Hvornår stopper hvalpe med at bide og hvorfor gør de det?

I Tottelands blog 0 kommentar

Hvalpe bider i ting. Nogle hvalpe bider i stort set alle ting, de finder, mens andre bare bider lidt i hinanden, deres ejere og andre ting, som de interagerer med. Men hvad er årsagen til, at en hvalp bider i alt, og hvordan får man dem til at holde op? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Hvorfor bider hvalpe?

Der er mange forskellige årsager til, at hvalpe bider i ting. Men du skal være opmærksom på, at det næsten aldrig er for at være ondskabsfulde eller for at skade andre. Det handler i høj grad om socialisering og udforskning, men i nogle tilfælde også for at slippe af med ubehag.

Hvalpen udforsker verden

Når hvalpe udforsker verden ved at bide i ting, så er det en grundlæggende del af deres måde at opdage og forstå omgivelserne på. Hvalpe bruger deres mund som en form for redskab til at indsamle information om teksturer og smage omkring dem. Det foregår på samme måde som vi bruger vores hænder, når vi selv undersøger ting. Da hvalpen netop ikke har hænder, så er den nødt til at bruge munden, hvor de små hunde har en særligt veludviklet følesans i deres læber og tunge.

Når denne udforskning står på, så vil hvalpen også undersøge om mange ting er spiselige. Det er særligt, hvis tingene lugter godt, og det resulterer ret ofte i, at den lille hvalp får spist nogle ting, som den ikke burde. Det kan i nogle tilfælde være et problem, og det er derfor vigtigt, at du sørger for, at hvalpen ikke udforsker områder, hvor der er skarpe eller giftige ting, som den ved et uheld kan sluge.

Hvalpes leg og socialisering

Du vil også opleve, at hvalpe bider hinanden og andre, når de leger. Man ser det i særdeleshed med små hvalpe, når de stadig er sammen med deres søskende, men det vil også ofte være tilfældet efterfølgende, og de vil typisk også bide lidt i deres ejere, når de leger.

Denne type bid er typisk ret blid, og de vil generelt ikke bide hårdt nok til, at det reelt set gør ondt. Det er en vigtig måde for hvalpen at lære at kontrollere deres bidestyrke, ligesom det også er en god måde at lære om kropssprog og hvordan andre reagerer, og hvad der sker, når man bider i ting. Igen har hvalpene ikke hænder, og det er derfor den eneste måde, de kan tage fat i ting eller hinanden. Det er derfor en god måde for hvalpen at lære hvor meget, eller hvor lidt, den skal bide for at samle ting op og sådan.

Det er ikke sådan hvalpen skal kommunikere med mennesker

Her er det vigtigt som ejer at lære hvalpen, at den ikke måde bide i mennesker og andre dyr. Selvom det er en normal måde for en hund at kommunikere på, så er det ikke noget, som fungerer helt så godt med mennesker, og selvom du måske selv er ganske tryg ved det, så vil hunden møde mange mennesker, som ikke kan lide det.

Det er i særdeleshed gældende, hvis hunden er sammen med børn, som ikke altid kan forstå, at det bare er hundens måde at kommunikere på, og det er derfor helt naturligt, at børnene bliver bange i disse situationer. Det kan lede til, at børnene får et dårligt forhold til hunde, eller endda bliver bange for hunde som helhed, og det kan være et problem, som følger dem hele livet.

Det er derfor vigtigt, at du lærer din hvalp ikke at bide i andre, og at du holder øje med hvalpen, når den leger med børn. Dette er en god regel generelt, da både hvalpe og børn kan være meget uforudsigelige, og derfor kan der hurtigt opstå problemer, hvis en af parterne gør noget, som den anden ikke er forberedt på.

Tænderne kan være ømme

Du vil også opleve, at en hvalp bider i ting, hvis dens tænder er lidt ømme. Det er meget normalt, særligt når der er tale om enten nye eller løse tænder. Når hvalpen er ca. 4-6 måneder vil den skifte sine hvalpetænder ud, som du kan læse mere om her.

Dette er meget normalt, og man ser det faktisk også ved små børn, som også bider i ting, når deres tænder er ved at vokse ud – ganske enkelt fordi det er en ubehagelig følelse. Når hvalpen begynder at få tænder, så er det vigtigt, at du begynder at arbejde på hvalpens tandpleje, så du er sikret, at dens tænder altid er i god stand – og her er en hundetandbørste en vigtig del at udstyret.

I disse situationer kan et bidelgetøj være den perfekte løsning for hvalpen, da disse er spændende at bide i.

Hvornår stopper hvalpe med at bide?

Der kan være meget stor forskel på dette, men man vil i de fleste tilfælde opleve, at hvalpen begynder at bide markant mindre fra perioden 6 – 12 måneder. Dette er en ganske naturlig udvikling, og det skyldes, at hvalpens tænder på dette tidspunkt er færdige med at gro ud, og derfor oplever den ikke samme ubehag i tænderne, som normalt kan få en hvalp til at bide.

Du skal dog være opmærksom på, at det generelt ikke får hvalpen til at stoppe helt med at bide, og at det ikke vil være alle hvalpe, som holder op med at bide af sig selv. Derfor er det vigtigt, at du hjælper med at mindske denne adfærd fra hvalpen, så den lærer, at den ikke måde bide i ting. Med træning kan du som udgangspunkt godt forvente, at hvalpen generelt stopper helt med at bide efter det første år.

Min hvalp bider – hvordan træner jeg den til at stoppe?

Det er vigtigt, at du lærer din hvalp ikke at bide, og det handler i høj grad om at få hvalpen til at forstå, at dette ikke er en opførsel, som du accepterer. Det hjælper dog ikke at råbe eller at skælde hvalpen ud, da dette generelt ikke har lærende effekt på hvalpen, og det får den oftest bare til at blive bange for dig.

Det er generelt en god ide at give udtryk for, at du synes det er ubehageligt, når den bider. Det kan f.eks. være ved at lave en forskrækket lyd eller lignende – for hvalpen ønsker ikke at gøre dig ondt. Hvis hvalpen bider, når I leger, så bør du faktisk stoppe legen med det samme i en lille periode, hvor du med fordel også kan ignorere hvalpen.

Det viser nemlig den lille hund, at du ikke anerkender denne måde at lege på, og at det derfor stopper med at være sjovt. Det er vigtigt, at du gør dette hver gang, indtil hunden lærer det. Hvis hunden bliver for ivrig i sin bideleg, så er det også en god ide at sætte den i time-out i en times tid.

Det er vigtigt at være konsekvent i disse tilfælde, så hvalpen forstår, hvad problemet er. Hvis du kun gør det noget af tiden, så sender du nemlig lidt forkerte signaler, og det hjælper ikke med indlæringen.

Ønsker du at vide mere om at opdrage hvilken, så tjek vores guide til hvalpe-opdragelse her.

Min hvalp bider hårdt, hvad gør jeg?

Hvis din hvalp bider hårdt, så tyder det på, at tegn på, at den ikke har lært at kontrollere sit bid, eller at den ikke forstår, at det gør ondt. Hvis din hvalp bider i fingre eller lignende, så kan det godt være i leg eller for at socialisere, men det kan godt gøre ondt, hvis den gør det for hårdt. Du skal derfor gøre som beskrevet ovenfor, for at lære den, at den ikke måde bide. Hvis det ikke hjælper, så er det værd at konsultere en dyrlæge eller anden ekspert.

Hvordan undgår jeg at min hvalp bider i snoren når vi går?

Gåturen er typisk et tidspunkt, hvor hvalpen bliver meget ivrig, og den kan derfor godt finde på at trække eller bide i snoren. Det er selvfølgelig ikke noget, den bør gøre, og det er derfor vigtigt at lære hvalpen at gå pænt. Vi har en guide til at lære hunden at gå i snor, som du med fordel kan bruge til at løse problemet, men i mellemtiden kan det være en god ide at sikre, at du har en stærk og holdbar hundesnor, så hvalpen ikke bider igennem og slipper fri.

Hvad sker der hvis hvalpen ikke stopper med at bide?

Det er vigtigt, at du får hvalpen til at stoppe med at bide – for der kan være nogle gruelige konsekvenser, hvis du ikke gør. Hvis hvalpen ikke lærer, at det er forkert at bide, så kan du godt komme ud for, at den gør det ved andre mennesker eller dyr, og det kan i værste fald ende med at den forårsager skade på dem ved at gøre det.

Særligt med børn, som ikke altid er nemme for hunden at forstå, kan det være et problem at hunden vælger at bide, for det kan både forårsage fysisk skade på barnet, men også give dem en traumatisk oplevelse, som vil følge dem resten af livet.

Du skal også være opmærksom på, at en hund, som har bidt en person, i langt de fleste tilfælde vil stå til at blive aflivet. Hunden vil derfor ikke kun skade andre, når den bider, men det vil også have konsekvenser for hunden selv.

Andre blogindlæg