Har hunde tidsfornemmelse?

I Tottelands blog 0 kommentar

Når du tager afsted på arbejde om morgenen, så overlader du ofte hjemmet til hunden. Her får den friheden til at gøre de ting, den har lyst til – indenfor de rammer, som er sat for den. For nogle hunde betyder det, at de kan lege og udforske ting hele dagen, for andre betyder det en god, lang lur indtil du kommer hjem igen. Men har du nogensinde tænkt over hvordan hunden opfatter tiden, du er væk?

Har en hund tidsfornemmelse?

Det er faktisk et emne, som har været diskuteret i mange år. Vi kender jo selv til tid som et koncept, men det er ikke noget, man umiddelbart kan lære en hund på samme måde, så hvordan registrerer de i forhold til tid?

Vi er ofte meget hurtige til at antage at hunde forstår ting, men i langt de fleste tilfælde handler det faktisk bare om, at de lærer ud fra handlinger og konsekvenser. En hund ved for eksempel ikke nødvendigvis hvad ”Sit” betyder – men den ved, at den tidligere har været belønnet for at sætte sig, når det bliver sagt, og derfor ved den gennem associering, hvad den skal gøre, ved denne kommando.

Hunden ved derfor ikke hvornår, du kommer hjem fra arbejde – men den ved, at du gør det, fordi du altid har gjort det. Det er nemlig noget, man skal træne hunden til at forstå, så den ikke får separationsangst, når du ikke er hjemme. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe dette an, så har vi skrevet en artikel om at træne din hvalp til at være alene hjemme, hvor du kan få nogle gode tips og tricks til hvordan, du kan gøre denne træning lettere.

I hvilket omfang har hunde tidsfornemmelse?

Hunde kan naturligvis godt forstå, at tiden går. De kender til morgen og aften, og de ved hvad det betyder for deres dagligdag.

Men forskere mener, at hunde opfanger tidens gang på en lidt anden måde end vi mennesker. Der er nemlig en teori om, at hunde ved hjælp af duftspor i luften kan danne sig et billede af, hvor længe du er væk. Det menes i denne forstand, at den gradvist kan fornemme, at luftsporet bliver svagere – og den kan derfor lære hvornår, du snart er hjemme igen, da duftsporet vil have nået et bestemt niveau på det tidspunkt.

På denne måde har hunden en mulighed for at vide, hvor lang tid der er, til du kommer hjem igen; dette er ikke den mest præcise måde at måle ting, men undersøgelser har faktisk vist nogle ret imponerende resultater i forbindelse med det. Der tages dog ikke højde for, at der kan være en variation i, hvor længe du er væk – måske handler du ind på vejen hjem, eller måske er der bare meget trafik.

Andre sanseindtryk

Det er en af de teorier, som forklarer hvorfor nogle hunde altid står klar, når man kommer hjem. Der kan være andre faktorer også, som kan stå bag dette fænomen. I nogle tilfælde kan det ganske enkelt være, at hunden kan lugte dig på afstand, men det kan også være tilfældet, at den hører din bil komme hjem, at du smækker med døren eller andre lignende lyde, som hundens sanser opfanger.

Tidsfornemmelsen bygger på erfaring associering

Hundens tidsfornemmelse bygger i høj grad på de erfaringer, den har gjort sig, ligesom det er tilfældet for meget af den almindelige træning med en hund. Derfor kan det være noget, som tager lidt tid at opbygge, og det er ikke altid noget, hunden måske helt er klar til at forstå. Det kan være svært at sætte et præcist tal på, hvornår hunden er klar til at være alene hjemme, uden at den bliver bange for, at du er forsvundet.

Ønsker du at vide mere om de særlige ting, som adskiller hundenes sanser fra vores egne? Så kan vi anbefale dig at kigge på vores artikel om hundens evne til at se om natten, og måske også vores artikel om det gamle spørgsmål om hvorvidt hunde kan se farver.

Andre blogindlæg