, at hunden ikke skal overfodres, og at de rester, den får, ikke helt har den næringsbalance, hunden har brug for. Det er derfor okay at give hunden rester af og til, men du bør ikke gøre det hver dag, da det giver en dårlig balance i næringen.

Du kan i princippet godt give hunden en balanceret diæt med menneskemad, men det vil kræve meget planlægning for at sikre, at den får alt det, den har brug for. Og det er netop det, den under normale omstændigheder vil gøre med almindeligt tør- eller vådfoder – og derfor kan det i langt de fleste tilfælde være den bedste løsning bare at holde sig til det næringsfyldte hundefoder til dagligt, og så bare give den menneskemad en gang i mellem, hvis der er lavet noget, den virkelig godt kan lide.

Skab den rette balance

Det kan selvfølgelig godt være lidt svært at vurdere, hvor meget mad hunden skal have, når man begynder at give den rester også. Hvis der er nok rester til et helt måltid for hunden, så kan du sagtens give den dette i stedet, men i nogle tilfælde vil det også bare blive en ekstra tilføjelse til hundens aftensmad. Det bliver nok aldrig helt perfekt, men du bør fjerne en tilsvarende mængde fra dens normale hundefoder, så den ikke kommer til at overspise. Du kan læse mere om, hvor meget mad hunden skal have lige her.

Andre blogindlæg