Hvor længe er en hund i løbetid?

I Tottelands blog 0 kommentar

En hund i løbetid kan i nogle tilfælde godt være en lidt problematisk omgang – både for hund og ejer. Det er nemlig en tid, hvor hunden bliver påvirket meget både fysisk og mentalt, og den kan derfor godt udvise en lidt anden adfærd – og så er der også en risiko for, at der kommer blod mange steder i hjemmet.

Men hvad kan man som ejer gøre for at gøre den tid mere overskuelig? Og hvor ofte, og hvor længe, står det på? Det kigger vi på her.

Hvor længe er en hund i løbetid?

Hundens løbetid, som er den tid hvor en tæve kan blive drægtig, er en del af en cyklus. Der kan naturligvis være variation blandt hunde på baggrund af race og den individuelle hund, men typisk skal man regne med, at det varer ca. 3 uger ad gangen. Det er normalt, at de første to uger af dette foregår med lidt stærkere symptomer, hvor der særligt vil være mere blødning, som dog gradvist vil aftage i perioden.

Hvor ofte er en hund i løbetid?

Man vil typisk opleve, at løbetiden vil opstå ca. hvert halve år, og at det vil fortsætte hele vejen gennem hundens liv. Selvom hunden ikke holder op, som mennesker gør i overgangsalderen, så vil man alligevel i mange tilfælde opleve, at der kommer mere mellemrum mellem perioderne i takt med, at hunden bliver ældre.

Man kan i nogen grad indsætte hundens løbetid i et skema, så man kan holde øje med, hvor langt den er, men også hvor lang tid der omtrent vil være til næste gang, så man kan forberede sig derpå. Der vil dog ikke være en præcis nøjagtighed forbundet med dette, så man må nøjes med et nogenlunde retvisende estimat.

Hvornår kommer en hund i løbetid?

Det afhænger igen meget af hunden, hvor racen naturligvis spiller ind, mens det i høj grad også afhænger af den specifikke hund. Den første løbetid indtræffer normalt i en alder mellem 6 og 12 måneder, og det kan være svært at forudsige dette.

Hundens race spiller ofte ind i den forstand, at mindre hunde generelt rammer løbetiden tidligere end større hunde.

Hvad skal man gøre, når hunden er i løbetid?

Noget af det første, man bør gøre, når hunden kommer i løbetid, er at sikre sig, at den ikke bløder i hele hjemmet. Blødningen er helt naturlig, men derfor kan det stadig godt være et ret stort problem, da men sjældent ønsker blod på tæpper og møbler. Derfor anbefaler vi, at man anskaffer sig nogle hundebleer til tæver, så man kan minimere omfanget af blødningen bedst muligt.

Giv hunden ekstra opmærksomhed i løbetiden

Hundens adfærd vil typisk ændre sig en del i løbet af løbetiden, og derfor kan det også være nødvendigt som ejer, at man er lidt ekstra opmærksom på hunden. Løbetid for hunde medfører symptomer, som blandt andet kan inkludere, at den vil være ekstra opmærksomheds- og kontaktsøgende i denne periode, og det kan derfor være en god ide at tage dig lidt ekstra tid til at lege med den, hvis det er muligt.

Nogle hunde kan også modsat blive lidt mere stille af sig, og det er ikke unormalt, at de også spiser mindre. Det behøver ikke være et tegn på noget problematisk – men du skal være opmærksom på, om det fortsætter efter løbetiden, da det i disse tilfælde kan være et tegn på sygdom, som du bør konsultere en dyrlæge omkring.

Hundens første løbetid kan godt være lidt ekstra hård for hunden, da den jo aldrig har prøvet det før, og derfor er det en god ide at være ekstra opmærksom på den for at sikre, at den har det godt.

Hvad hvis hunden bliver drægtig?

Løbetiden er den tid, hvor hunden kan blive gravid, som ved hunde kaldes drægtig, hvilket naturligvis kan være en spændende, men også omfattende, proces. Ønsker du at vide mere om dette, så har vi en artikel om hvor længe hunden er drægtig, hvor du også finder mere generel information derom.

Man kan naturligvis ønske at få hvalpe både for at beholde dem og for at sælge dem – og så længe hunden er sund og rask, så bør der ikke være problemer ved dette. I skal dog være opmærksomme på, at der eksisterer særlige regler for, hvornår hvalpe må sælges, som I selvfølgelig skal overholde.

Har I andre hunde, hvoraf en eller flere er hanner, så skal I naturligvis være opmærksom på, at disse godt kan finde på at parre sig under tævens løbetid, hvilket naturligt vil lede til drægtighed. Dette kan man undgå ved at kastrere hannerne – og du kan læse alt om kastrering lige her.

Kan man undgå løbetiden?

En løsning på løbetiden er sterilisering. Steriliseringen medfører i sagens natur, at hunden ikke kan blive gravid, men det betyder også, at den aldrig kommer i løbetid. Det kan i mange tilfælde være en enorm fordel, og mange vælger derfor at foretage netop dette.

Der er generelt set ikke nogen større bivirkninger ved steriliseringen, så længe hunden er forholdsvis ung. En bivirkning, som man af og til ser, er at pelsen skifter nuance eller lignende, men vi vil i alle tilfælde anbefale jer, at I snakker med dyrlægen om hele forløbet, hvis det er noget, I overvejer – de vil nemlig kunne forklare dig alt om hvad det indebærer, og hvad det kan medføre.

 

Andre blogindlæg