Er det muligt at have hund og kat sammen?

I Tottelands blog 0 kommentar

Du kender nok billedet af, at hunde og katte er fjender; det er noget, vi altid har set i film og serier – og særligt i tegnefilm og børne TV har det været et fast tema. Det ligger også i deres natur, men det behøver slet ikke være sådan derhjemme.

Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at have hund og kat sammen, uden at de bliver uvenner. De kan faktisk nemt blive tætte venner, selvom deres opførsel typisk vil være lidt forskellig. Vi vil her se lidt nærmere på nogle af de ting, man kan opleve, når man har både hund og kat i samme hjem.

Det skal selvfølgelig siges, at det i nogen grad også vil afhænge af den enkelte hund og kat. Du kan godt komme ud for, at nogle hunde ikke er glade for katte, og omvendt, når de mødes i det fri. Men hvis du som ejer har begge, så har du rig mulighed for at hjælpe dem godt på vej.

Hvordan sikrer jeg, at min hund og kat kan være sammen?

I de fleste tilfælde vil det foregå ved, at man i forvejen har en hund eller kat og derefter får den anden. Uanset hviken man har først, vil fremgangen i høj grad være den samme. Der er nemlig nogle ting du kan gøre allerede fra start for at sikre, at det kommer til at gå bedre.

Lad dem have deres eget

Din hund eller kat vil ofte have et sted, de søger hen, når de har brug for ro – og det er vigtigt, at du lader dem have dette. Det er derfor en god ide at sørge for, at den nye hvalp eller killing ikke kommer til at opholde sig der til at starte med.

Det samme gælder, hvis hunden eller katten har noget særligt legetøj eller en bamse, de er glade for. Det er vigtigt, at du lader dem have dette for sig selv, og den nye hvalp eller killing skal derfor ikke lege med det. På den måde kan man undgå, at de ældre kæledyr kommer til at føle jalousi over legetøjet.

Introducer dem for hinanden

Det er naturligvis vigtigt, at de to kæledyr introduceres for hinanden, så de kan vænne sig til at være sammen. Det er en god ide at sørge for, at dette sker stille og roligt, og at det ikke går for hurtigt eller bliver for meget. Du skal derfor være opmærksom på, at de begge er trygge ved situationen, og at de ikke bliver trætte at hinanden.

Det kan særligt være overvældende for hvalpen eller killingen, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på tegn fra den, hvis den skulle være utryg ved situationen. Af samme årsag skal du også sørge for, at den ældre hund eller kat ikke bliver for vild, da det hurtigt kan blive meget overvældende.

Hundens race kan spille ind

Som vi nævnte i starten, så kan det i høj grad også afhænge af den individuelle hund og kat. Nogle hunderacer kan også være mere tilbageholdende overfor andre dyr, og du kan derfor godt opleve, at den på baggrund af dette måske får lidt sværere ved at acceptere katten.

Hvis hunden er den nye tilføjelse til familien, så kan du med fordel vælge en race, som er glad for andre dyr, og som ikke er så aggressiv, da dette i høj grad vil hjælpe. Det handler dog også meget om opdragelsen af hvalpen, som du kan læse mere om her.

Husk at give dem begge opmærksomhed

Hvis du har en hund eller kat som er vant til at være det eneste kæledyr i familien, så kan du godt opleve, at de vil være en smule jaloux, når de nu skal til at dele opmærksomheden – ligesom man også ser ved børn. Derfor er det meget vigtigt, at du fortsat giver hunden eller katten opmærksom, så den ikke kommer til at føle sig overset eller tilsidesat.

Du kan eventuelt bruge noget af denne tid på at introducere den for hvalpen eller killingen, hvor du er opmærksom på begge dyr og sørger for, at de begge føler sig inkluderet.

Det vil tage noget tilvænning

Du skal dog ikke forvente, at det nødvendigvis vil fungere helt fra start. Den ældre hund og kat kan godt blive jaloux og have lidt svært ved at acceptere det nye familiemedlem. Og ligeledes kan den nye hvalp eller killing godt være tilbageholdende eller endda en smule skræmt ved det større dyr.

Det er derfor vigtigt, at du giver dem tid til at vænne sig til hinanden, og accepterer at de måske ikke vil enes helt fra start. Der er mange familier med hunde, som introducerer en kat, og i langt de fleste tilfælde kommer det til at fungere.

Andre blogindlæg