Hvorfor tager min hund min hånd i munden?

I Tottelands blog 0 kommentar

Du har nok oplevet, at din hund prøver at tage din hånd i munden. Den bider dig ikke, men den bruger alligevel munden til at gribe fat om din hånd. Der kan være vidt forskellige årsager til det, men i nogle tilfælde vil der faktisk ikke engang være en årsag som så. De mest typiske årsager er dog enten at hunden gerne vil have noget, eller at den prøver at fortælle dig noget – så det handler om at finde ud af, hvad hunden prøver at sige.

Hunden er utryg

Hvis hunden tager din hånd i munden, så kan det i nogle tilfælde skyldes, at den er utryg eller stresset, og at den har brug for dig. Det kan være, at den har brug for at blive trøstet eller beroliget, og den har derfor søgt hen imod dig. Du kan derfor med fordel snakke roligt til den og klappe den, så den ved at alting er okay, og at den ikke skal være urolig. Det sker særligt med hunde, som er nervøse eller har problemer med angst eller stress, og det kan være en god ide at sikre mod dette i fremtiden.

En af måderne, du kan hjælpe en urolig eller nervøs hund er ved at give den et sikkert sted, den kan søge hen, når den har brug for det. Her er en hundehule eller en donutseng et godt valg, fordi de tilbyder lidt mere aflukkede omstændigheder, hvor hunden kan føle sig ekstra tryg. Et hundebur kan også være et fantastisk valg, da det giver et sikkert og trygt sted for hunden.

Det kan skyldes hundens tænder

En af årsagerne kan også være, at hundens tænder driller. Det er særligt tilfældet for hvalpe, når de er i gang med at skifte tænder, som er en tid hvor de godt kan lide at bide i alt. Dette kan man nemt klare med et lækkert bidelegetøj, som giver den modstand, hvalpen søger, mens det også er spændende at bide i.

Er der ikke tale om en hvalp, så kan det være et tegn på tandproblemer. Her bør du kigge lidt nærmere på hundens tandpleje for at sikre, at der ikke opstår problemer med hundens tænder og mulighed for at tygge.

Måske ønsker den at vise dig noget

En typisk årsag til, at hunden tager din hånd i munden, kan også være, at den ønsker at vise dig noget. I disse tilfælde vil du ofte opleve, at den prøver at trække lidt i din hånd også, fordi den prøver at lede dig hen til noget, den mener, du skal være opmærksom på. Måske har den ødelagt noget, eller måske har den bare fundet noget spændende, som den gerne vil dele med dig.

Det er som udgangspunkt ikke en god ide, at hunden tager fat i folks hænder eller tøj, og begynder at trække i dem. Det kan nemlig være ubehageligt for nogle, særligt hvis de ikke er vant til hunde – for så kan de godt tro, at hunden er ved at bide dem, og det kan skræmme dem, hvilket særligt vil være tilfældet med børn. Du bør derfor opdrage hunden til ikke at søge opmærksomhed på denne måde.

Mangler den mad eller vand?

Det kan også være, at hunden prøver at fortælle dig, at den mangler mad og vand. I disse tilfælde vil den typisk prøve at trække dig hen til sin madskål, for at vise dig, at den er tom. Hvis hunden trækker dig hen til en mad- eller vandskål, som ikke er tom, så kan det skyldes, at den er sulten, men ikke kan lide maden. Det vil typisk ske i forbindelse med et skift i hundens kost, og du skal derfor være opmærksom på denne salgs tegn, hvis du for nyligt har indført en ny kost til hunden. Er dette tilfældet, så anbefaler vi, at du prøver dig frem med andet hundefoder, så den får noget, den kan lide.

Det kan også bare være et tegn på, at den er glad for dig.

Hvis hunden tager din hånd i munden, så kan det faktisk også godt skyldes, at den bare vil vise, at den er glad for dig, og det er særligt gældende, hvis den også slikker på dig. Det er nemlig en måde, nogle hunde foretrækker at vise dette på, og derfor kan det være et meget psoitivt tegn. Det er dog stadig ikke den bedste form for adfærd, og det er derfor en god ide at vænne den af med det – men du skal på samme tid vise, at du er glad for dens opmærksomhed. Vi kommer lidt dybere ind på dette i vores guide til opdragelse af hunden.

Andre blogindlæg