Hvor meget mad skal en hvalp have?

Der er mange fantastiske ting ved at få en ny hvalp. Der kommer en energi og glæde i hjemmet, som kan være svær at overgå. Men der er også mange ting, nye hundeejere pludselig skal til at sætte sig ind i. Og en af dem er hvalpens spisevaner og -behov.

For hvor meget mad skal en hvalp have om dagen, når den bruger så meget energi, og hvordan er man sikker på, at den får nok at spise – uden at den får for meget?

Det kan godt være en lidt svær opgave, og det er selvfølgelig svært at give et konkret svar, da det jo afhænger meget af hvalpens størrelse og race. Men vi har sammensat denne artikel for at give dig lidt hjælp til opgaven, så du kan få en god fornemmelse for, hvor meget hvalpen har brug for at spise, og så du kan få svar på nogle af de mange spørgsmål, du nok har.

Hvis du står og skal have en ny hvalp, så kan du med fordel også tage et kig på vores guide til, hvad man bør købe til den nye hvalp. Så kan du nemlig være sikker på, at du er klar til hvalpen.

Det er vigtigt, at hvalpen fodres korrekt

Med en hvalp oplever man ofte en meget hurtig vækst i det første leveår, og en voksende hvalp har brug for næringsstoffer til at hjælpe med at holde væksten i gang, så man er sikker på, at den vokser, som den skal. Den har selvfølgelig også brug for en masse energi til at komme gennem dagen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at den får foder nok, men også at der er næring nok i foderet. Derfor er det en god ide at vælge særligt hvalpefoder, som nemlig er udviklet til at hvalpen får det, den har brug for.

Ro til at spise

Det er også vigtigt, at en hvalp får ro til at spise, da afbrydelser godt kan få den til at holde op; hvis der for eksempel sker noget spændende, så kan det være, at det er mere interessant for hvalpen end det er at spise, og derved får den ikke den mængde mad, den bør. Du bør derfor aldrig forstyrre hunden, når den spiser - og det er vigtigt, at børn i husstanden også forstår, at de skal lade hvalpen spise i fred.

Hvor meget foder skal en hvalp have?

Mængden af foder afhænger naturligvis af størrelsen. Der kan være stor forskel på, hvor meget store og små racer fodres, og det er helt naturligt, at store racer har brug for mere mad end små racer. Der skal mere mad til for at sikre, at en stor hund får den rette energi og næring - men man skal også passe på, at man ikke fodrer dem for meget.

Det kan i nogle situationer være fristende bare at lade hunden selv vurdere mængden af foder, men det kan i nogle tilfælde lede til overspisning, som også giver helbredsmæssige problemer - og nogle racer har større tendens til dette end andre.

Du finder ofte en anvisning på hvalpefoder

Ofte finder du anvisninger på hundefoder, hvor det vil fremgå hvor meget, hunden bør fodres, og det kan typisk være baseret ud fra både hunderacer og vægt - der vil ofte være angivet hvor mange gram foder, den bør få ud fra dette. Det giver dig et godt indblik i hvor meget, du bør fodre en hvalp, så den kan få den anbefalede mængde foder.

Undgå vægtproblemer

I forbindelse med fodring bør du selvfølgelig holde øje med, om hvalpen spiser maden, men også om den begynder at blive enten tynd eller tyk - og er dette tilfældet, så kan det være en god ide at regulere hvalpens fodring. I disse situationer kan det også være en god ide at konsultere en dyrlæge, så man er på den sikre side.

Hvor tit skal man fodre hvalpen?

Voksende hvalpe har generelt behov for at blive fodret på de samme tidspunkter som mennesker - og det betyder typisk tre måltider om dagen for de små hvalpe. Ved at fodre den tre gange dagligt kan man nemlig sikre, at den får energi nok til at holde sig kørende, mens man også undgår, at den bliver sulten i løbet af dagen.

I nogle tilfælde kan man godt skifte dette til at fodre den to gange dagligt efterhånden som den bliver ældre. Du skal dog stadig sikre, at foderet er passende til hundens behov, så du sikrer en optimal vækst, uanset om der er tale om tre eller to måltider.

Du kan naturligvis vælge at variere den mad, du ønsker at give hunden. Det kan jo godt være mere spændende for hunden, hvis den ikke altid får det samme foder, og det kan være en god ide at variere det. Det kan også hjælpe med at få en hvalp til at vænne sig til forskellige slags foder og smage, hvilket kan være en stor fordel på længere sigt.

Hvornår skifter man til almindeligt hundemad?

Det er en god ide at sikre, at en hundehvalp får det rigtige hvalpefoder, så den får alt det, den har brug for. Men i takt med at hunden vokser, vil det være nødvendigt at skifte over til voksenfoder, hvor der er nogle andre næringsstoffer, mineraler og andet, hunden har brug for. Men hvornår holder hunden op med at være en hvalp, og hvornår skal den fodres som en voksen hund?

Typisk siger man, at man bør skifte til voksenfoder, når en hvalp har nået 75-80% af sin voksenvægt, men det kan være meget vejledende. Det kan være svært at vurdere, da alle racer er forskellige, og det kan måske være nemt at vurdere ved store hunde, hvorimod små hunderacer godt kan være lidt sværere at fastslå størrelsen på.

Er du i tvivl, så kan det være en god ide at høre dyrlægen ad, da de typisk har gode råd at byde ind med.

Hvilket foder bør man give sin hvalp?

Vi anbefaler altid, at man fodrer sin hvalp med særligt hvalpefoder, så man kan sikre en korrekt fodring. Men der vil stadig være forskel på, om man giver den våd- eller tørfoder, og der kan være stor forskel på, hvad en hvalp vil foretrække.

Det kan derfor være en god ide at prøve sig lidt frem med nyt foder af og til, så man kan introducere hvalpen for noget nyt. Måske finder du endda ud af, at det nye foder bare falder meget bedre i hvalpens smag.

Hvad gør man, når hvalpen er kræsen?

Ligesom med mennesker, så kan en hundehvalp godt være kræsen, og det kan være svært at gøre noget ved. Det kan desværre også i nogle tilfælde være svært at vurdere, og derfor er det vigtigt, at du holder øje med, om hvalpen spiser nok mad. Du bør derfor altid være i nærheden, når det er tid til at fodre din hvalp, så du sikrer, at den spiser nok.

Hvis du oplever, at hvalpen spiser mindre foder, fordi den ikke kan lide det mad, den får, så er det naturligvis nødvendigt at skifte foder. Så kan man nemlig sikre, at den får nok at spise.

Det kan af og til godt kræve lidt tilvænning, når hvalpen introduceres for det nye foder, men det kan også hurtigt blive en ny favorit.

Hvad med godbidder?

Selvom hunden får flere måltider i løbet af dagen, så vil der jo også være nogle tidspunkter, hvor der kan være plads til lidt ekstra. Her er der tale om godbidder. Man giver typisk en godbid i forbindelse med træning, eller hvis man bare synes, at hunden fortjener lidt ekstra for at se så sød ud.

Forskellige godbidder til forskellige racer

Der er forskel på godbidder, blandt andet om de er egnet til store eller små racer. Typisk vil det heldigvis være nemt at se, da størrelsen på disse godbidder vil være en nem indikator; små godbidder passer bedste til små hunde, som kan have svært ved at spise de større stykker - hvorimod hvalpe af store hunderacer typisk vil blive gladere for en større godbid.

Er der forskel på godbidder til hvalpe og voksne hunde?

Der er faktisk forskel på dette, og du bør derfor altid sikre dig, at de godbidder, du vælger, er egnet til hvalpe. Det handler både om størrelsen på godbidderne, men godbidder til hvalpe vil typisk også indeholde mindre protein, som netop gør dem sundere for en hvalp, som ikke har brug for helt så meget protein.

Perfekt til træning

Godbidder er et fantastisk incitament for både hundehvalpe og voksne hunde, når man gerne vil lokke dem til at lære noget nyt. Hvalpene lærer nemlig hurtigt, at der er belønninger involveret, når man gør noget godt - og for de fleste hunde har dette stor betydning for deres interesse i at lære nye ting. Det er også et fantastisk middel i forbindelse med opdragelse af hvalpe. Du kan læse mere om hvalpeopdragelse her.

Er der noget, jeg ikke må fodre min hvalp med?

Der er nogle former for madvarer, som man absolut ikke bør give en hund. Typisk bør man jo holde sig til almindeligt foder til hvalpe, men man kan jo blive fristet til at lade den prøve noget nyt. Vi har derfor lavet en oversigt over, hvad du ikke få fodre din hvalp eller voksne hund med. Du finder vores guide til, hvad hunde ikke må spise her.

Andre blogindlæg