Hund og baby – tips til at skabe den bedste start på venskabet

I Tottelands blog 0 kommentar

At få en baby er en af de største ting, man kan opleve i livet. Det er en glæde for hele familien, men det bringer naturligvis også en omvæltning af hele hverdagen. Og det kan det faktisk også gøre for hunden, som jo netop er en del af familien.

Der er ingen tvivl om, at der kan opstå et fantastisk venskab mellem den lille nye baby og familiens hund, og det kan lede til mange års glæde for begge. Derfor er det vigtigt, at man som ejer og forælder gør alt, man kan, for at sikre, at det hele kommer til at gå godt. Vi vil derfor se lidt nærmere på, hvordan man griber situationen an her.

Du kender selv din hund

Der vil altid være forskel i måden, forskellige hunde vil reagere på, og det afhænger af både race og personlighed hos hunden. Det er dig, der bedst kender din hund, og du kan derfor bedre vide, hvordan hunden vil reagere og opføre sig.

De råd vi giver i denne artikel, er derfor vejledende – og hvis du mener, at din hund har brug for at tingene gøres på en anden måde, så er det helt okay. Men bemærk dog, at den i nogen grad godt kan vise en lidt anden adfærd i disse situationer.

Selvom du kender din hund godt, så er det vigtigt, at du ikke lader hunden og babyen være alene sammen. Både hunde og babyer kan være en smule utilregnelige, og det kan godt medføre nogle negative situationer. Hold derfor altid hunden under opsyn, når den er i nærheden af babyen.

Det er vigtigt at være opmærksom på hunden

Som nævnt ovenfor, så der kan være stor forskel på, hvordan hunde reagerer i disse situationer – ligesom det også kan med ældre søskende. Det kan dog være lidt sværere at forstå hundens reaktioner og kommunikation, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på de signaler, den sender.

Der vil nemlig være mindre opmærksomhed til hunden, når der er kommet en lille baby. I mange tilfælde vil det ikke være et problem, da hunde ofte også er helt vilde med babyer, men i nogle tilfælde kan man desværre opleve, at en hund er jaloux på en baby, og det kan blive et problem.

Det er derfor en god ide at sikre, at hunden stadig får den opmærksomhed, den har brug for. Det er nemlig synd, hvis hunden kommer til at føle sig tilsidesat, og at den potentielt begynder at se babyen som en konkurrent.

Forberedelse

Der er nogle ting, du kan gøre for at forberede hunden bedst muligt til at der kommer et nyt familiemedlem. Noget af det vigtigste vil være, at hunden er opdraget ordentligt, og at den ikke bliver alt for vild omkring den lille. Her kan det hjælpe, hvis den også er ekstra god til at adlyde kommandoer, fordi du nemt vil kunne få den til at stoppe uønsket adfærd.

Hunden skal have et sted at finde ro

Det er også vigtigt at hunden altid har et sted, den kan søge hen, når det hele bliver lidt for meget. Der sker meget, når der kommer en baby til, og det kan være enormt spændende for hunden også, men der vil typisk komme et punkt, hvor det bliver lidt overvældende.  

Det kan både være på grund af babyen i sig selv, men der kommer ofte også mange mennesker på besøg, og der vil være ændringer i hverdagen, og det kan godt virke stressende for hunden. Derfor er det vigtigt, at den altid har et at gemme sig lidt, når der er brug for ro. Det kan være dens almindelige hundeseng, men det kan også f.eks. være en lækker hundehule, som giver lidt mere ly fra omgivelserne.

Når babyen er kommet hjem

Når fødslen er overstået og babyen er kommet hjem, så vil der starte en ret hektisk hverdag for hele familien. Der er mange ting, som pludselig vil ændre sig, og der kan godt opstå nogle stressende situationer. Det kan også være gældende for familiens firbenede medlem.

Husk de daglige rutiner

Selvom der netop kommer denne store omvæltning i de daglige rutiner, så er det vigtigt, at man stadig holder fast i dem, som er vigtige for hunden. Hvis hunden har været vant til at få mad på specifikke tidspunkter, eller at gåturen altid ligger lige efter maden, så er det vigtigt, at man fortsætter med disse.

Hunden kan nemlig få en stor tryghedsfornemmelse fra disse rutiner, og den kan have svært ved at forstå årsagen til, at de pludselig bliver ændret. Derfor er det vigtigt, at du husker de rutiner, som hunden er vant til i sin dagligdag, og at du så vidt muligt stadig kan følge dem, selvom babyen nok tager en stor del af tiden.

Introducer hunden og babyen

Der er mange, som ser frem til det første møde mellem hund og baby, og det er god grund til. I de fleste tilfælde vil hunden nemlig være lykkelig, nærmest ekstatisk, og den vil uden problemer acceptere den nye familietilføjelse. Mange hunde udvikler allerede fra start en form for bånd med babyen, hvor de vil gøre alt for at beskytte den, og det er en smuk ting.

Når du introducerer dem for hinanden, er det dog vigtigt, at du prøver at holde det så roligt, som muligt. Nogle hunde er meget energiske, og de kan gå helt i selvsving i disse situationer – og den ekstremt energiske hund kan godt virke overvældende for babyen.

Det er også vigtigt, at du sørger for, at hunden ikke begynder at gø, da det meget hurtigt kan gøre babyen skræmt eller ked af det. Du bør heller ikke lade hunden slikke på babyen, selvom det ofte kan være et tegn på kærlighed fra hundens side – det kan være ret uhygiejnisk, og en baby kan være meget følsom.

Vær rolig i dagligdagen

Vi erkender, at det måske til tider godt kan være lidt svært, men det er vigtigt, at I bevarer så meget ro i hjemmet, som muligt. Hunden kan nemlig være gode til at opfange de lidt stressede signaler, som en hektisk dag kan bringe, og det kan godt påvirke dens humør også. Du kan derfor opleve, at hunden bliver stresset, fordi I er – og det kan blive lidt svært at håndtere.

Så både for jeres egen skyld, men også for hundens skyld, er det en god ide at tage tingene som de kommer og ikke blive alt for stressede. Hvis tingene bliver lidt hektiske, så er det en god ide at bruge lidt tid sammen med hunden, når der falder ro på igen – for på denne måde kan hunden nemlig indse, at situationen er okay, og at den ikke har grund til at blive stresset.

Hvad gør man, hvis hunden ikke kan acceptere babyen?

I enkelte tilfælde kan man opleve, at hunden ikke er vild med, at der kommer en baby i huset, og at den måske endda reagerer aggressivt overfor situationen. Det kan være, at hunden knurrer af babyen, eller endda at hunden snapper efter babyen.

Hvis dette er tilfældet, så er det ekstremt vigtigt, at du får styr på situationen så hurtigt som muligt. Det første, du skal gøre, er naturligvis at sørge for, at hunden ikke er i nærheden af babyen, og at du gør det klart for den, at du ikke vil acceptere denne adfærd.

Få rettet op på hundens adfærd

Det kan være en svær situation at løse, og det kan i mange tilfælde være en fordel at snakke med en professionel om hvordan, man bedst griber situationen an. Tag eventuelt en snak med din dyrlæge, som måske kan henvise dig til en ekspert, som kan hjælpe med adfærdstræningen.

Selvom hunden er godt opdraget, så kan denne type episode stadig ske; det er en uvant situation, og det er ikke noget, man direkte kan træne hunden til – og i mange tilfælde ville man aldrig forestille sig, at det kunne ske. Derfor er det vigtigt, at man agerer med det samme, når det sker.

Andre blogindlæg