Hvorfor piver min hvalp?

I Tottelands blog 0 kommentar

Det kan være svært for en lille hvalp at give udtryk for, når der er noget galt. De kan jo ikke kommunikere på samme måde som os, og derfor er de nødt til at gøre det på de måder, de faktisk kan. Og det er ofte ved at pive.

Du vil derfor af og til høre din hund pive, og din første tanke vil ofte være, at der nok er noget galt – og det er faktisk den helt rigtige reaktion. Når hvalpen piver, så er det nemlig ofte fordi der er noget, som gør, at den ikke har det godt, eller noget den gerne vil have dig til at være opmærksom på. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, om der er noget, du kan gøre for den.

Det kan i nogle tilfælde skyldes småting også; hvis hvalpen f.eks. piver mens den hikker, så kan det godt skyldes, at den ganske enkelt er uvant med følelsen; du bør dog stadig holde øje med, om den piver efter hikken er ophørt.

Hvalpen piver fordi der er noget galt

En hyppig årsag til, at en hvalp piver, kan være fordi der er noget galt. Det kan være, at hvalpen ikke har det godt, eller at den måske føler sig utryg. Det kan som ejer godt være svært at fastsætte helt præcist hvad, det betyder, og derfor handler det i høj grad om at være opmærksom på, om der er andre tegn.

Det kan nemlig skyldes, at hvalpen er syg eller på anden måde føler ubehag. Her skal du derfor være opmærksom på, om hvalpen udviser andre tegn på sygdom, som måske kan spore dig ind på, hvad der kan være galt.

Virker hvalpen til at have det skidt, men kan du ikke helt spore dig ind på hvorfor? Så kan det være en god ide at tage en snak med dyrlægen, og lade dem undersøge hvalpen.

Hvalpen kan være utryg

Det kan også ofte ske, at hvalpen piver, fordi den er utryg. Der er mange ting, som er nye for hvalpen, og mange af disse ting kan godt virke lidt skræmmende, når hvalpen ikke har vænnet sig til dem. Her vil det være vigtigt at finde ud hvad, det er, som gør hvalpen utryg.

Uanset om det er noget i hjemmet, nogle nye omgivelser, eller noget tredje, som ligger til grund for utrygheden, så handler det om at hjælpe med at løse problemet. Det kan naturligvis gøres ved at fjerne det fra hvalpens område, men det kan også være en god ide at prøve at vise, at der ikke er nogen grund til at være utryg.

Min hvalp piver når den er alene

Hvis du oplever, at hvalpen piver, når den er alene, så er der en stor chance for, at det skyldes utryghed. Nogle hvalpe har det svært ved at være alene, og det sker i særdeleshed, når der er tale om en lille hvalp, som lige er kommet til et nyt hjem. Derfor kan det være en god ide at tage lidt ekstra tid til at være sammen med hvalpen.

En god måde at sørge for dette er ved at lade hvalpen være i det rum, du er i, når du ikke leger med den også. Hvis den hele tiden kan se eller høre dig, så vil den med garanti føle sig mere sikker.

Min hvalp piver om natten – hvorfor?

Det er heller ikke unormalt at opleve, at man har en hvalp, som piver om natten. Det kan godt være lidt sværere at opdage, fordi man ikke altid selv er vågen på disse tidspunkter – men hvis man opdager det, så kan det være rart at vide hvorfor.

Som udgangspunkt er det ofte af de samme årsager, som hvis den piver om dagen, og det kan derfor være nogle af de samme ting, man skal være opmærksom på.

Uheld om natten

Om natten kan det dog også skyldes, at hvalpen har haft et uheld og er kommet til at tisse på gulvet, tæppet eller et andet sted. I dette tilfælde vil hvalpen pive, fordi den vil gøre dig opmærksom på, at det er sket, og det er derfor vigtigt, at du ikke bliver sur på hvalpen, men at du i stedet trøster den.

Det er lidt sværere for hvalpe at være renlige om natten, og det er noget man langsomt kan træne op. Vi har lavet et indlæg, som går mere i dybden med hvalpens natlige renlighed, hvor du finder mere information og forslag til løsninger.

Hvalpen kan også pive på grund af tandsmerter

I nogle tilfælde vil du også opleve, at hvalpen piver, fordi den har problemer med tænderne. Det kan du særligt opleve, hvis det sker omkring spisetid, og hvis hvalpen virker tøvende, når den står overfor madskålen.

Årsagen til tandsmerterne kan være forskellige ting, men i mange tilfælde vil det med hvalpe være fordi, at den er ved at skifte sine mælketænder ud, hvilket kan være ubehageligt. Hvalpens tandskifte er dog noget, alle hvalpe kommer igennem, og vi har derfor lavet en artikel som netop fokuserer på, hvornår hvalpen skifter tænder. Du kan med fordel læse denne for at få nogle tips til, hvordan dette gøres nemmere for hvalpen.

Tandsmerter kan dog også skyldes, at hvalpen har reelle problemer med tænderne. Dette kan forebygges ved god tandhygiejne, hvor der bruges en hundetandbørste og hundetandpasta – men skulle dette være for sent, så anbefaler vi, at du konsulterer din dyrlæge.

 

Andre blogindlæg