Der er mange ting, som bare smager meget bedre, når de er hjemmelavet. Det giver bare en helt særlig smag og fornemmelse, som overgår alt det færdiglavede, man kan købe i butikkerne. Men det kan faktisk også være det samme for hunden – og du kan faktisk godt lave hjemmelavet hundemad, som måske ender med at blive hundens favorit.
Men nu er du nok i tvivl om hvad, man faktisk kan lave til hunden. Det er jo ikke alle ting, en hund kan spise, og der er jo også nogle ting, den har brug for i maden. Vi har derfor skrevet denne artikel, hvor vi kigger lidt nærmere på netop dette.
Hvilke fordele og ulemper er der ved hjemmelavet hundemad?
Som nævnt ovenfor, så kan man godt lave noget mad, som måske lige præcis falder i hundens smag. Det kan derfor være noget, man laver til hunden ved særlige lejligheder, men der kan også være andre fordele. Det er faktisk muligt at lave mad, som er billigere end det, man køber, som samtidig lever op til de ernæringsmæssige krav, som hunden har.
En ulempe kan dog være, at det netop er svært at leve op til disse krav. Hundefoder, som det vi har i vores udvalg, er designet til at give hunden den næring, og de stoffer, den har brug for – og det kan være svært at ramme denne balance i hjemmelavet mad. Der sker selvfølgelig ikke noget ved, at man af og til ikke lever helt op til dette, og du kan derfor sagtens give hunden et særligt måltid en gang i mellem.
Hunden har typisk brug for mere end ét måltid om dagen, og derfor kan du kombinere hjemmelavet mad med almindeligt hundefoder, hvis du vil gøre det nemmere at opnå de almindelige næringsrammer.
Hvad må man komme i maden?
Det er typisk en god ide at bygge hjemmelavet hundemad op omkring proteiner i form af kød, som ofte er fra fisk, kyllinger, svin eller køer. Det giver netop den protein, som hunden har brug for, og det giver også typisk en god smag for hunden. Dertil kan man supplere med diverse grøntsager for at give fyld og vitaminer, så det bliver et sundt og nærende måltid. Hunde har et behov for nogle særlige stoffer, såsom kalk, hvilket kan opnås med tilskud i form af f.eks. benmel eller lignende.
Husk at tage højde for, at forskellige hunde har forskellige behov. Hjemmelavet hundemad til små hunde vil f.eks. være forskelligt fra det, du giver til en større hund. Du kan finde mange opskrifter rundt omkring på nettet, du skal bare huske at være opmærksom på, om det er noget, som passer til lige netop din hund.
Hvad skal man undgå at komme i maden?
Der er naturligvis nogle ting, du ikke bør komme i maden, hvis det er noget, som hunden ikke kan tåle. Her tænker vi både på eventuelle allergier, som netop din hund har, men også de madvarer, som hunde generelt ikke kan tåle. Du kan læse mere om hvad hunden ikke må spise her.
Du kan sagtens lave noget mad til hunden, som er baseret på det, vi selv spiser. Hvis I får noget særligt lækkert, så kan i f.eks. godt vælge at lave en portion til hunden også – og du kan læse meget mere om at give hunden menneskemad lige her.
Vitaminerne er vigtige
Vi kommer ind på det ovenfor, men vi siger det gerne igen og igen: Det er vigtigt, at hunden får de vitaminer og næringsstoffer, den har brug for. Det er derfor vigtigt, at du laver noget mad til hunden, som indeholder mange vigtige vitaminer og næringsstoffer. Det kan være svært at ramme helt plet, og derfor kan det være en god ide at supplere lidt med nogle fodertilskud, for at runde måltidet perfekt af.
Men selvom du måske tænker på hunden som en kødæder, så er det ikke altid nok blot med kød. Det giver nemlig en meget ubalanceret diæt, og der vil være mange ting, som hunden ikke kommer til at få på denne måde – og du kan ikke altid opveje for dette ved at give den vitamintilskud.
Det er vigtigt at sikre, at hunden får de ting, den har brug for, ligesom det jo også er for os selv. Og i samme omfang er det vigtigt, at hunden ikke bliver overfodret, selv hvis maden er virkelig lækker. Vi har skrevet en artikel om, hvor meget mad en hund skal have, som kan være en stor hjælp på dette område.
Hjemmelavet hundemad til hvalpe
Ønsker du at lave mad til hvalpen, så vil det variere fra det, du giver en voksen hund. Hundehvalpe har nemlig brug for særligt hundefoder, og det kan godt være lidt svært at ramme den perfekte balance på dette, som kan sikre at hvalpen vokser rigtigt. Derfor kan det være en god ide at gå efter særligt hvalpefoder i stedet for at prøve sig frem selv.
Hjemmelavede godbidder til hunden
Det er naturligvis ikke kun hundens mad, du kan lave selv. Du kan nemlig også kaste dig ud i at lave lækre godbidder til hunden. Hjemmelavede godbidder kan være den perfekte snack til hunden, og du har muligheden for selv at bestemme hvad, der indgår i dem – så du kan jo godt holde dem relativt sunde, så du med god samvittighed kan give hunden et par ekstra godbidder, når den ser sød ud.
Der er mange forskellige måder at lave godbidder på, og det behøver faktisk slet ikke være kompliceret. Mange vælger f.eks. at lave kugler med peanutbutter og noget mere fast, såsom havregryn, som derefter blot skal en tur i ovnen – det er hurtigt og nemt at lave, og det er noget, de fleste hunde vil elske. Du kan selvfølgelig finde mange forskellige opskrifter på godbidder, så du kan finde noget, din hund vil elske.
En hjemmelavet hundekiks er en sikker vinder
Du kan naturligvis også kaste dig ud i en god omgang bag-selv. Hundekiks er simple at lave, og der er mange forskellige fremgangsmåder, hvor du kan vælge lige præcis de ingredienser, som din hund kan lide. Det handler faktisk bare om at finde en god hundekiks opskrift, hvor du selv har fuld kontrol over, hvad du kommer i, og du kan derved spare penge på at lave dem selv.